​​Noul an academic aduce o serie de elemente de noutate în privința programelor de master ale Facultății de Drept a Universității din București (“UB”), accentuând deschiderea spre studiile internaționale sau cu componentă internațională:

Cursuri universitareFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

Programul de master internaționalizat de Drept economic european, în limba germană* se va desfășura în cooperare cu Facultatea de Drept a Universității din Würzburg, Germania, urmând să ofere studenților-masteranzi atât o perspectivă de ansamblu asupra construcției europene, cât și o abordare aprofundată a componentei economice a Dreptului UE, prin intermediul unor discipline precum: Tradiția constituțională europeană; Dreptul economic intern și extern al Uniunii Europene; Drept internațional privat și drept procesual civil al Uniunii Europene; Drept public european. Elemente de drept procesual administrativ. În anul universitar 2021-2022, programul se va desfășura în sistem on-line.

*sub rezerva publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii privind integrarea programului în domeniu, conform reglementărilor în vigoare. Masterul a fost aprobat de ARACIS.

Studenții masteranzi și absolvenții programelor de master ai Facultății de Drept a UB se vor putea înscrie, începând cu luna septembrie a acestui an, la programul de master al Universității din Dayton, Ohio - SUA, American and Transnational Law și vor beneficia de o ofertă de bursă garantată, într-un cuantum semnificativ. Programul se desfășoară exclusiv online (asincron), pe parcursul a 3 semestre, centrându-se pe studierea unor instituții fundamentale ale dreptului SUA, precum Introducere în drept și instituții juridice ale Statelor Unite; Drept constituțional; Procedură civilă; Răspundere profesională; Analiză juridică, raționament, cercetare, scriere și comunicare. Finalizarea cu succes a programului permite absolvenților să devină eligibili pentru înscrierea la examenele de admitere în Barourile California, Washington, Washington D.C., cu respectarea reglementărilor specifice. Acordul de cooperare încheiat cu Universitatea din Dayton prevede și alte oportunități pentru studenții masteranzi, precum:

  • Law in the Americas Fellow - bursă acordată prin concurs, acoperind integral costul programului American and Transnational Law
  • Posibilități viitoare de a participa la programul de master - integral sau parțial - în campusul Universității din Dayton
  • Participarea la programul Leadership Honors - oferirea de burse pentru înscrierea la alte programe ale Universității din Dayton
  • Organizarea unor activități extra-curriculare: webinare, prelegeri, conferințe, workshop-uri pentru perfecționarea abilităților în domeniul juridic.

Pe lângă aceste noutăți, în anul universitar 2021-2022, vor fi organizate programele de master tradiționale ale Facultății de Drept a UB: Dreptul afacerilor; Carieră judiciară; Drept privat; Dreptul muncii, relații de muncă și industriale; Drept internațional public; Dreptul Uniunii Europene; Științe Penale; Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat; Dreptul urbanismului și al amenajării teritoriului; Drept fiscal, precum și cele două programe în limbi străine, Arbitrajul internațional - în limba engleză - și Dreptul și guvernanța afacerilor europene și internaționale - în limba franceză. În cadrul Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene, acesta din urmă este dezvoltat și restructurat într-o formulă modernă și flexibilă, cuprinzând atât posibilitatea de a urma distinct și prealabil un program de master I în sistem Bologna, cât și un program de master II cu două linii de studii de specializare (drept public, respectiv drept privat). Programele de master francofone sunt susținute de 15 universități din Franța și Luxemburg, iar diplomele de master sunt emise de UB și de Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne.

Pentru mai multe informații, puteți consulta pagina web a Facultății de Drept a UB (https://drept.unibuc.ro/index-ro.htm) sau ne puteți contacta prin e-mail, la adresa: informatii.drept@drept.unibuc.ro.

Articol susținut de Facultatea de Drept - Universitatea din București