Preotul catolic Francis Doboș, ironic în controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 august 2021, 9:58 Actualitate | Esenţial


Francisc Dobos
Foto: Agerpres
Preotul catolic Francisc Doboș reacționează ironic în controversa Gen vs. Sex în noua carte electronică de identitate: "Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat".

Preotul catolic a reacționat printr-un mesaj pe Facebook care, în două ore, a fost distribuit de aproape 80 de ori și a strâns peste 1.700 de aprecieri.
 • "O țineam sus și tare că sunt Papesa Francisc. Oamenii râdeau de mine, evident. Dar eu am devenit supi și strigam peste tot că sunt discriminată, gen. Mă înțelegi?!
 • Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc. Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc.
 • Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat. Capisci?!", a scris Francis Doboș.

Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen.


Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a SănătățiiTermenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.


Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate
Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridică împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10115 vizualizari

 • +7 (27 voturi)    
  E bine de stiut si sexul si genul, "just in case". (Joi, 5 august 2021, 10:11)

  D-or [utilizator]

  Genul, singur, e absolut nerelevant.
  Nu ne spune nimic despre persoana respectiva, o fi, n-o fi barbat?

  Dar... daca stim ca este de sex masculin si de gen feminin, atunci, da, obtinem o informatie completa despre respectiva persoana, foarte utila.
  • -12 (32 voturi)    
   hahaha (Joi, 5 august 2021, 10:22)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Doamne, cât ești de pe lângă subiect :))))))))))))))))))
   Așa pricepi tu ce e */gen* și ce e *sex*? :))))))
  • -6 (36 voturi)    
   intrebare (Joi, 5 august 2021, 10:27)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Sa zicem ca medicina avanseaza atat de mult incat sunt posibile transplanturile de cap.
   Esti intr-un accident, ti se face corpul praf si singurul corp la care ai acces e al unei femei decapitate.
   Pentru ca medicii au doar 5 minute sa se hotarasca, se alege sa se faca transplantul.
   Operatia e un succes deplin, tu esti in viata. Esti barbat sau femeie? Capul iti spune ca esti barbat, corpul ca esti femeie. Care-s pasii pe care ii urmezi? Accepti ca esti femeie (doar corpul asta arata), incerci sa-ti transformi corpul astfel incat coincida cu ce simti tu?
   E atat de usor sa faci misto si sa nu te pui in pielea altuia. Nu cred ca-si taie nimeni penisul din plictiseala sau ca sa fie trendy. Iti poti imagina cum ar fi sa traiesti o viata intr-un corp de femeie in timp ce creierul iti spune contrariul?
   • +5 (13 voturi)    
    E interesant ce presupui (Joi, 5 august 2021, 10:43)

    Zero_Kelvin [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    Dar este imposibila situatia descrisa de tine. E ca si cum ai tine un sistem de operare activ, in picioare, inclusiv toate componentele hardware in timp ce schimbi procesorul (unicul) in mers. Imposibil.
   • 0 (12 voturi)    
    De ACORD! (Joi, 5 august 2021, 10:51)

    Stefan01 [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    de acord, părerea mea este dacă ai schimbat tot, adică ai trecut printr-o operație de schimbare sex să poți să te duci să îți schimbi CI cu sexul nou!!
    Căt timp sexul tău este de un anumit fel chiar dacă capul îți zice altceva în buletin trebuie să ai ce este.

    Mic îndrumar cu privire la identificarea corectă...dacă faci în mod curent pipi din picioare atunci sexul este M și ală ar trebui să fie în CI, ignoră ce îți zice capul pănă nu schimbi instalația.

    PS am auzit că în Serbia e destul de eftin și a devenit un hub pt asemenea operații.
   • +5 (11 voturi)    
    Logică de fier ruginit (Joi, 5 august 2021, 11:04)

    Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

    Deci pentru o situație ipotetică și SF care s-ar putea întâmpla peste xxx ani (sau nu se întâmplă deloc !), dvs ziceți că e bine să dăm peste cap tot sistemul juridic actual. A, da, și ar fi bine, dacă tot o facem, să începem să-i învățăm și pe ăia mici despre cât de util e să-ți pui la îndoială genul, ca să-i pregătim pentru eventualitatea unui transplant de cap...
  • -2 (16 voturi)    
   la fel si rusnacii sunt absolut irelevanti (Joi, 5 august 2021, 10:41)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ...
 • +11 (31 voturi)    
  Nicicand nu a fost mai adevarata zicala (Joi, 5 august 2021, 10:58)

  Harald2 [utilizator]

  "Un nebun arunca o piatra intr-un lac si zece intelepti se reped sa o scoata".

