142 de pompieri români au ajuns în Grecia în contextul în care incendiile continuă să facă ravagii pe pământul elen. ”Baza salvatorilor români este stabilită la Nord de Atena, în zona Elefsina și va urma o perioadă în care fiecare efort contează”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

pompierii romani au ajuns in GreciaFoto: Captura video

România a trimis în Grecia 142 de pompieri cu opt autospeciale de stingere incendii de pădure, trei cisterne, un centru de comandă, două containere Multirisc, un autocar de intervenție, precum și alte mijloace de sprijin logistic, printre care și o dronă.

”Reamintim faptul că autoritățile elene au rol principal în coordonarea întregii misiuni, aceștia fiind responsabili de configurarea planului de intervenție, gruparea numerică a forțelor și efectivelor care alcătuiesc un modul pregătit în a acționa în vederea limitării răspândirii incendiilor de pădure. În mod permanent se menține legătura cu ofițerul elen delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români”, arată comunicatul IGSU.

Pompierii care formează modulul sunt de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență și de la 16 inspectorate pentru situații de urgență (București-Ilfov, Alba, Argeș, Bihor, Cluj, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Sălaj, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea și Timiș).

În data de 19 august 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență pentru autoritățile elene.

Grecii s-au uitat la pompierii români ca la extratereștri

Reamintim că pompierii români au fost extrem de apreciați de presă elenă pentru intervențiilor lor.

Astfel, un ziar online din Grecia scria la începutul lunii august că elenii au fost uimiți de modul de operare al pompierilor români care au venit pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pe insula Evia.

”Ce au făcut pompierii români când au ajuns în Evia de grecii s-au uitat la ei ca la... extratereștri?”, scrie Fimes.gr.

"Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd", se arată în articolul menționat”, se spunea în articolul publicației elene.

Citește și:Povestea lui Andor, pompierul român de 20 de ani care a plecat din vacanță să lupte cu iadul din Grecia: Ai mei s-au temut, dar au înțeles că îmi doresc să fiu acolo