Meteorologii au emis joi noi avertizări Cod galben de caniculă, respectiv ploi torențiale și vijelii, pentru 11 județe și spun că începând de sâmbătă disconfortul termic va fi din nou în creștere în vest și în sud, apoi și în restul țării.

Caldura mareFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Judeţele vizate de avertizarea cod galben de disconfort termic ridicat sunt: Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Potrivit meteorologilor, în sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Începând de sâmbătă (14 august) disconfortul termic va fi din nou în creștere în vest și în sud, apoi și în restul țării.

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care va fi în vigoare joi, în intervalul 13.00 - 23.00.

Sunt vizate judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Braşov, Vrancea şi Covasna.

În intervalul menţionat, local în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, precum şi în nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25 - 40 l/mp. Meteorologii spun că astfel de fenomene se vor înregistra pe arii restrânse şi în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată spre seară în centrul şi sudul Munteniei.

Cum va fi vremea în București

Valoarea maximă de temperatură în Bucureşti va atinge, joi, 33 de grade Celsius, iar spre orele serii vremea va deveni instabilă, conform prognozei speciale publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate spre seară, când va creşte probabilitatea pentru intensificări ale vântului, vijelie, descărcări electrice şi ploi de scurtă durată.

Pe tot parcursul zilei de joi, vremea va fi călduroasă, cu o temperatură maximă de 32 - 33 de grade şi disconfort termic ridicat.