Bode: Sunt îndeplinite toate condițiile legale ca programul "Anghel Saligny" să intre în ședința de azi a Guvernului / Ce spune despre problemele de nelegalitate invocate de Stelian Ion

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 3 septembrie 2021, 9:53 Actualitate | Esenţial


Lucian Bode, ministru interimar al Justitiei
Foto: Ministerul Justitiei
Ministrul Lucian Bode, interimar la Justiție, susține că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca OUG privind programul "Anghel Saligny", în valoare de 10 miliarde de euro, să intre în ședința de vineri a Guvernului, iar Ministerul Justiției nu a constatat probleme de nelegalitate, așa cum spunea Stelian Ion, ci doar "observații tehnice și chestiuni de procedură".
 • "Aseară am văzut proiectul în original, azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Avizul dat de Ministerul Justiției este unul pozitiv, cu observații ale direcțiilor de specialitate. (...) Sunt chestiuni de interpretare.
 • Proiectul a plecat la Ministerul Dezvoltării, care este inițiator, aproape în aceeași formă în care fusese pregătit de echipa lui Stelian Ion", a declarat vineri Lucian Bode.
Întrebat despre problemele de nelegalitate invocate de Stelian Ion, Lucian Bode a susținut că este vorba doar despre observații tehnice, chestiuni de procedură.
 • "Observaţiile Direcţiei de Specialitate pe care le-am transmis către Ministerul Dezvoltării sunt aceleaşi. Nu am modificat chestiuni de fundamentare, sunt chestiuni de interpretare. Documentul pregătit de domnul Stelian Ion cu echipa domniei sale a plecat către Ministerul Dezvoltării aproape în aceeaşi formă.
 • Vorbim despre observaţii tehnic stabilite între direcţiile tehnice, chestiuni de procedură, de constituţionalitate. Deci, sunt chestiuni tehnice, nu sunt chestiuni de oportunitate. O să vedeţi că am menţinut documentul pe care echipa domnului Stelian Ion l-a realizat într-o proporţie foarte, foarte mare", a susținut Bode.
El a mai spus că sunt îndeplinite toate condițiile legale ca proiectul să intre azi în ședința de guvern.
 • "Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină în termenul legal, nu a venit. În consecință, se consideră avizare tacită. Nu e nici prima, nici ultima dată toate celelalte avize sunt atașate. Sunt îndeplinite toate condițiile legale ca programul <<Anghel Saligny>> să fie dezbătut în ședința de guvern de la ora 16.00", a mai susținut noul ministru interimar al Justiției.
Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern "miniştri care să se opună dezvoltării României".

Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.

USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe "toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin". Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic. Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii.

Ministrul demis de la Justiție spunea că în proiectul de OUG privind programul "Anghel Saligny"au fost identificate "multe probleme" de constituţionalitate şi nelegalitate.

Întrebat de jurnalişti despre ce probleme este vorba, Stelian Ion a răspuns: "Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare, multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil, să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la minister. Frizează absurdul. (...) Cred că este o miză mai degrabă de competiţie internă în PNL, cred că aceasta este miza reală".


Ce este programul Anghel Saligny: Peste 50 miliarde de lei pentru primăriiProgramul național de investiții "Anghel Saligny" prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură.

Motivul declarat al Guvernului Cîțu pentru adoptarea prin Ordonanță de Urgență a acestui program este nevoia de modernizare a comunităților locale prin realizarea de investiții în infrastructura locală, drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, etc.
 • "Conform estimărilor facute, la nivel național, 20.000 km drumuri județene și 27.000 km drumuri comunale sunt nemodernizate, fiind estimată o valoare de 50 miliarde lei pentru modernizarea acestor drumuri; 29% din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de apă, iar 57 % din unitățile administrativ-teritoriale sunt fără canalizare, fiind estimată o valoare de 80 miliarde lei pentru realizarea acestor obiective de investiții; 2.226 unitățile administrativ-teritoriale sunt fără rețele de distribuție de gaze naturale, iar pentru acest domeniu fiind depuse cereri în număr de 174 cereri, însumând o valoare de 2.642 milioane lei.", se arată în Nota de fundamentare.
Guvernul Cîțu a motivat urgența și prin faptul că în perspectiva imediată, prin PNDL urmează să fie finalizate obiectivele de investiții din domeniile drumuri si apă și canal, în număr de 3.419 obiective de investiții cu o valoare finanțată de 22.994 milioane lei, dintr-un total de 6.204 cereri depuse, râmânând un număr de 2.785 de cereri nefinanțate, însumând 26.106 milioane lei. În plus, la Compania Națională de Investiții au fost depuse 554 solicitări pentru drumuri județene și drumuri locale, având o valoare de 8.351 milioane lei.

