Cel mai înalt oficial privind drepturile omului a spus marți că a primit informații credibile privind acțiuni grave comise de talibani în Afganistan, printre care execuții sumare de civili și restricții aplicate femeilor și protestelor contra autorității lor, transmite Reuters.

Michelle BacheletFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Michelle Bachelet nu a dat detalii despre execuții în discursul ei din Consiliul pentru Drepturile Omului, dar a cerut acestui for din Geneva să instituie un mecanism de urmărire atentă a acțiunilor talibanilor.

Modul cum tratează talibanii femeile ar trebui să fie ”o linie roșie fundamentală”, a declarat ea.

”Există temeri grave în privința femeilor, jurnaliștilor și noii generați de lideri ai societății civile ce a apărut în ultimii ani”, a spus Bachelet în sesiune de urgență a Consiliului, ținută la solicitarea Pakistanului și a Organizației pentru Cooperare Islamică.

”Diversele minorități etnice și religioase din Afganistan riscă și ele violențe și represiuni, ținând cont de încălcările grave anterioare din timpul guvernării talibane și informații privind ucideri și atacuri cu ținte precise în ultimele luni”, a adăugat ea.

Experți ONU în drepturile omului spun, într-un comunciat comun, că mulți oameni se ascund de teama represaliilor în timp ce ”talibanii continuă să facă percheziții din casă în casă”.

”Percheziții, arestări, hărțuiri și intimidări, dar și confiscări de proprietăți și represalii au fost deja raportate”, afirmă experții.