Premierul Florin Cîţu a susținut marți seară o declarație de presă din biroul său de la Palatul Victoria - pentru prima dată de la învestire -, iar timp ce 5 minute a citit de pe foaie promisiuni. În mesajul început cu formula "dragi români", folosit de mai multe ori în cele 5 minute, Cîțu s-a lăudat că "actualul guvern a dus România într-o nouă etapă de dezvoltare" și a promis o creștere economică de două cifre. "V-am promis veşti extraordinare din economie - 13% creştere economică. Sună bine, nu?", a spus Cîțu, care a ținut să dea asigurări că guvernarea nu este afectată de campania internă din PNL.

HotNews.roFoto: Hotnews

Florin Cîțu a spus că cifrele arată că economia României a depăşit criza economică "în doar un an", că îşi doreşte în continuare "predictibilitate" şi "stabilitate" în viaţa economică, iar atunci când "alţii" aleg "să discrediteze", el alege "să construiască".

  • "Dragi români, v-am promis veşti extraordinare din economie, 13% creştere economică. Sună bine, nu? Mai ales că am trecut împreună prin contextul nefericit când economia globală a suferit cea mai mare lovitură din ultima sută de ani.
  • Economia României, dar şi economiile altor state au fost închise în această luptă. În acel moment, nu aveam soluţia pe care o avem astăzi, nu aveam vaccinul. În 2020, pentru a salva economia am propus o serie de măsuri, precum IMM INVEST, reeşalonarea datoriilor, amânarea plăţii impozitelor, amânarea plăţii ratelor la bancă şi aşa mai departe", și-a început Cîţu declarația de la Palatul Victoria.

El a spus că, în toată această perioadă, a fost "singurul optimist", a "lucrat din greu" și a reușit:

  • "Deşi nimeni nu avea încredere, am promis că economia României va avea o revenire rapidă, o revenire în V. Am lucrat din greu şi am reuşit.
  • Dar pentru asta vă mulţumesc vouă, dragi români. Nu aş fi reuşit fără voi. Adevăraţii eroi sunteţi voi.
  • Cifrele arată că economia României a depăşit criza economică în doar un an, fiind cea mai rapidă revenire economică pe care a avut-o România după o astfel de criză. Cred că ultima dată a fost acum 100 de ani, iar pentru perioada următoare îmi doresc două lucruri: predictibilitate şi stabilitate în viaţa economică".

Florin Cîțu a mai susținut că creşterea economică de 13,6% în trimestrul al doilea arată că şi-a făcut "foarte bine" treaba atât ca ministrul al Finanţelor anul trecut, cât şi ca premier și a ținut să dea asigurări că guvernarea României nu este afectată de campania internă din PNL:

  • "13,6% este o cifră pe care cu toţii trebuie să o ţinem minte deoarece reprezintă creşterea economică pe trimestrul II, anul acesta.
  • Indiferent de comentariile unora în spaţiul public, această cifră atestă că mi-am făcut foarte bine treaba, anul trecut din funcţia de ministru al Finanţelor, anul acesta ca prim-ministru.
  • Am spus-o şi o repet ori de câte ori este nevoie - guvernarea României nu este afectată de campania internă din PNL. Pentru mine, întotdeauna, interesul românilor este cel mai important. Atunci când alţii aleg să discrediteze, să distrugă, să minimalizeze, eu aleg să construiesc".

De asemenea, premierul a susţinut că Executivul pe care îl conduce a schimbat paradigma folosită în guvernările anterioare timp de 30 de ani și "a dus România într-o nouă etapă de dezvoltare, în care statul este partenerul sectorului privat, îşi plăteşte facturile la timp, iar banul public nu mai este irosit, este investit eficient, proprietatea privată este sfântă, antreprenorul este un erou şi performanţa este recunoscută atât în mediul privat, cât şi în sectorul public": "Şi acesta este doar începutul".

Cîțu a promis și o creştere economică din două cifre în acest an:

  • "Vă rog să mai ţineţi minte un lucru: este posibil anul acesta, da, este posibilă o creştere economică din două cifre.
  • De fiecare dată când am promis, de fiecare dată am făcut. Vă promit şi acum că, până în 2024, voi face toate reformele pe care mi le-am asumat, atunci când nimeni nu avea curaj. Va fi o provocare să facem România mai competitivă la nivel regional, dar este obiectivul nostru pentru viitorul ţării noastre, obiectivul meu.
  • În concluzie, îmi doresc să rămâneţi alături de mine optimişti. Este o încurajare atât pentru mine, cât şi pentru voi. Când nimeni nu mai avea nicio speranţă şi toţi eram înconjuraţi de scenarii sumbre, această guvernare a găsit şi a pus în aplicare soluţii reale pentru menţinerea locurilor de muncă, asigurarea de capital de lucru şi investiţii.
  • Voi continua cu această abordare şi voi demonstra românilor că pot avea încredere în mine, atunci când vorbim despre responsabilitate şi performanţă în actul guvernării".

Institutul Național de Statistică a anunțat marți că economia a crescut în prima jumătate a anului cu 6,5% față de aceeași perioadă din anul trecut. În termeni trimestriali, PIB-ul a avansat în trimestrul al doilea 2021 față de același trimestru din anul trecut cu 13,0%. Statistica a revizuit de asemenea rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, de la 102,9% la 102,5% .

PIB-ul real a crescut cu +1,8% în ritm trimestrial în trimestrul al doilea, ușor sub estimările noastre și sub mediana sondajului Bloomberg (de 2,0%), scrie economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu, într-o notă destinată investitorilor. În ritm anual, economia a avansat în T2 cu 13,0% (față de 14,5% consensul Bloomberg și 15,4% estimarea noastră).

Ca urmare a revizuirii datelor, chiar și în scenariul unui an agricol bun, ne revizuim proiecția de creștere a PIB-ului pe acest an la 7,4% pe an (în scădere de la 8,0%), arată BCR.

România, pe locul 7 în UE la creșterea economică din trimestrul II. Alte state încă nu au raportat

Eurostat a anunțat că România se află pe poziția a șaptea, momentan, în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea economică în trimestrul II din acest an (comparativ cu trimestrul al doilea din 2020). De precizat efectul de bază, având în vedere că în T2 2020 economia a fost închisă. Mai mult, unele state (precum Grecia, Croația, Luxembourg și altele) încă nu au raportat datele, așa că e posibil ca România să mai cadă.

Clasamentul creșterii economice din trimestrul 2 (comparativ cu T2 2020):

*date ajustate sezonier

  • Spania – 19,8%
  • Franța – 18,7%
  • Ungaria – 17,7%
  • Italia – 17,3%
  • Belgia 14,5%
  • Portugalia – 15,5%
  • România – 13,6%

Media UE a fost de 13,2%, iar cea a zonei euro de 13,6%.