Premierul Florin Cîțu reclamă un posibil "abuz de funcție" la Ministerul Justiției, acuzând că proiectul "Anghel Saligny" ar fi fost ținut la sertar din 17 august de către Stelian Ion.

Sediul Ministerului JustitieiFoto: Agerpres

Cîțu a făcut aceste declarații la finalul ședinței de guvern în care a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind programul național de dezvoltare Anghel Saligny, singurul punct de pe agenda publică de vineri a ședinței Executivului.

Premierul a lansat noi acuzații la adresa lui Stelian Ion, pe care l-a demis miercuri de la Ministerul Justiției pe motiv că a refuzat să avizeze acest proiect.

El a susținut că direcția de specialitate din minister ar fi avizat acest proiect din 17 august, iar adresa ar fi rămas la cabinetul lui Stelian Ion.

  • ”Am cerut situația de la Ministerul Justiției în ceea ce privește avizarea. În 17 august, direcția de specialitate din minister a pregătit o adresă de răspuns, a avizat proiectul, adresă care a rămas la cabinetul ministrului. Nu a fost niciodată semnată.
  • Eu aș vrea ca cei care se ocupă să vadă dacă acesta este un abuz de funcție, să investigheze această situație, să vadă dacă nu cumva acest proiect a fost pus să fie reținut intenționat”, a susținut Cîțu.

El a mai spus că i-a cerut ministrului interimar al Justiției, Lucian Bode, să verifice cum au ajuns în spațiul public documente oficiale din Ministerul Justiției. ”Este inadmisibil să iasă așa documente oficiale din ministere și nimeni să nu fie responsabil pentru asta”.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul "Anghel Saligny", au declarat pentru News.ro surse din minister.

Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacționat spunând că această decizie arată că premierul "folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public".

Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern "miniştri care să se opună dezvoltării României".

Ministrul demis de la Justiție spunea că în proiectul de OUG privind programul "Anghel Saligny" au fost identificate "multe probleme" de constituţionalitate şi nelegalitate.

Întrebat de jurnalişti despre ce probleme este vorba, Stelian Ion a răspuns: "Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare, multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil, să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la minister. Frizează absurdul. (...) Cred că este o miză mai degrabă de competiţie internă în PNL, cred că aceasta este miza reală".