Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că în afară de cei 14 cetăţeni români care au ajuns pe aeroportul din Kabul mai există un singur român aflat în afara aeroportului care doreşte repatrierea. El a adăugat că oamenilor le este greu să ajungă la aeroportul din Kabul pentru că există o serie de obstacole, de puncte de control, care sunt controlate de diverse facţiuni ale mişcării talibane.

Bogdan AurescuFoto: mae.ro

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat vineri că 14 cetăţeni români au ajuns în siguranţă pe aeroportul din Kabul, urmând a fi evacuaţi la următorul zbor al aeronavei militare româneşti. Potrivit MAE, cei 14 români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan. Aceştia s-au aflat până vineri dimineaţă într-o bază militară din afara aeroportului.

"Mă bucur că am reuşit astăzi, prin eforturile colegilor din Celula de criză, să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetăţeni români care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 km de aeroport. (...) A fost un demers foarte complicat. Ceilalţi cetăţeni români care se află în Kabul şi care nu sunt în aeroportul internaţional şi care nu şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi au planurile lor de evacuare care sunt stabilite de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, fie că vorbim de o companie sau despre alte situaţii. Suntem în contact permanent şi cu aceşti cetăţeni români. (...) În afară de cei 14 cetăţeni români, mai există un singur cetăţean român aflat în afara aeroportului care doreşte repatrierea şi care lucrează pentru un program ONU şi care, de asemenea, a încercat şi va încerca în continuare, cu un convoi al ONU, să ajungă la aeroport", a spus Aurescu la Digi 24.