Anchetatorii au în lucru aproximativ 200 de dosare vizând eliberarea de adeverințe / certificate de vaccinare false, fiind cercetate 400 de persoane, a anunțat joi seară ministrul de Interne Lucian Bode.

PolitiaFoto: Politia Romana

Bode a făcut aceste declarații la videoconferința cu prefecții la care au participat și premierul Florin Cîțu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și reprezentanți de la Ministerul Sănătății și Ministerul Transporturilor.

  • "Ministrul afacerilor interne a menționat că structurile MAI desfășoară mai multe acțiuni pentru combaterea infracțiunilor legate de adeverințele/certificatele false de vaccinare.
  • Lucian Bode a atras atenția că scopul acțiunilor MAI este să limiteze la minimul posibil practica utilizării adeverințelor/certificatelor de vaccinare false prin care sunt puși în pericol toți cei din jur, precizând că până la acest moment au fost întocmite aproximativ 200 de dosare penale în care sunt cercetate 400 de persoane", a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

Poliția Română a anunțat joi dimineață că au fost făcute percheziții vizând un medic de familie din Pucioasa care ar fi eliberat adeverințe de vaccinare anti-COVID pentru 10 persoane care nu au fost însă vaccinate.

Potrivit sursei citate, în perioada iunie-august, o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat, în sistemul informatic specific, date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverințe false de vaccinare și s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru presupusa vaccinare a persoanelor.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că perchezițiile au avut loc la sediul unui cabinet medical individual din comuna Corbii Mari, la sediul Asociației Sportive Fotbal Club Pucioasa și la domiciliul unui medic de familie din comuna Aninoasa.

Conform surselor citate, medicul de familie, în vârstă de 47 de ani, instigată fiind de soțul său, președinte și antrenor la Asociația Sportivă Fotbal Club Pucioasa, a implementat în sistem date nereale privind vaccinarea anti-COVID a 10 jucători de la clubul respectiv, eliberandu-le acestora adeverințe de vaccinare false, care le-a permis participarea la competiții sportive.

Reamintim că managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a semnalat săptămâna trecută o așa-numită "vaccinare la chiuvetă" - "te duci în cabinetul de vaccinare, plătești, doza se aruncă în chiuvetă și tu obții certificatul că ești vaccinat".

Ministerul Sănătății a sesizat organele de cercetare penală în ultimele săptămâni în cazul a 370 de persoane care au încercat să obțină certificate de vaccinare în baza unor adeverințe posibil false, obținute prin modificarea datelor, declara, tot săptămâna trecută, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu. El a explicat pentru HotNews.ro că situația este diferită de așa-numita "vaccinare la chiuvetă" și că pentru astfel de situații au existat "doar câteva sesizări" punctuale, fiind anunțată, de asemenea, Poliția.