Premierul Florin Cîțu s-a declarat joi "mândru" că se discută în România despre Universitatea de Stat din Iowa, pe care el a absolvit-o, susținând că se gândește să înființeze un club al absolvenților din România ai acestei universități americane. El a răspuns astfel întrebat despre inadvertențele din CV-ul său privind masteratul și doctoratul. Cîțu a mai spus că a trecut în CV-ul său afişat pe pagina Guvernului mai multă informaţie decât era nevoie despre studiile pe care le-a făcut la Iowa State University.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei
  • "Au scris cei de la universitate că este o diplomă acolo. Deci nu este nicio problemă, da?
  • Eu sunt foarte mândru că se discută în România despre Iowa State University, o universitate top 50 la nivel global. La Cluj, pe stradă, m-am întâlnit cu cineva care a spus că a terminat aceeași universitate și acum mă tot gândeam că poate ar fi o oportunitate ca dacă mai sunt în România oameni care au terminat Iowa State University să facem un alumni club, să mai vorbim să vedem cum a fost acolo", a afirmat Cîțu, întrebat joi despre inadvertențele din CV-ul său.

(de la minutul 1.28)

Rugat să precizeze când a terminat de fapt masteratul, în 1999 sau 2002, Cîțu a respins: "Repet - cine a completaat cursuri de masterat se poate înscrie la doctorat".

Florin Cîțu a scris în CV-ul oficial că, între 1997-1999, a făcut un masterat la Universitatea de Stat din Iowa și apoi, până în 2002, a studiat la aceeași universitate un doctorat, însă „fără dizertație”. Într-un răspuns către Libertatea, Universitatea de Stat din Iowa spune că „Florin Cîțu a obținut un Master of Science în Economie pe 11 mai 2002. Datele nu indică faptul că a primit un titlu de doctor”.

Potrivit Libertatea, premierul Cîțu a transmis, prin biroul de presă al Guvernului că, într-adevăr, „Dizertația pentru master a fost prezentată în 2002”. El nu a răspuns însă la întrebarea de ce și-a trecut masterul terminat în 1999, dacă finalizarea acestuia a fost, de fapt, în 2002, cum afirmă acum, după ce Iowa State a făcută publică data la cererea Libertății.

Miercuri noapte, Guvernul a reacționat printr-un comunicat de presă:

  • ”În situaţia în care programul masteral este complet, sistemul universitar din Statele Unite ale Americii dă posibilitatea celor care termină anii de studiu să continue cu şcoala doctorală. Este şi cazul premierului Florin Cîţu, care a terminat programul de master în cadrul Iowa State University şi, în consecinţă, a continuat parcursul universitar cu şcoala doctorală.
  • În timpul şcolii doctorale, odată cu parcurgerea unor etape, studentul devine eligibil pentru diploma de master. În cazul în care studiile doctorale nu sunt încheiate prin disertaţie, atunci universitatea le oferă studenţilor o diplomă de master.
  • Pentru acurateţea informaţiei, premierul a menţionat, în CV-ul său, în cazul şcolii doctorale, că, deşi cursurile programului doctoral au fost completate, nu a mai încercat să obţină disertaţia. Este evident, prin urmare, că premierul Florin Cîţu a fost de bună-credinţă atunci când şi-a redactat CV-ul, nedorind niciun moment să inducă în eroare opinia publică cu privire la studiile sale. Faptul că premierul Florin Cîţu a obţinut diploma de master este un lucru certificat de Iowa State University, informaţie obţinută inclusiv de o parte dintre jurnalişti”.