Un alt motiv pentru care Cîțu vrea urgent să treacă acest program controversat este acela că acest proiect trebuie aprobat înainte de rectificarea bugetară pentru a putea fi prevăzute creditele de angajament necesare. Tensiunile din Coaliție privind alocările bugetare au făcut ca rectificarea bugetară să nu fie adoptată nici până la această dată.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3377 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Sunt indeplinite Conditiile unei Revolte (Vineri, 3 septembrie 2021, 9:59)

  un domn [utilizator]

  Populare ? Cat mai Asteptam ?
  • 0 (4 voturi)    
   simplu (Vineri, 3 septembrie 2021, 12:28)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Astepti sa fie pesede la putere. Doar la aia se revolta rezistii. Ceilalti pot face ORICE, ca-s dah bine.
 • +1 (5 voturi)    
  lacheul a livrat (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:09)

  pehash [utilizator]

  Isi va primi ciolanul.. ca toti lacheii PNL.
 • +2 (6 voturi)    
  Ati comis-o (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:16)

  ranuhasu [utilizator]

  Bă, ne-am prins ca e noul PNDL. In loc sa folositi bani europeni pt reparat comune ii tocati pe astia de la buget cu care puteati face ceva pt Sanatate sau Invatamant. Aveti primari semianalfabeti care nu se descurca cu birocratia de fonduri si au si firmele strabunicii de ingrasat, se vede clar ca aia e. Ati pierdut votul meu si va tin minte si pana la alegeri - nu suntem electoratul amnezic al PSD, o sa vedeti ca va raman primarii in functie, iar voi nu mai pupati ciolan, adios
 • 0 (6 voturi)    
  PNL si PSD pot sa fure 10 miliarde de euro LEGAL (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:30)

  Gryphus [utilizator]

  toate conditiile sunt indeplinite ca acest ELECTRICIAN sa fie ministrul Justitiei
 • +1 (5 voturi)    
  Mda (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:30)

  TheFaime [utilizator]

  Ce baiat ascultator Bode e asta. Azi maine o sa fie interimar si la Sanatate, Invatamant.. aproba orice, oricand, la foc automat
 • +4 (8 voturi)    
  Avizare tacita? (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:30)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pe bune? Deci daca ipotetic mi se da sa zicem 5 zile sa raspund la ceva, dar analiza e mai ampla si dureaza 6 zile lucratoare, ei considera ca e ok pentru ca nu am raspuns, dar ce se intampla daca in ziua 7 dupa ce compilez toate rezultatele analizei descopar ca e ceva in neregula? Eh, detalii.

  Tara lui "las' ca merge si-asa". In afara de stat, nu exista companie in tara sau in lumea civilizata democrata care sa spuna ca daca nu raspunde niciun sef sau nu semneaza careva inseamna ca se poate continua cu o initiativa. Daca face asta, autoritatile fie amendeaza, fie poate fi caz penal, fie se pot intampla o gramada de alte lucruri in functie de caz.

  Dar cand esti la stat si tu faci regulile, merge sa le si incalci si sa inventezi exceptii.

  Vreau sa vad si eu ca asa scrie clar in lege: "daca cineva nu afirma sau infirma, inseamna ca se poate considera aprobat orice aviz". Pe bune...

  Incredibil ce inseamna sa fii sluga obedienta. Dar deh, Bode, ca si multi altii din PSD-PNL-UDMR-ProRO-ALDE stiu ca fara Senat si Parlament ar muri de foame in mod normal. Cine i-ar angaja? Pe ce post? Nu au nicio pregatire,viziune. Nici portar nu i-as lua. Niste dinozauri expirati care nu realizeaza ca timpul lor a apus de mult timp.
 • 0 (4 voturi)    
  "Sunt chestiuni de interpretare. " (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:37)

  cristi_an [utilizator]

  Caragiale ia notite
 • +1 (3 voturi)    
  proiecte (Vineri, 3 septembrie 2021, 10:38)

  Elfu [utilizator]

  va rog afisati lista tuturor proiectelor PNDL1 si PNDL2 impreuna cu toate informatiile aferente - proiect,constructor,costuri, stadiul etc.

  daca puteti face asta sunteti pregatiti si pentru PNDL 3 .. daca nu .. sunteti doar complici la hotie .
 • 0 (4 voturi)    
  Interesant (Vineri, 3 septembrie 2021, 11:22)

  florian3619 [utilizator]

  Adica: un neica nimeni; recte: ministul de interne - nerecunoscut ca autoritate nici macar de tractoristii, biciclistii si pietonii din RO - la nici 24 de ore de primirea interimara a mandatului - se declara sustinator al sefulu sau care i-a dat peste noapte mandatul!! si asta in impotriva faptului ca exista la MJ sumedenie de acte emise de "I(ex)nternul Bode de (probleme)" inca respinse la validare de aceiasi functionari!!.. dar nu se pune: ca la defunctul PCR - sa traiti sefule! daca este sarcina ... cu placere!!!
 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 3 septembrie 2021, 11:27)

  [anonim]

 • -1 (3 voturi)    
  . (Vineri, 3 septembrie 2021, 11:40)

  Adr1@n [utilizator]

  pai nu partea din document care este comuna ma nelinisteste, ci putinele locuri unde difera si implicatiile care decurg de acolo.

  nu este o situatie comparabila cu modificarile la codul penal si legile justitiei unde aveam sute de articole cu probleme, unele neintentionate - dar la fel de periculoase.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce sa faca (Vineri, 3 septembrie 2021, 16:46)

  yol [utilizator]

  un interimar in prima zi de la numire!!??
  Sa opreasca toate concursurile, sa schimbe sefii de directii din minister, ce face orice interimar care aterizeaza fara nici un interes….
  Altfel, si CSM l-a incurajat! Si daca nici csm-ul nu reprezinta justitia in tara asta, atunci inseamna ca gadea vorbeste pentru pereti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by