Cinci consilieri USR PLUS au depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București în cazul tragediei care a avut loc pe șantierul din apropierea Bibliotecii Naționale în care doi oameni și-au pierdut viața, trimițând procurorilor imagini de acum o lună de pe șantier, când autoritățile au fost chemate ”să constate nelegalitatea lucrărilor”. Cei cinci consilieri i-au cerut demisia lui Robert Negoiță, ”ca responsabil moral al tragediei petrecute luni pe șantierul deschis nelegal din ordinul său”.

Accident santier Biblioteca NationalaFoto: ISUBIF

Propriu-zis, cei cinci consilieri USR PLUS au trimis Parchetului o plângere în care au relatat procurorilor ce au găsit pe șantierul din centrul Capitalei, în luna iulie. Detalii aici.

  • ”Atunci, consilierii USR PLUS au sesizat autoritățile și opinia publică în legătură cu lucrarea ilegală săvârșită din ordinul primarului Sectorului 3, Robert Negoiță. O lună mai târziu, pe același șantier, doi oameni și-au pierdut viața. Consilierii generali USR PLUS Ana Ciceală și Nicorel Nicorescu, consilierii locali USR PLUS Sector 3 Eugen Matei și Alexandru Sava și Teodora Stoian, consiliera ministrului Justiției, le-au trimis procurorilor imagini și înregistrări video de pe șantierul deschis în zona Esplanada, precum și mărturii privind discuțiile purtate cu edilul Sectorului 3 pe șantier, dar și cu autoritățile chemate la fața locului pentru a constata nelegalitatea lucrărilor”, arată un comunicat al USR PLUS.

Totodată, cei cinci consilieri USR PLUS s-au pus la dispoziția procurorilor pentru a fi audiați ca martori în dosarul în care se investighează săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Robert Negoiță, responsabilul moral al tragediei

Cei cinci consilieri i-au cerut demisia lui Robert Negoiță, spunâns că acesta este responsabilul moral al tragediei.

„Dacă primarul Sectorului 3 mai are vreo fărâmă de decență sau onoare, ar trebui să își prezinte imediat demisia, ca responsabil moral al tragediei petrecute luni pe șantierul deschis nelegal din ordinul său”.

Tragedia, rezultatul unui lanț de ilegalități și abuzuri

  • Ana Ciceală, consilier general USR PLUS, a spus că din investigațiile și documentările lor ”există indicii mai mult decât rezonabile ca tragedia în care și-au pierdut viața două persoane este rezultatul unui lant de nelegalități și abuzuri girate de primarul Robert Negoiță.

  • ”M-aș fi așteptat ca, până la ora asta, Robert Negoiță să își fi dat deja demisia, fără a mai aștepta rezultatele anchetei penale. Ar fi fost gestul de minimă decență, ținând cont că în urma dispozițiilor lui s-a ajuns la pierderi de vieți umane”, a spus ea.

  • „În după-amiaza zilei de 6 iulie, am fost pe teren în zona Esplanada. Muncitorii de pe șantier, care descărcau pământ și resturi de materiale, au spus că Primăria Sector 3 le-a comandat lucrările, că ar urma să fie făcută o amenajare pentru realizarea unui parc în zonă și igienizare. Din câte cunoșteam, terenul nu se află în administrarea Sectorului 3 și, din acest motiv, colegul meu, Alex Sava, l-a sunat pe Robert Negoiță. Conversația acestuia cu domnul Negoiță a fost surprinsă de unul din live-urile transmise de mine de la fața locului (vezi mai jos). În urma discuțiilor, am înțeles ca domnul Negoiță nu dorește oprirea lucrărilor executate pe terenul altei entități (ministerul Justiției) și că își asumă răspunderea pentru continuarea lucrărilor în ciuda avertismentelor”, a spus Nicorel Nicorescu, consilier general USR PLUS.

Restul mărturiilor ale consilierilor USR PLUS pot fi citite aici.

Reamintim că luni șase muncitori au fost prinşi sub un mal de pământ pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Lucrarea aparţine Primăriei Sectorului 3.

Doi dintre muncitori au fost acoperiţi complet de pământ, fiind căutaţi timp de mai multe ore de către echipele de intervenție. Ei au fost găsiți decedați. Ceilalți patru au fost îngropaţi până la talie, fiind scoşi de pompieri și duși la spitalale Universitar și Floreasca. Cele două persoane decedate au vârste cuprinse între 50 şi 55 de ani.

Poliția Capitalei și Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) în cazul accidentului.

Șantierul nu avea nicio autorizație

Lucrarea aparține Algorithm Residential, înființată în urmă cu patru ani de Consiliul Local Sector 3.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcții, Tiberiu Taropa, a spus, la Digi 24, că lucrările au început în luna iulie 2021, iar investitorul nu a comunicat ISC data începerii lucrărilor de construcții. "Investitorul nu a obținut în prealabil autorizație de construire în condițiile legii. Pentru neîndeplinirea dispozițiilor legislației în vigoare, factorii responsabili vor fi sancționați contravențional", a afirmat el.

Firma fusese amendată de Garda de Mediu

De asemenea, firma fusese amendată de Garda de Mediu.

"Noi am dispus încetarea lucrărilor și aducerea la starea inițială. Nu aveau niciun fel de autorizație, drept pentru care s-a întocmit și un proces verbal. S-au dispus măsuri de aducere a terenului la starea inițială și o amendă de 50 de mii de lei aplicată societății respective", a afirmat, la Digi 24, șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

Terenul aparține Ministerului Culturii

Terenul pe care lucra Algorithm Residențial este în proprietatea Ministerului Culturii, care spune însă că nu a contractat lucrările.

"Ministerul Culturii regretă tragicul accident întâmplat ieri, 2 august 2021, în proximitatea sediului din Bulevardul Unirii, Nr. 22. Totodată, suntem alături de autoritățile competente și le asigurăm de tot suportul necesar.

Terenul se află în proprietatea statului și administrarea Ministerului Culturii, însă lucrările nu au fost solicitate sau contractate de către instituția noastră. Urmează să ne adresăm Primăriei Sectorului 3 pentru a obține toate informațiile cu privire la existența documentației necesare pentru lucrările efectuate", a transmis marți Ministerul Culturii.