Asociația civică Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldoveiîl întreabă într-o scrisoare deschisă pe ministrul de Interne, Lucian Bode, cât de sigură este granița de Est a României, în contextul în care vineri un avion ucrainean a pătruns ilegal în România, fără să fie detectat de poliția de frontieră și sistemul radar românesc. În acest context Organizația îi cere lui Bode să răspundă public de ce nu a fost nava reperată, dacă a pornit o anchetă, dacă au mai fost evenimente similare în trecut, dar și câte anchete a lansat Ministerul pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere care folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabandă.

Avion cu care se facea contrabanda de tigariFoto: dilo.net.ua

Reamintim că forțele aeriene ucrainene au interceptat vineri spre sâmbătă o aeronavă An-2 a contrabandiștilor care a intrat ilegal în România și care apoi s-a întors pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosău).

Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane.

Cei reținuți sunt suspectați de contrabandă.

Cu toate acestea, spune organizația, ”statul român nu a dat nicio informare, niciun comunicat, nicio precizare până la această oră, în condițiile în care suntem o țară membru al UE și NATO, cu angajamente ferme în fața partenerilor noștri de protejare a frontierelor”.

”Evenimentul menționat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriul românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potențialul investițional. Ce investitori străini vor veni într-o zona unde granițele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanți de țigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc? Regiunea Moldovei, cu granițele sale de est si nord, merită o atenție specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure si cu frontiere impenetrabile”, arată comunicatul Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

În acest sens, Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei îi solicită ministrului Bode în mod public răspunsuri la patru întrebări:

  • 1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?
  • 3. Ati pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri intrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?
  • 3. Aveți cunostință de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit in apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?
  • 4. Am dori, de asemenea, să știm câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.

”Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecințe majore privind asumările din condiția de țară de graniță a Uniunii Europene și de partener NATO, sunteți obligat să răspundeți public la întrebările de mai sus”, încheie Asociația scrisoarea publică.