​Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit joi, pe Peer Gebauer, ambasadorul agreat al Germaniei la București, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare.

Bogdan Aurescu si Peer Gebauer, noul ambasador al Germaniei la BucureștiFoto: MAE
  • ”În cadrul întrevederii, şeful diplomaţiei române şi ambasadorul Germaniei la Bucureşti au salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, de natură strategică, dintre cele două state, definite de un dialog politico-diplomatic intens şi legături puternice la nivel interuman, social şi economic.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a salutat nivelul schimburilor bilaterale comerciale, Germania fiind de mulţi ani primul partener comercial al României şi al treilea investitor în ţara noastră, cei doi interlocutori fiind de acord cu necesitatea intensificării cooperării sectoriale. Totodată, cei doi oficiali au reconfirmat faptul că minoritatea germană din România şi cetăţenii români care trăiesc în Germania reprezintă o punte solidă de legătură între cele două state şi se află în atenţia prioritară a autorităţilor române şi germane în egală măsură. Bogdan Aurescu a reiterat rolul important al Comisiei Mixte bilaterale privind minoritatea germană din România, a cărei ultimă reuniune a avut loc la Braşov, în perioada 7-8 iulie 2021”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, șeful diplomaţiei române şi ambasadorul agreat Peer Gebauer au evocat importanţa unei coordonări cât mai strânse la nivelul Uniunii Europene şi în cadrul NATO, respectiv la nivel regional, în baza obiectivelor şi valorilor comune și au discutat și despre criza din Afganistan.

Cine este Peer Gebauer, noul ambasador al Germaniei la București

Conform CV-ului său, Peer Gebauer este absolvent de Ştiinţe juridice la Universitatea din Tübingen și are un doctorat în Drept la aceeași universitate (2001).

În anul 2000, el a intrat în serviciul diplomatic şi consular.

A fost consilier în cadrul Direcţiei pentru Afaceri Juridice UE din Ministerul Federal al Afacerilor Externe (2001-2002), șef al Secţiei Juridice şi consulare al Ambasada Germaniei la Tel Aviv, Israel (2002-2005), consilier politic la Ambasada Germaniei la Tokyo, Japonia (2005-2007). Apoi a fost Consilier în cadrul Direcţiei Management Resurse umane din Ministerul Federal al Afacerilor Externe, iar din 2011 și până în 2014 a fost director adjunct al aceleiași direcții din Ministerul Federal al Afacerilor Externe.

Între 2014 și 2017, Peer Gebauer a fost adjunct al şefului misiunii şi şeful secţiei economice din Ambasada Germaniei la Bangkok, Thailanda.

În perioada 2017-2019, el a fost șef al Departamentului Relaţii bilaterale cu statele Orientului Apropiat şi Mijlociu, Africii, Asiei şi Americii Latine din Cancelaria federală de la Berlin, iar din 2019 a condus Direcția Afaceri globale, Africa subsahariană, politica de dezvoltare, politica externă privind migraţia, Cancelaria federală, Berlin. În august 2021 a fost desemnat ambasador la Bucureşti.