Procurorii DIICOT și polițiștii au făcut miercuri percheziţii pentru destructurarea unei grupări specializate în infracțiuni de camătă și șantaj. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că sunt vizați Petre Geamănu, fratele lui Sandu Geamănu și Eugen Preda, liderul "clanului luptătorilor”. Eugen Preda a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furtul de arme din unitatea militară de la Ciorogârla, în ianuarie 2009, fiind eliberat condiționat în noiembrie 2017. Tot în 2017 a ieșit din închisoare și Petre Geamănu, după ce a ispășit o pedeapsă de 11 ani pentru furturi din TIR-uri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform DIICOT, au loc 18 percheziții în București și în județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Ialomița, într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracțional specializat în camătă și șantaj.

Cum a reușit Petre Geamănu să își consolideze gruparea, după ce a ieșit din pușcărie

Procurorii spun că în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar, un membru marcant al lumii interlope (Petre Geamănu) a reușit să restructureze gruparea infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul grupului, detașându-se astfel față de restul membrilor, prin puterea de a lua deciziile în momentele importante. El a menținut coeziunea grupului infracțional, a atras noi membri și a consolidat relații cu persoane de notorietate din mediul infracțional.

Astfel, Geamănu a atras în gruparea infracţională luptători, practicanți de sporturi de contact, ori alte persoane violente. În acest fel, el a reușit să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de "taxă de protecție” ori ca „amendă”. Noua structură, pe fondul renumelui clanului, a adus eficiență grupului infracțional, acesta devenind unul dintre cele mai temute din țară, afirmă procurorii.

Conform DIICOT, cooptarea unui cunoscut practicant de sporturi de contact de performanță, în vederea constituirii grupului infracțional organizat a sporit randamentul acțiunilor de constrângere ori intimidare, exercitate în scopul obținerii de sume de bani.

Cum acționau membrii grupării și cine erau victimele

Anchetatorii spun că membrii grupului infracțional organizat au acționat, în principal, pentru constrângerea persoanelor potente financiar, care activau în domeniul imobiliar și evitau, pe fondul temerilor, sesizarea organelor judiciare.

Astfel, în baza unor planuri elaborate și adaptate fiecărui caz, dar aplicând, în genere, același modus operandi, membrii grupului infracțional au abordat victimele într-o manieră intimidantă, acestora fiindu-le imputată, de regulă, „îndrăzneala” de a demara proiecte imobiliare fără acordul liderului grupării.

Pentru a li se permite continuarea sau finalizarea lucrărilor, membrii grupării le-au pretins acestora veritabile „taxe de protecție”, pentru pretinse prejudicii suferite în urma edificării imobilelor.

Constrângerea victimelor s-a realizat fie prin amenințare directă, fie prin abordarea persoanelor apropiate victimei și transmiterea mesajelor din partea liderului grupului infracţional sau alte metode intimidante, cum ar fi urmărirea victimei sau a locuinței acesteia, staționarea membrilor grupului în fața imobilelor de locuit ale acestora, deplasarea frecventă a membrilor grupului la șantierele coordonate de către victime.

Recuperatori de datorii

Similar modului de operare utilizat în cazul dezvoltatorilor imobiliari, membrii grupului infracțional organizat au acţionat și ca recuperatori de datorii. Astfel, suspecţii punctau persoane potente financiar care aveau datorii la terțe persoane sau cărora li se puteau impune, sub diferite alte motive, o datorie. Ulterior, liderul împreună cu membrii grupului infracțional interveneau în soluționarea conflictelor identificate și impuneau, prin constrângere, plata sumelor de bani datorate precum și a unor comisioane ca urmare a recuperării creanțelor, afirmă DIICOT.

Totodată, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului, au acționat în vederea comiterii infracțiunii de camătă, prin acordarea de împrumuturi bănești cu dobândă. De multe ori, persoanele aflate în imposibilitatea returnării sumelor de bani împrumutate și a dobânzilor aferente au fost amenințate cu acte de violență pentru determinarea acestora la plata datoriilor.

În urma percheziţiilor de miercuri au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc (cocaină), dispozitive de stocare şi telefoane mobile. La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi duse pentru audieri 15 persoane.

Cine este Petre Geamănu

Petre Geamănu, „Împăratul lumii”, a părăsit penitenciarul în martie 2017, în timp ce fratele său, Sandu Geamănu, a rămas în închisoare.

El a fost așteptat la poarta penitenciarului cu lăutari, covor roșu și porumbei albi, conform romaniatv. Ilie Petre a fost arestat în Belgia în septembrie 2006 pentru infracţiuni cu violenţă, iar patru ani mai târziu a fost extrădat în România. După contopirea mai multor pedepse, judecătorii au decis ca el să execute 15 ani de închisoare. În 25 noiembrie 2003, interlopul fusese condamnat la nouă ani de închisoare pentru tâlhărie, după ce a jefuit un camion cu 3,2 tone de cafea.

Acum, Petre Geamănu administrează câteva lacuri în nordul Bucureştiului, potrivit știrilorprotv.ro.

Cine este Eugen Preda

Eugen Preda este liderul clanului Luptătorilor din Capitală, grupare cunoscută pentru infracțiuni de șantaj și cămătărie, în special în sectorul 6.

Eugen Preda a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru furtul de arme din unitatea militară de la Ciorogârla, în ianuarie 2009, fiind eliberat condiționat în noiembrie 2017, în baza recursului compensatoriu.

Când s-a format gruparea, "Luptătorii" se ocupau cu plasarea de bodyguarzi în cazinourile din cartierul Militari. Apoi, s-au extins și în alte zone și, mai mult, a fi ajuns să intre în retele de trafic de droguri sau arme, conform Ziare.com. Eugen Preda a început sa aiba conflicte cu alte clanuri, printre cel mai cunoscut fiind conflictul cu gruparea Cordunenilor, în toamna anului 2019.