Datele centralizate la nivel naţional în primele două săptămâni ale lunii august arată o scădere a mediei de vârstă a pacienţilor confirmați cu COVID-19 și a celor decedați și o creștere a numărului de decese la persoane fără comorbidităţi, a declarat marți coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a spus, într-o conferință de presă, că tendința în valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care predominantă este varianta Delta, este de infectare în rândul persoanelor tinere.

  • "În momentul de faţă, mediana vârstei este de circa 43 de ani, faţă de 48 de ani, cât era anterior, la cazurile din ultimele săptămâni.
  • De asemenea, media de vârstă în cazul persoanelor decedate este în scădere, fiind în momentul de faţă de 67 de ani, faţă de 71 de ani, cât era cunoscut anterior.
  • Şi un lucru foarte important: la decesele înregistrate, dacă 94,6% aveau comorbidităţi, în momentul de faţă, la decesele înregistrate în săptămânile 2-15 august doar 88,3% dintre persoanele decedate aveau comorbidităţi.
  • Acest lucru întăreşte semnalul legat de o probabilitate mai mare de a dezvolta forme severe inclusiv în rândul persoanelor care sunt mai tinere şi care nu au boli cronice asociate, aspect care ne preocupă şi cred că este cât se poate de serios”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că România se află în valul patru al pandemiei, iar varianta Delta a virusului este pe cale să devină dominantă.

Vârful valului 4 al pandemiei de COVID-19 este așteptat la finalul lunii septembrie, potrivit estimărilor Institutului Național de Sănătate Publică, iar scenariul cel mai rău la care se așteaptă specialiștii în acest moment este de 4.000 de pacienți COVID-19 internați în total, în vârful valului 4 - pacienți COVID-19 în general, nu doar ATI, a afirmat marți ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă comună cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. La rândul său, șeful DSU a exclus un eventual lockdown sau restricții de circulație în valul 4, spunând că este posibil, în funcție de rata de incidență, ca doar unele localități să fie carantinate.