Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) avertizează asupra unor probleme care pot apărea în momentul în care primim notificări pe canalele de social media.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform acestora, trebuie verificat mereu cât de plauzibilă este informația primită, validată transmiterea ei cu expeditorul, atunci când există suspiciuni, și scanat link-ul cu o soluție de securitate, înainte de a face click.

Ce trebuie să știm:

  • Atacatorii se folosesc de metoda înregistrării unor pagini cu denumiri care să pară a reprezenta sistemul de notificare al unei rețele sociale - ex: Confirming Page Information, Information Pages -, pentru a da o imagine de autoritate în ochii celor care interacționează cu postări de tipul celei de mai jos.
  • Odată accesat acel link, poate duce la infectarea dispozitivului cu malware, sau, în alte variante, poate duce către un site de phishing unde se cer, de obicei, credențiale de acces la contul de social media. Odată introduse, aceste date intră în posesia atacatorilor, care pot deturna conturile pentru executarea unor activități în scop personal.
  • De regulă, astfel de pagini sunt create special cu acest scop malițios și au o durată de viață limitată. Pagina la care face referire CERT-RO a fost creată în 4 august 2021.
  • Utilizatorii care întâmpină astfel de postări pot raporta aceste pagini pentru tentativă de fraudă (scam) către Facebook.