  Sau pentru a traduce: unele femei se cred barbati, alti barbati se cred femei. Restul lumii sanatoase incearca sa gaseasca solutii...

  Discurs legat de discriminare care merge pe un teren al absurdului.
  • -8 (28 voturi)    
   vai de capul si de zilele tale :))) (Joi, 5 august 2021, 11:14)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Adica un barbat care se considera femeie sau invers nu e sanatos... in ce vremuri staliniste traiesti, copile? :)))))
   • +3 (11 voturi)    
    Romania inca e in Evul Mediu (Joi, 5 august 2021, 15:13)

    alt.cineva [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

    Se stie ca Romania e 100 de ani in urma celorlalte.
    O anologie: Acum 100 de ani daca erai dependent de orice drog, de exemplu opium, cocaina etc era considerat ca si cand esti bolnav/blestemat. Acum in vest se stie, ca se poate trata acest blestem.
  • 0 (6 voturi)    
   Sa stii ca proverbul tau (Joi, 5 august 2021, 15:16)

   alt.cineva [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   E cu doua taisuri: Inteleptii ce scot piatra din lac pot fi si astia ce vor sa schimbe din "gen" in "sex" si nebunul sa fie cel a facut noua carte de identitate iar piatra sa fie cuvantul "gen".

   Asa e cu proverbele, ca si cu Biblia, fiecare isi ia ce vrea din ea, pentru ca is foarte interpretabile, si cred ca din cauza asta sunt si foarte prost intelese.

   Acum, tu ce zici? cine are dreptate? In mod evident amandoi vom spune ca noi insine.
  • 0 (4 voturi)    
   sa inteleg ca tu nu faci parte (Joi, 5 august 2021, 15:54)

   florin4u [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   din restul lumii sanatoase....pacat de tine
 • -3 (17 voturi)    
  si eu am crezut ca era Mugur Mihaescu (Joi, 5 august 2021, 11:12)

  plain vanilla [utilizator]

  glumele sunt cam la nivel de Garcea, poate se inscrie in Vacanta Mare
 • -3 (11 voturi)    
  sunt oameni (Joi, 5 august 2021, 13:19)

  Hans Metter [utilizator]

  care se nasc barbati si isi doresc, sau se simt a fi femei. Valabil si invers. Care e treaba/problema celorlalti?!
  • +3 (9 voturi)    
   Niciuna (Joi, 5 august 2021, 15:07)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   N-au decât să se simtă ce vor. Și eu mă pot simți delfin, deși nu arăt ca atare - ce-ați zice să vă schimbați dvs cartea de identitate cu una care să reflecte și posibilitatea mea de a alege să mă simt delfin ?
  • +3 (9 voturi)    
   Exact. Nu e, deci nu trebuie trecuta pe un act (Joi, 5 august 2021, 16:20)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

   oficial. Nu intereseaza pe nimeni.
 • +3 (17 voturi)    
  Campionii (Joi, 5 august 2021, 13:22)

  A78 [utilizator]

  Școlile au buzi in curte , spitalele au viermi și problema noastră e ca scrie intr-un plastic gen sau sex .

  Suntem campionii prostiei .
  • +4 (12 voturi)    
   Se poate formula și altfel (Joi, 5 august 2021, 15:08)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui A78

   „Școlile au buzi in curte , spitalele au viermi și problema noastră e să scriem gen în loc de sex pe cartea de identitate”
   • -1 (5 voturi)    
    sau si mai bine (Joi, 5 august 2021, 23:17)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    "Școlile au buzi in curte , spitalele au viermi și problema noastră e c-ar putea scrie X in buletinul altora, in loc de M sau F"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by