Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, să sesizeze Curtea Constituţională a României (CCR) cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", potrivit Agerpres. "Adoptarea OUG s-a făcut cu încălcarea flagrantă a articolului 115, alin. 4 din Constituţie, în lipsa unei situaţii extraordinare care să justifice înlocuirea procedurilor parlamentare şi asumarea unui astfel de proiect de către Guvern. Totodată, a fost încălcat şi art. 141 din Constituţia României referitor la Consiliul Economic şi Social, prin faptul că nu s-a solicitat avizul conform procedurilor legale de la această instituţie şi nici nu s-a primit un aviz. Contrar declaraţiilor liderilor politici, avizul CES este obligatoriu", potrivit unui comunicat de presă al Expert Forum.

Sorin IonitaFoto: Arhiva personala

ONG-rile semnatare ale scrisorii adresate Avocatului Poporului consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care "serveşte mai degrabă intereselor politice". Chiar dacă înţeleg şi susţin necesitatea dezvoltării comunităţilor locale, organizaţiile cred că modalitatea de legiferare aleasă de Guvern este "abuzivă şi necorespunzătoare".

"Guvernul a iniţiat un OUG care să reglementeze un program cu un buget de 50 de miliarde de lei, justificând urgenţa prin lipsa infrastructurii la nivel local. OUG justifică faptul că neaprobarea acestui proiect ar conduce 'pe termen lung la neasigurarea standardelor de calitate a vieţii, necesare populaţiei, în domeniul serviciilor publice' şi menţionează şi nerespectarea de către statul român a unor angajamente la nivel european, iar nepunerea lor în aplicare ar conduce la sancţiuni. De asemenea, legiuitorul menţionează faptul că se încheie Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi există încă cereri care nu au fost soluţionate, invocând urgenţa pentru a asigura accesul populaţiei la servicii. Cu toate acestea, lipsa infrastructurii nu este o realitate care a apărut în mod neaşteptat şi nici nu este extraordinară, ci este o stare de fapt care se perpetuează de zeci de ani, fapt foarte bine cunoscut de partidele politice care s-au aflat la conducerea statului", arată comunicatul.

Potrivit sursei citate, utilizarea instrumentului ordonanţei de urgenţă nu este justificată, având în vedere şi lipsa urgenţei şi a unei situaţii extraordinare, iar un astfel de program ar fi putut fi dezbătut în Parlament.