La 3 ani de la protestul din 10 august la care Jandarmeria a intervenit în forță, mai multe organizații și asociații civice cer procurorului general Gabriela Scutea să delege o echipa de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea acestui dosar.

dosarul 10 augustFoto: Declic

Demersul a fost inițiat de comunitatea Declic, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Asociația Evoluție în Instituție, Funky Citizens, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, #REZISTENȚA, Reset Iași, Umbrela Anticorupție Cluj, Rezistența Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma Inițiativa România, Asociația România Vie.

De asemenea, societatea civilă solicită procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei și actele de urmărire penală efectuate în dosar.

  • "Au trecut 3 ani și vinovații sunt încă în funcții, cât să mai așteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniți sau gazați pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susținem că vrem justiție independentă, haideți să vedem și acțiuni concrete, pași clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reușit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obținem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT.", spune Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

Organizațiile semnatare reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă și o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluției, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Militară.

  • "Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secția Militară a PICCJ trebuie să facă pași în anchetă și să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta și să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluției și Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode și chiar și fără percheziții informatice ale telefoanelor șefilor din Jandarmerie", mai arată organizațiile civice în apelul către procurorul general Gabriela Scutea.

Peste 61.200 de cetățeni au semnat o petiție Declic prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.