Agenţia Naţională Antidrog (ANA) avertizează cu privire la apariţia unui nou tipar de consum de substanţe psihoactive în zona de sud a litoralului românesc. Este vorba despre "funny gas", un sedativ folosit în domeniul medical, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic.

Vama Veche 1Foto: Carina Hera

La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) care are încorporat un cartuș ce degajă în interiorul balonului N2O, conform Agenţiei Naţionale Antidrog.

Ce este protoxidul de azot (N2O) - "funny gas"

Protoxidul de azot (N2O) - gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de "funny gas” - este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ce efecte poate avea? Încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele sunt amplificate ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.