​Deși ultimul ne-a schimbat stilul de viață și ne-a pus în situații cu care nu ne-am mai confruntat până acum, am reușit să ne adaptăm la noua normalitate, iar cei mai mulți dintre români se simt mulțumiți de viața pe care o au și au planuri pe care le-ar plăcea să le realizeze, dacă ar dispune de 15.000 de lei, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Novel la inițiativa Provident Financial România. Deși spun că locuința lor este într-o stare bună sau relativ bună, mulți dintre aceștia ar vrea să investească în mici lucrări de renovare, care să re ofere un plus de confort, dar și să investească în educația copiilor sau a nepoților.

Exista solutii ieftine de decor, si intr-un apartament vechiFoto: Unsplash.com

Micile schimbări de decor cresc confortul personal și starea de bine, iar acestea sunt esențiale oricând, dar mai ales când simți că nu ești în cea mai fericită perioadă a ta. Deși acest proces poate fi costisitor, cu puțină răbdare și îndemânare puteți schimba aspectul casei chiar și cu buget redus. Pune bani deoparte ca să ai pentru proiectele pentru casă și, dacă decizi să completezi bugetul cu un împrumut, analizează toate opțiunile existente pe piață. Apoi, gândește-te și la veniturile și cheltuielile prevăzute în perioada următoare și, dacă situația îți permite, poți lua în calcul și un împrumut. Soluția creditării trebuie privită cu responsabilitate și varianta aleasă trebuie să răspundă cât mai bine nevoilor tale.

De exemplu, Provident, una dintre cele mai mari IFN-uri de credite de consum din România, a lansat recent creditul ProviSenior, prin care persoanele eligibile beneficiază de o reducere de 10 puncte procentuale față de dobânda standard, dar și de o asigurare gratuită de viață și de accidente. Deși Provident nu este cea mai ieftină opțiune din piață, poate fi o soluție bună pentru tine. Înainte de orice, cântărește cu grijă toate aspectele contractuale, precum suma totală de plată și adresează toate întrebările pe care le ai, pentru a clarifica orice nelămurire. Te îndemn să întrebi și ce se întâmplă dacă, în cazul unei situații neprevăzute, nu vei putea plăti la timp ratele, dar și care este procedura de rambursare anticipată. De asemenea, calculează bine bugetul necesar pentru ce îți dorești să faci și împrumută doar suma de care ai nevoie, chiar dacă ești eligibil și pentru sume mai mari.

Multe dintre modificările din casă pot fi făcute însă și cu buget mic și fără efort fizic major, iar dacă le faci tu, alături de cei dragi, cu siguranță veți aprecia mai mult rezultatul, iar economiile făcute sunt un mare bonus.

1. Recondiționarea mobilierului deținut

Indiferent ce vechime are mobila și din ce este făcută, îi schimbi aspectul ori stilul înlocuindu-i elemente ori vopsind-o în totalitate, cu mai puțin decât dacă ai cumpăra una nouă. Spre exemplu, revopsirea unei biblioteci poate costa între 150 de lei și 550 de lei, în raport de materialele folosite. Cel mai simplu este să îi schimbi mânerele sau butonii, lucru care nu cere mult timp, efort și nici unelte profesionale, ci doar o șurubelniță. Cei mai ieftini butoni costă câțiva lei, iar mânerele mai deosebite, cu aplicații din ceramica ori sticla, ajung la 20 de lei bucata. Mai ieftin este să vopsești mânerele și butonii vechi: un spray cu vopsea costă în jur de 20 de lei, iar vopselele acrilice câțiva lei tubul. Când mobila este masivă, separă corpurile și repoziționează-le prin casă. Adaugă picioare dacă nu au sau vopsește-le pe cele existente. Dacă mobila are uși din sticlă, vopsește interiorul sau îmbracă-l în autocolant colorat, iar transformarea va fi remarcabilă.

Pentru vopsire, folosește vopsea pe bază de apă, care se usucă repede, nu miroase și se aplică mai ușor decât cea alchidică folosită în vechime. O găsești în toate magazinele de bricolaj, iar prețul pornește de la circa 20 de lei cutia de 750 ml. Sunt grupuri de Facebook unde poți să ceri sfaturi despre cum se vopsește și decorează mobila, dar găsești și alte resurse online de unde să afli despre vopsele și despre aplicarea lor. Odată ce ai prins tehnicile de bază, vopsește un obiect de mici dimensiuni și apoi treci la piese mari, precum biblioteca sau mobila de bucătărie.

