Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea lui Lucian Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România, spune ministrul Justiției, Stelian Ion. Declarațiile au loc în contextul în care Inspecţia judiciară a cerut Secţiei pentru judecători a CSM sancţionarea disciplinară a 5 judecători pentru delict de opinie.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Este revoltător că Inspecția judiciară condusă de un judecător care a acceptat să fie numit politic, Lucian Netejoru, consumă resurse, timp și energie pentru a hărțui cinci judecători pentru că și-au exprimat opinii pe un forum intern al magistraților.
  • Direcția pe care a luat-o Inspecția Judiciară sub conducerea dlui Netejoru este periculoasă și atinge drepturi pe care judecătorii și procurorii le au ca orice altă persoană din România.
  • Judecătorii și procurorii au dreptul să-și exprime opiniile nu doar pe forumuri specializate, ci și public. Judecătorii și procurorii au dreptul să critice public decizii administrative, legislative și politice care au efecte asupra sistemului judiciar sau le pot afecta independența.
  • Orice opinie sau critică onestă este în interesul sistemului de justiție și nu trebuie blamată sau sancționată", a scris pe Facebook Stelian Ion.

El spune că Inspecția Judiciară condusă de Lucian Netejoru se poziționează în acest moment "împotriva interesului general al sistemului judiciar și al interesului public, acționând ca un grup de cenzură și împotriva libertății de exprimare, propunând sancțiuni pentru "delict de opinie>>".

"Asistăm la o veritabilă acțiune de intimidare a judecătorilor și procurorilor de către cei care, constituțional, ar trebui să îi apere și să le garanteze independența. Cea care aduce atingere prestigiului justiției este, de data aceasta, chiar Inspecția Judiciară.

În cadrul legilor justiției, capitolul referitor la reforma Inspecției judiciare este esențial pentru buna funcționare a sistemului judiciar. După cum și reconfirmarea libertății de exprimare a magistraților reprezintă un element pozitiv pe care îl am în vedere în cadrul noilor propuneri legislative", adaugă ministrul Justiției.

Recent, Inspecţia judiciară condusă de judecătorul Lucian Netejoru a cerut Secţiei pentru judecători a CSM sancţionarea disciplinară a cinci judecători pentru delict de opinie, în urm discuţiilor acestora de pe un forum intern, discuții care au fost făcute publice. Este vorba despre judecătorii Dragoş Călin, Cristi Danileţ, Alina Gioroceanu, Laurențiu Grecu şi Anca Codreanu.

De 6 ani la șefia Inspecției Judiciare

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În martie 2019, el a obţinut încă un mandat la conducerea Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de CSM. Netejoru a fost singurul candidat pentru această funcție.

În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență ( OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. La vremea respectivă liderul PSD Liviu Dragnea cerea ca această ordonanța să între în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles atunci că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

În baza aceluiași act normativ a rămas în funcția de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare și Gheorghe Stan, care apoi a ajuns la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților, iar de acolo, judecător la Curtea Constituțională.

Cu Lucian Netejoru la conducere, Inspecția Judiciară a declanșat mai multe acțiuni disciplinare vizând-o pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, dar și alți procurori DNA și magistrați care au criticat modificările aduse de PSD legilor justiției.