Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, la Bacău, că populaţia de urşi este mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali, decât în cea vestică, iar o explicaţie a acestui fapt ar putea fi posibile intervenţii ilegale ale cetăţenilor pentru a limita pagubele pricinuite de aceste animale sălbatice.

Tanczos BarnaFoto: Agerpres

"Neexistând din 2016 încoace nicio evaluare a populaţiei, oficială, nu poate să spună astăzi nimeni în mod oficial care este numărul urşilor dintr-o anumită regiune. Eu vă pot spune că numărul apelurilor la 112 creşte, vă pot spune că numărul pagubelor raportate creşte în fiecare an. În judeţul Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta, este raportarea oficială”, a spus ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.

”Toate datele ne duc către o concluzie care este şi una firească după cinci ani de non intervenţie: efectiv populaţia de urs creşte în fiecare judeţ unde nu s-au generalizat metodele ilegale de eliminare a problemei. Acolo unde cetăţenii şi-au pierdut răbdarea, au început să folosească metode ilegale de eliminare a problemei, adică de otrăvire sau de prindere în laţ sau de pus mâncare pe şine, astfel încât urşii să fie călcaţi de tren”, a continuat Tanczos Barna.

”Cu cât analizăm mai mult această problemă vedem date îngrijorătoare din anumite regiuni: în zona de Est a Carpaţilor Orientali, adică pe versantul acesta, populaţia de urs este mult mai mică decât în zona Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa. Unul dintre motive poate fi acesta, adică intervenţiile nelegale din partea cetăţenilor. Eu cred că managementul durabil al acestei specii este singura soluţie ca să eliminăm asemenea intervenţii, este singura soluţie pentru a readuce nivelul de acceptanţă socială acolo unde trebuie să fie readus", a mai spus ministrul.