Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat în Uniunea Europeană vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale COVID. Obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau la trecerea frontierei astfel de documente - adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie, conform Asociației Naționale a Agențiilor de Turism. Pentru a merge în Bulgaria, de exemplu, nu este necesar un astfel de document. Vedeți în text cum poate fi obținut certificatul COVID.

Scanarea unui certificat digital covidFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Începând de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul ţărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conţin un cod QR, a anunțat Guvernul.

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului national al României, a precizat Executivul.

Reamintim că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie. Copiii cu vârsta sub 6 ani sunt exceptaţi automat de la carantină, iar cei cu vârsta între 6 şi 16 ani sunt exceptaţi dacă prezintă la intrarea în ţară un test cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Certificatul digital COVID conține un cod QR și poate fi obținut accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Certificatul digital este necesar doar la trecerea unui stat UE unde se solicita adeverință de vaccinare sau test COVID

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a precizat joi că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină, spune asociația.

De exemplu, românii care merg în Bulgaria nu au nevoie de certificat digital COVID pentru că acest stat nu cerea nici până acum, la trecerea frontierei, alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).

Ce este ceritificatul digital COVID

Certificatul digital COVID se eliberează în 3 cazuri: atestă vaccinarea împotriva COVID-19 (schema completă, cu ambele doze), testarea sau vindecarea recentă de COVID-19.

Certificatul poate fi prezentat la vamă atât pe hârtie, cât și pe telefon, iar validarea se face cu ajutorul codului QR, care este scanat la frontieră, indiferent dacă certificatul este prezentat pe telefon sau pe hârtie.

Certificatul este eliberat începând din 1 iulie de către Ministerul Sănătății, prin intermediul portalului web certificat-covid.gov.ro, dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

De ce acte ai nevoie pentru eliberarea certificatului digital

Pentru eliberarea certificatelor de testare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

Pentru eliberarea certificatelor de vindecare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

Pentru eliberarea certificatelor de vaccinare este solicitat următorul set de date:

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.

Certificat digital COVID obținut fără acces la internet

Certificatul digital verde (pașaportul COVID) poate fi obținut fără acces la internet în două moduri: cu ajutorul medicului de familie sau cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică din județul respectiv.

Până marți, 10 august, în România au fost eliberate 1.646.339 de certificate digitale europene COVID-19.

Cea mai mare parte dintre certificatele solicitate și eliberate până acum - 96% - atestă vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat marți Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI: Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic: Bulgaria rămâne în zona verde, Turcia intră în zona roșie