Peste 8.500 de persoane vor fi angajate treptat în MAI în următorii 4 ani, o măsură menită să rezolve deficitul de personal la intervenții al IGSU, potrivit unei Hotărâri adoptate miercuri de Guvern. Raed Arafat a spus că pentru acest an vor fi scoase la concurs 1479 de posturi de gradați militar profesioniști, care vor fi angajați, probabil din luna noiembrie, pe o perioadă determinată de 5 ani, și alte 782 de posturi de subofițeri, pentru înlocuirea personalului ieșit la pensie.

Foto:

Guvernul a adoptat miercuri o Hotărâre prin care se va suplimenta personalul din Ministerul Afacerilor Interne cu 8546 de posturi în următorii 4 ani, pe motiv că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență se confruntă cu deficit mare de personal, în timp ce numărul intervențiilor de urgență crește.

10 milioane de lei - impact buget pentru angajarile care se vor face în ultimele 2 luni din acest an în MAI

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a spus că pentru acest an vor fi scoase la concurs 1479 de posturi de gradați militar profesioniști și alte 782 de posturi de subofițeri, pentru înlocuirea personalului ieșit la pensie.

"Toate angajările vor fi din surse externe, dar vor fi adăugate și 782 de posturi care înlocuiesc personal care a plecat prin pensie. Acolo sunt posturi de subofițeri, pe când cele 1479 de posturi care vor fi scoase la concurs în acest an, în baza acestei hotărâri, vor fi posturi de gradați militar profesioniști.

Normal că va fi concurs, vor fi condiții, va fi limită de vârstă, va fi exact cum este o angajare prima dată în instituția pompierilor. Pentru angajările care vor fi făcute în acest an, cel mai probabil contractul lor va fi prin luna noiembrie, estimăm ca suma este de 10 milioane de lei.

Se alocă o sumă din bugetul Ministerului, oricum ei se angajează către luna noiembrie și plata pe anul ăsta va fi una destul de mică. Anul viitor continuăm și după asta vom scoate următoarea tranșă care va fi stabilită anul viitor din acest calup de 8.500 de posturi ca să continuăm redresarea IGSU.", a precizat Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Cum motivează MAI angajarea a peste 8.500 de persoane în următorii 4 ani

Într-un comunicat transmis la finalul ședinței de Guvern de miercuri, DSU subliniază că "reducerea în mod continuu a numărului de posturi începând cu perioada 2010-2014, a generat probleme la nivelul compartimentelor funcţionale ale unităţilor, personalul încadrat fiind nevoit să depună eforturi deosebite pentru îndeplinirea sarcinilor şi atribuţiilor din responsabilitate. Totodată, aceste neajunsuri au condus la imposibilitatea dezvoltării organizatorice a IGSU şi a structurilor subordonate."

O soluție identificată a constituit-o suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenție, prin majorarea numărului actual cu 8546 posturi, dintre care 121 de ofițeri, 25 de maiștri militari și subofițeri și 8400 de soldați și gradați profesioniști.

  • "Astfel, încadrarea posturilor se va face etapizat, în perioada 2021-2025, iar anual, vor fi încadrate un număr de 1479 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Posturile solicitate, vor fi repartizate pe baza analizei necesității IGSU și a structurilor subordonate, pentru înființarea unei Școli de Aplicație și a unor noi subunități de intervenție/puncte de lucru, precum și pentru constituirea de echipaje de intervenție în cadrul structurilor de intervenție. În același timp, MAI a adoptat o politică de înlocuire în permanență a posturilor finanțate care se vacantează prin pensionare, urmând ca în acest an un număr 782 posturi să fie încadrate din sursă externă.
  • Adoptarea acestor măsuri prin orientarea către această categorie de personal prezintă mai multe avantaje, și anume crearea condițiilor necesare încadrării unor noi persoane și, totodată, crearea unei structuri de personal de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, în scopul îndeplinirii în mod eficient a sarcinilor și atribuțiilor din responsabilitate.", se arată în comunicatul DSU.

Proiectul de HG aflat miercuri pe masa Guvernului vizează suplimentarea numărului posturilor necesar Ministerului Afacerilor Interne pe timp de pace cu un număr de 8546 posturi, din care 146 de militar (121 ofiţeri şi 25 maiştri militari și subofiţeri) şi 8400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti.

MAI: Cheltuielile cu personalul vor fi net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri

În Nota de fundamentare se precizează că această suplimentare se impune în acord cu prevederilor art. 1 din Memorandumul cu tema „Redresarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a structurilor subordonate”, aprobat în luna mai din acest an de premierul Florin Cîțu.

Potrivit MAI, orientarea către această categorie de personal prezintă următoarele avantaje:

  • - oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofițer din structurile de intervenție cu personal deja pregătit și cu experiență în domeniu, prin formarea de subofițeri din rândul soldaților și gradaților profesioniști;
  • - creează condițiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituția poate opta între a reînnoi sau nu contractul;
  • - implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creșterea numărului de subofițeri;
  • - asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităților de intervenție, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaților și gradaților profesioniști, subofițerii urmând a fi menținuți în funcții de conducere și coordonare primară a intervenției.

În Memorandum adoptat de Guvern în luna mai din acest an se arăta că din punct de vedere al încadrării cu personal, în raport cu sfârşitul anului 2008, moment în care etapa a doua de profesionalizare a structurilor IGSU era încheiată iar efectivele se situau la o cifră de 31.292, la sfârșitul lui 2020 în evidenţă se mai aflau doar 26.866, ceea ce reprezintă o diminuare cu 4.426 a indicatorilor de personal (aproximativ 14% procentual).

În 2020, numărul intervențiilor executate acrescut de 9,88 ori față de numărul intervențiilor executate în anul 2007 (de la 52729 la 520866), în timp ce efectivele sunt diminuate în anul 2020 cu un procent de 12,57% față de cele din 2007 (de la 30729 la 26866).

Impactul bugetar, într-un proiect de HG mai vechi: Peste 340 milioane de lei în 2025

Documentele aflate miercuri pe masa Guvernului (proiectul de HG și Nota de fundamentare) nu prezintă o estimare a impactului bugetar, menționându-se doar că "posturile vor fi prevăzute în statele de organizare și ocupate etapizat în limita prevederilor bugetare alocate."

Totuși, aceste informații au fost prezentate într-un proiect de HG scos în consultare interinstituțională în data de 26 mai 2021.

Potrivit acestui proiect de HG, care viza exact măsurile aflate acum pe masa Guvernului, angajările ar urma să se facă etapizat începând din acest an și până în 2025. În medie, impactul financiar anual suplimentar la bugetul de stat depășește 187 de milioane de lei.

Cel mai mare impact ar fi în anul 2025, când se estimează cheltuieli bugetare suplimentare de peste 340 milioane de lei.