Autorităţile separatiste din Transnistria au refuzat înregistrarea Liceului "Lucian Blaga" - singurul cu predare în limba română din Tiraspol -, astfel că activitatea acestuia a fost suspendată pentru cel puţin trei luni, scrie Agora.md.

scoalaFoto: Max Fischer/ pexels.com

Pentru a rezolva situaţia în apropierea deschiderii anului şcolar, oficiul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului a solicitat intervenţia guvernului de la Chişinău.

"În cadrul monitorizării respectării dreptului la educaţie a copiilor din regiunea transnistreană, avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a constatat că autorităţile de la Tiraspol au refuzat înregistrarea Liceului Teoretic 'Lucian Blaga' din municipiul Tiraspol şi au suspendat activitatea acestuia pe termen de cel puţin trei luni", se menţionează în comunicatul biroului respectiv.

Reprezentanţii biroului Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului spun că, în aceste condiţii, copiii care frecventează liceul nu vor putea continua cursurile în anul şcolar 2021/2022, fapt care încalcă dreptul copiilor la educaţie şi mai multe articole din Convenţia ONU pentru drepturile copilului.

Avocatul Poporului, Maia Bănărescu, a făcut demersuri pe lângă ministrul moldovean interimar al educaţiei, Lilia Pogolşa, şi vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari, cerându-le să fie luate în regim de urgenţă măsuri.

În 22 iunie, fostul director al liceului Ion Iovcev a fost demis de actualul ministru interimar al educaţiei de la Chişinău, pe motiv că ar fi depăşit vârsta legală pentru aflarea în câmpul muncii şi în funcţia de director.

Rezolvarea situaţiei legate de Liceul Teoretic "Lucian Blaga" va cădea se pare în sarcina noului guvern, care urmează să fie învestit vineri la Chişinău, potrivit sursei citate.