Va începe și România administrarea dozei a treia de vaccin anti-COVID, așa cum au decis mai multe state europene, care vor aplica măsura din septembrie? Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că este în discuție această măsură, pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice.

Vaccin ModernaFoto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • "Ministerul Sănătății a semnat acorduri cu Uniunea Europeană pentru furnizarea de vaccinuri și în anul 2022 și în 2023, dar așteptăm aprobarea Asociației Europene a Medicamentului și părerea specialiștilor din țară și din străinătate înainte de a institui această a treia doză.
  • Da, ea este în discuție, și se referă mai ales la a treia doză de vaccin pentru persoanele vulnerabile, bolnavii cronici și persoanele vârstnice, dar momentul în care ea va fi implementată urmează să vedem care va fi", a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul Sănărății, Ioana Mihăilă.

Israelul a început vineri să administreze a treia doză de vaccin anti-COVID-19 persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, după ce autoritățile au decis să scadă vârsta minimă în speranţa reducerii numărului de cazuri de infectări cu varianta Delta a coronavirusului.

Decizia a fost luată de mai multe țări europene, între care Franța, Germania și Ungaria, doza a treia urmând că fie administrată persoanelor din grupele de risc.

De asemenea, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat joi a treia doză de vaccin anti-COVID-19 Pfizer şi Moderna pentru persoanele care suferă de boli autoimune. Pentru restul persoanelor aflate în afara acestui grup şi care au fost vaccinate cu schema completă, FDA a precizat că "sunt protejate adecvat şi nu au nevoie în acest moment de o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19".