Varianta Delta nu provoacă forme mai severe de Covid-19 la copii și adolescenți în comparație cu alte variante, potrivit primelor date publicate vineri de autoritățile sanitare din SUA, relatează AFP.

Vaccinare adolescențiFoto: CNCAV

Îngrijorările cu privire la consecințele variantei Delta la cei mai tineri au crescut în ultimele săptămâni în Statele Unite, confruntate cu un număr tot mai mare de copii spitalizați.

Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), cea mai importantă agenție federală de sănătate publică a țării, a studiat datele de la pacienții spitalizați pentru Covid-19 din 99 de comitate din 14 state, acoperind aproximativ 10% din populația americană.

Agenția a comparat în special perioada de la începutul lunii martie până la mijlocul lunii iunie cu cea de la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie, când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite.

Între aceste două perioade, rata spitalizării în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 0 și 17 ani a crescut efectiv de cinci ori.

Dar „proporția copiilor și adolescenților spitalizați pentru forme grave”, de exemplu cu internare la terapie intensivă, „a fost similară înainte și în perioada în care Delta era dominantă”.

Concret, din cei 3.116 de copii și adolescenți spitalizați în trei luni și jumătate înainte de Delta, aproximativ 26% au fost internați la terapie intensivă, 6% au fost plasați pe un ventilator și mai puțin de 1% au murit. După Delta, din 164 de spitalizări înregistrate într-o lună și jumătate, aproximativ 23% au fost internați la terapie intensivă, 10% au fost pe un ventilator și mai puțin de 2% au murit.

Prin urmare, diferențele dintre cele două perioade nu sunt semnificative statistic.

CDC observă, totuși, că numărul copiilor cu cazuri severe de boală a fost mic între mijlocul lunii iunie și sfârșitul lunii iulie, limitând relevanța comparațiilor făcute. Aceștia subliniază că datele vor trebui să fie în continuare monitorizate îndeaproape în viitor.

Vaccinurile funcționează

Un al doilea studiu publicat vineri arată că vaccinarea adulților tinde să protejeze copiii de contaminare.

În statele cu cea mai scăzută acoperire vaccinală pentru populația generală, numărul vizitelor la unitățile de primiri urgențe a copiilor și adolescenților a fost de peste trei ori mai mare decât în ​​statele cu acoperire vaccinală scăzută, iar numărul spitalizărilor a fost de aproape 4 ori mai mare.

"Se îmbolnăvesc mai mulți copiii deoarece boala circulă mai mult", a declarat joi directorul CDC, Rochelle Walensky.

Potrivit acesteia, studiile demonstrează, pe de o parte, că „vaccinarea funcționează” și, pe de altă parte, că „nu a existat o creștere a severității bolii la copii”.