Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis joi, prelungirea cu 30 de zile, începând cu 11 august, a stării de alertă impuse în contextul pandemiei de Covid-19, autoritățile menținând restricțiile care sunt în vigoare la acest moment.

"Am aprobat prelungirea stării de alertă şi nu se modifică nimic în acest moment, lucrurile rămân aşa cum au fost prezentate ele până acum", a declarat Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Măsurile anticovid valabile până pe 10 septembrie, aici

Ultima oară când s-a prelungit starea de alertă, pe 8 iulie, au fost aduse și câteva modificări și relaxări ale măsurilor anti-coronavirus.

Atunci, Raed Arafat explica faptul că una dintre cele mai importante modificări a vizat creşterea de la 90 la 180 de zile a perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală.

De asemenea, de luna trecută, la spectacole se va permite prezenţa a până la 1.000 de persoane pe scaune, iar în vederea participării la evenimente private va fi necesară asigurarea unei suprafeţe de doi metri pătraţi/persoană.

"La organizarea şi desfăşurarea activităţii instituţiilor publice sau private de cultură care administrează spaţii speciale destinate activităţilor cultural-artistice în aer liber se permite până la 1.000 de persoane pe scaune; la organizarea de evenimente private - nunţi, botezuri - suprafaţa pe persoană de la patru la doi metri pătraţi, ca să fie toate la fel. La organizarea de evenimente private aferente meselor festive, din nou, doi metri în loc de patru. La locurile de joacă pentru copii nu se va mai solicita ca însoţitorii să fie vaccinaţi. (...) Plus, la exterior la restaurante nu mai este regula de şase persoane la masă, deci, se elimină regula de şase persoane la masă din momentul în care este eliminată şi în interior", explica atunci şeful DSU.