Mai mulți reprezentanți ai Asociației ACCEPT au protestat vineri în fața sediului Primăriei Capitalei după ce instituția condusă de Nicușor Dan nu a autorizat organizarea marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei. Primăria Municipiului București afirmă că a propus alte variante, întrucât, în weekend, Calea Victoriei devine pietonală în cadrul evenimentului „Străzi deschise” și marșul nu s-ar putea desfășura în siguranță.

Bucharest PrideFoto: Hotnews

UPDATE 3 Primăria Capitalei invită Asociația ACCEPT la un nou dialog, luni de la ora 14.00, pentru desfășurarea în condiții de legalitate a marșului „Bucharest PRIDE” 2021, anunță instituția într-un comunicat.

Redăm comunicatul PMB:

  • „Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a invitat reprezentanții Asociației ACCEPT pentru luni, 09 august, ora 14.00, la o nouă rundă de discuții.
  • Comisia a trimis în prealabil procesul-verbal prin care specifică motivele pentru care nu a putut fi avizată prima solicitare a Asociației ACCEPT. În locația unde se propune organizarea marșului, evenimentul ”Străzi deschise, care de derulează încă din luna mai 2021, aduce un număr important de persoane, fiind deja o densitate mare de persoane, care poate genera tensiuni ce pot pune în pericol siguranța participanților.
  • Pentru a putea fi respectate prevederile Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, respectiv:
  • - Art. 15 lit d) ”Primăriile municipale, orășenești sau comunale sunt obligate (...) să întreprindă orice alte măsuri legate de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice; (...)
  • - Art.16:”Comandanții organelor locale de poliție și jandarmerie sau persoanele desemnate de aceștia au obligația de a asigura protecția participanților și de a stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfășurarea adunărilor publice declarate, în condiții de deplină ordine” comisia de avizare a propus organizatorilor modificarea traseului sau desfășurarea pe traseul dorit, dar în altă zi, însă aceștia au refuzat aceste variante.
  • De asemenea, în solicitarea ACCEPT aceștia menționează participarea unui număr în jur de 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare referitoare la măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2, care prevăd participarea unui număr de maximum 500 de persoane la astfel de adunări.
  • Primăria Municipiului București are toată deschiderea pentru a soluționa favorabil o eventuală solicitare care să se încadreze în termenii și condițiile prevăzute de lege.
  • Referitor la informațiile făcute în spațiul public cu privire la aprobarea de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a solicitării Noua Dreaptă, facem următoarele precizări: solicitarea Partidului Noua Dreaptă, formulată cu multă vreme înaintea celei transmisă de ACCEPT, îndeplinește dispozițiile legale referitoare la numărul maxim de participanți, respectiv 500 și, de asemenea, traseul pe care aceștia îl vor parcurge este Piața Victoriei- Piața Romană-Piața Universității- Piața Unirii, fără a se intersecta cu zona în care se desfășoară un alt eveniment, respectiv ”Străzi deschise”.”

UPDATE 2

Marșul Bucharest Pride va avea loc pe 14 august, pe Calea Victoriei, în ciuda refuzului primăriei de a autoriza evenimentul - organizatori

UPDATE Asociația Accept a realizat un eveniment pe Facebook pentru Marșul Bucharest Pride cu loc de desfășurare Calea Victoriei.

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptămână înainte de eveniment”, este mesajul afișat de organizație pe pagina de Facebook, alături de clipul de la protestul pe care câțiva reprezentanți l-au susținut în fața sediului PMB.

  • Parada Bucharest Pride urma să aibă loc sâmbătă, 14 august.
  • „Marșul Diversității” a mai avut loc pe Calea Victoriei și în 2018 și 2019

Cei de la ACCEPT au scandat „Libertatea noastră, nu cenzura voastră” și „Homofobie la primărie”.

PMB afirmă că parada Pride nu s-ar putea desfășura în siguranță întrucât ar fi prea mulți oameni pe Calea Victoriei într-o zi de sâmbătă sau duminică, întrucât bulervadul devine pietonal în weekend.

„Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise. Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți”, susține Primăria.

De asemenea, cei de la Primărie amintesc că solicitarea de a avea 10.000 de participanți pe care a formulat-o ACCEPT este în contradicție cu Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.

Primăria face referire și la marșul Noua Dreaptă, autorizat, afirmând că „Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată.”

Imagini de la protestul ACCEPT:

Ce spune Primăria Capitalei

Primăria Muncipiului București a postat pe Facebook poziția sa, în care afirmă că rămâne în „dialog” cu asociația, care a refuzat alternativele propuse:

  • „Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a oferit Asociației ACCEPT mai multe opțiuni pentru organizarea evenimentului „Marșul Bucharest PRIDE” și rămâne deschisă pentru noi discuții cu reprezentanții Asociației, în speranța ajungerii la o poziție comună.
  • Deocamdată, Comisia, întrunită în ședință în data de 5 august 2021, a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanții la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfășura pe Calea Victoriei, acolo unde în mod tradițional are loc proiectul intitulat ”Străzi deschise”.
  • Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociație va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanți. Astfel, nu sunt întrunite condițiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991.
  • Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice a propus ca „Marșul Bucharest PRIDE” să fie organizat fie în aceeași locație dar într-o altă zi, fie în aceeași zi dar într-o altă locație, pe Șoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanți adaptat condițiilor sanitare actuale și cu respectarea normelor curente privind adunările publice.
  • Menționăm că organizatorii „Marșului Bucharest PRIDE” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanți, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede o limită superioară de 500 de participanți la mitinguri și demonstrații.
  • Reprezentanții Asociației ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus.
  • Primăria Municipiului București rămâne în dialog cu Asociația ACCEPT și respectă dreptul acestei organizații a societății civile de a-și face auzită vocea.
  • Informăm că din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alții, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Brigăzii Rutiere, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, STB și ASSMB.
  • Precizări de ordin juridic:
  • 1. Evenimentul “Străzi deschise” nu este o adunare publică, ci un spațiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureșteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.
  • Temeiul legal pentru care evenimentul “Bucharest Pride” nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicția de suprapunere a două adunări publice ( “Străzi deschise” nu este o adunare publică, așa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice.
  • Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locații care pot să pună în pericol participanții. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri în asigurarea siguranței participanților la marș.
  • 2. Asociația ARCEN nu are nicio atribuție în organizarea evenimentului “Străzi deschise”. Asociația a propus Municipalității pietonalizarea în weekend a unor zone din București. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuțiile privind desfășurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliției Locale, Poliției Naționale și Administrației Străzilor.
  • 3. Ambele cereri pentru miting ale Asociației Accept prevăd un număr de 10.000 participanți. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricțiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, așteptând relaxarea măsurilor de securitate anunțată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.
  • 4. Primăria Municipiului București nu poate refuza organizarea unui miting Asociației Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizație legal constituită, conform unei decizii a instanței de judecată.”