Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 cere sesizarea imediată a instituţiilor abilitate și spune că este regretabil că senatoarea Diana Șoșoacă aduce acuzații nefondate și răspândește informații false, după ce aceasta a blocat sâmbătă un centru de vaccinare din Răchiteni, județul Iași. ”Experiment social”, ”nimeni nu cunoaște pe cineva infectat și totul este pe hârtie, vaccinare cu forța”, spunea sâmbătă senatoarea într-un live pe Facebook.

Diana SosoacaFoto: Agerpres
  • ”Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculațiilor, a răspândirii de informații false, acuzații nefondate și calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populației. Astfel de fapte se produc în contextul creșterii considerabile a ratei de infectare în rândul populației și a efortului depus în tot acest timp pentru susținerea ritmului de vaccinare la nivel național”, spune CNCAV.
  • CNCAV dezaprobă ferm acțiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil și sigur, în beneficiul cetățenilor, a sănătății publice.
  • Încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare și-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătății publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 reclamă recunoaștere, respect și apreciere din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.
  • În acest sens, ne manifestăm întreaga susținere și încurajăm sesizarea imediată a instituțiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare și siguranței personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel național.
  • Aceste situații pot genera reale prejudicii morale și profesionale specialiștilor din domeniul sănătății, dar și cetățenilor care aleg vaccinarea, soluția sigură și eficientă pentru ajungerea la normalitate.”

Şoşoacă afirma atunci că a trecut întâmplător prin localitate şi a aflat că ”este carantină”.

”Totul este o minciună (...) cea mai mare minciună a secolului, o comună care-şi trăieşte viaţa bine-merci, nu există niciun infectat decât pe hârtie. Niciun sătean nu cunoaşte pe cineva infectat”, susţinea senatoarea, potrivit News.ro.

”Jos masca! Fără vaccinare!”, a scandat senatoarea.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, a spus, potrivit RFI, că oamenii au fugit speriați și nu s-a mai vaccinat nimeni.

”Avem probleme, ultima situație nedorită este intervenția doamnei senator Șoșoacă la Răchiteni, care a blocat o acțiune de vaccinare a persoanelor care și-au exprimat această dorință, prin prezența ei cu un grup mai mare de oameni care nu le-a permis acestora să intre să se vaccineze. Din păcate, este o acțiune ilicită”.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi spune că din această săptămână Spitalul de Boli Infecțioase redevine unitate medicală Covid 19: ”Constatăm că incidența cazurilor este într-o continuă creștere. Spre exemplu, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică am depășit 50 de cazuri pe zi de infectați. Numărul internărilor crește, de asemenea, iar media internărilor în ultima săptămână este de peste 15 internări pe zi.