Controversa sex versus gen s-a încheiat cu decizia autorităților din România ca pe noile cărţi electronice de identitate, testate acum la Cluj, să fie menționat "gen". "A susţine că genul are doar un înţeles binar denotă fie sfidarea prin ignoranţă a gramaticii, fie ocultarea adevărului prin minciună", este reacția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Vasile BanescuFoto: basilica.ro
  • "A susţine că genul are doar un înţeles binar ('masculin' sau 'feminin') denotă fie sfidarea prin ignoranţă a gramaticii, unde genul este la el acasă, fie ocultarea adevărului prin minciună, plus discriminarea cruntă, prin tăcere, a 'neutrului'.
  • În discuţia politicianistă, nu în absentul dialog public, despre opţiunea între 'sex' şi 'gen' referitoare la noile cărţi de identitate, acest din urmă termen nu are nicio legătură cu identitatea biologică a persoanei care primeşte acest document, ci doar cu recenta ideologie a transgenderismului care începe să pătrundă ca un gaz toxic şi în interstiţiile spaţiului public românesc. Pe uşa larg deschisă a unor instituţii, a căror raţiune ultimă este chivernisirea responsabilă şi onestă a binelui comunitar în toate registrele lui, nu a diluării acestuia până la confundarea cu surogate pline de e-uri ideologice total nesănătoase", a declarat pentru Agerpres reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, luni, într-o conferinţă de presă, că primele cărţi electronice de identitate vor fi înmânate titularilor în luna septembrie, iar în privinţa discuţiilor privitoare la sexul/genul posesorului s-a optat pentru varianta "gen".

CITEȘTE ȘI: Cartea electronică de identitate: Culorile drapelului sunt integrate în stemă / Eventuale schimbări, după 6 luni de teste / Ce probleme apar la preluarea amprentelor