Schimbarea la Față. Semnificația uneia dintre cele mai mari sărbători pentru creștini

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 6 august 2021, 8:28 Actualitate | Esenţial


Iisus
Foto: Internet&Mobile World
Schimbarea la Faţă a Domnului este sărbătorită de Biserică la 6 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Dar care este povestea și de unde vine denumirea uneia dintre cele mai mari sărbători pentru creștini? Pe muntele Tabor, înainte de intrarea în Ierusalim şi de momentul Jertfei de pe Cruce pentru răscumpărarea păcatelor oamenilor, Hristos S-a arătat Apostolilor în adevărata Sa ipostază de Dumnezeu adevărat şi Om adevărat. Iisus i-a luat atunci cu sine pe munte pe Petru, Iacob şi Ioan. Sfântul Ioan Gură de Aur arată că acest lucru a fost făcut de Mântuitorul lumii pentru întărirea Apostolilor, transmite Agerpres.

Pentru aceasta Hristos a poruncit să se arate pe Muntele Taborului şi cei mai străluciţi bărbaţi ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Cei doi, Moise şi Ilie, pentru porunca lui Dumnezeu şi pentru poporul cel încredinţat lor, au murit de mii de ori.

Moartea, sărăcia, dispreţul şi miile de rele sunt lucruri care umplu de groază pe oameni. Apostolii se temeau atunci de toate acestea mai mult decât iudeii de Marea Roşie, însă Hristos i-a învăţat să fie curajoşi împotriva acestor rele şi plini de siguranţă să treacă peste ele cu picioarele uscate.

Pentru aceasta, spre a-i întări, El a poruncit să se arate cei mai străluciţi bărbaţi ai Vechiului Testament, spune Sfântul Ioan Gură de Aur în Cuvânt la Schimbarea la Faţă ("Predici la duminici si sarbatori" - www.ioanguradeaur.ro).

Pe Tabor, pe când se ruga, Hristos S-a schimbat la faţă, strălucind cu slava dumnezeirii Sale: "Şi s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina" (Matei, 17, 2).

În acel moment, ucenicii L-au văzut în adevărata Sa înfăţişare: Dumnezeu, căci strălucea ca soarele, şi Om, căci avea un veşmânt. Umanitatea Lui era atât de pătrunsă de dumnezeire, încât veşmântul şi trupul Lui au strălucit ca lumina. Pentru ca ucenicii să poată vedea pe Iisus în lumina Sa necreată, ei înşişi au fost pătrunşi de această lumină, de acest har. Numai astfel au putut vedea cu ochii trupeşti lumina dumnezeirii.

Atunci a spus Sfântul Apostol Petru: "Doamne, bine este sa fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una" (Matei 17, 4). Atunci, un nor luminos i-a umbrit şi s-a auzit un glas: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L" (Matei 17, 5).

Auzind, cei trei sfinţi apostoli au căzut cu faţa la pământ, înspăimântându-se peste măsură. Hristos S-a apropiat însă de ei şi le-a zis: "Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!" (Matei 17, 7), poruncindu-le să nu spună nimănui despre această întâmplare până la Învierea Sa din morţi. (Sursa: Agerpres)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

36841 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Multumim pentru articol. (Vineri, 6 august 2021, 9:50)

  Cripto [utilizator]

  Este bine să se audă și glasul Domnului pe acest site, căci al oamenilor mare galagie face...
  Legat de Schimbarea la față, cred că e un îndemn ca această transformare să o lăsăm a se produce în fiecare din noi, și în loc de a ne vedea permanent ca pacătoși, să devenim conștienți de marea șansă pe care o avem trăind și fiind vii.
 • -9 (21 voturi)    
  Bine (Vineri, 6 august 2021, 9:58)

  holinessdani [utilizator]

  Dar si mai bine ar fi ca in loc de povesti de adormit (sau speriat) copiii sa publicati ceva educativ si folositor oamenilor din societatea moderna.
  • +6 (12 voturi)    
   Ceva educativ modern (Vineri, 6 august 2021, 12:26)

   Ahha [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   cum ar fi un tutorial pentru copilul tau despre cum se instaleaza si foloseste aplicatia pornhub, nu?
   • -4 (6 voturi)    
    Asa a fost in cazul tau? (Vineri, 6 august 2021, 15:29)

    holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui Ahha

    Imi pare rau pentru tine. Vestea buna e ca exista tratamente si poti incepe prin a cere consiliere psihologica.
  • +6 (8 voturi)    
   Educativ si folositor: (Vineri, 6 august 2021, 14:25)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   "Moartea, sărăcia, dispreţul şi miile de rele sunt lucruri care umplu de groază pe oameni. Pentru aceasta, spre a-i întări, Hristos i-a învăţat să fie curajoşi împotriva acestor rele şi plini de siguranţă să treacă peste ele.."
  • +1 (5 voturi)    
   De ce ar fi "si mai bine"? (Vineri, 6 august 2021, 17:47)

   VOX. [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Noua ne plac povestile, voua curcubeele.
   Ca doar nu-i exclusiv site-ul vostru. Deocamdata.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by