2. Canapele și fotolii cu huse noi și perne colorate

Este mai ieftin să găsești huse pentru canapeaua și fotoliile vechi decât să cumperi un set nou. Retapițarea este o soluție care ajunge uneori la 60% din costul unui produs nou, așa că husele sunt o variantă mai accesibilă. O husă pentru o canapea costa de la 150 de lei în sus, iar una pentru fotoliu de la 100 de lei. Cu 500 de lei poți cumpăra fete noi pentru o canapea și doua fotolii, cu impact major asupra aspectului unei camere. În completare, confecționează pernuțe decorative din resturi de material, din pulovere vechi sau eșarfe. Coase modele pe pernele pe care le ai sau le poți imprima cu forme colorate: cu un tub de vopsea pentru material textil și o jumătate de măr sau lămâie, faci imprimeu pe perne, șervete și fețe de masă sau chiar perdele și draperii. Vopseaua pentru textile se găsește la magazinele pentru artiști și costă până în 20 lei tubul.

3. Un covor nou și subțire peste cel vechi

Covorul este foarte important într-o cameră: izolează termic acoperind pardoseala și creează o suprafață unitară ori delimitează zone cu scop diferit. Puțini realizează cât influențează covorul percepția noastră asupra dimensiunii camerei, prin mărimea și culoarea sa dominanta și prin contrastul cu mobila din jur. Un covor închis la culoare micșorează vizual spațiul, mai ales dacă mobila este masivă și fără picioare. Spațiul pare mai mic atunci când pardoseala este ocupată și închisă la culoare, dar schimbi impresia prin culori deschise și mobilă cu picioare. Compunem o zonă mai deschisă adăugând un covor mai mic și mai subțire (țesut) deasupra celui mare. Covorul mai mic costă de la 100 de lei în sus și poate delimita doar zona măsuței de cafea, de exemplu, separând spațiul la nivel vizual. Dacă alegem un covor mic într-o singură culoare, va fi mai vizibil modelul celui mare, prin contrast.

4. Gruparea suvenirurilor pentru a fi expuse în colecții și pe pereți

Cele mai potrivite decorațiuni sunt cele pe care le ai deja și care înseamnă ceva pentru tine. Aici aici intră obiectele cu valoare sentimentală, suvenirurile și colecțiile pe care ai vrea să le expui cu mândrie. Secretul este ca ele să aibă un anume spațiu alocat în casă, nu să fie împrăștiate peste tot. Fotografiile de familie pot ocupa un perete întreg, într-o galerie ușor de făcut cu rame care costa de la 10-15 lei în sus bucata. Nu cheltui ducând tablourile la înrămat: cumpără rame și înrămează singur pentru că va costa mai puțin. Grupează câteva fotografii într-o ramă mare și alătură mai multe rame pe același perete. Pune- le fie pe un rând sau pe doua, fie ca un mozaic, lăsând aceeași distanță între ele, pe toate laturile. Poți înrăma inclusiv obiecte textile (un costum popular, goblenuri) sau desenele nepoților. Efectul este deosebit și va surprinde plăcut musafirii. Dacă ai o colecție pe care vrei să o expui, adun-o într-o bibliotecă sau vitrină, cu un fundal într-o culoare solidă, ca să scoți în evidență exponatele. Dacă rafturile au oglindă în interior, acoper-o cu un colant, pentru că reflecția din oglindă va face obiectele greu de văzut. Poți instala în dulap, în partea de sus, o lumină cu baterie, pe care să o aprinzi ocazional și care să pună în evidență colecția. Găsești astfel de lanterne la un preț accesibil, în magazinele de profil.

5. Vopsirea vazelor, ghivecelor și a altor decorațiuni

Florile sunt potrivite în orice decor și mulți dintre noi le preferă pentru energia pozitivă pe care o aduc, dar și pentru funcția de purificare a aerului. Însă forma și culoarea diferită a ghivecelor este unul din factorii care strică echilibrul vizual într-o încăpere. Dacă ghivecelor li se adaugă o mulțime de decorațiuni colorate, senzația de aglomerat este garantată. Vom relua acest subiect al aglomerării într-un alt articol din seria noastră despre reamenajarea cu buget redus. Soluția este să aducem toate ghivecele și decorațiunile la aceeași culoare și textură, de preferat o nuanță deschisă, care va scoate în evidență verdele plantelor sau culorile florilor. O culoare deschisă amplifică lumina în zonele mai întunecate precum rafturile unei biblioteci din lemn lăcuit. Un aranjament deosebit pentru orice încăpere putem face, spre exemplu, asociind diferite obiecte sau vaze vopsite toate în alb mat. Sprayurile cu vopsea sunt perfecte pentru acest proiect, dar putem folosi și vopsele acrilice cumpărate din magazinele pentru artiști.

Gândește-te ce resurse ai disponibile și alege soluția potrivită pentru tine, ținând cont și de sfaturile pe care le-am inclus în aceasta serie de articole despre reamenajarea cu buget redus.

Autor: Gabi Ralea

Articol susținut de Provident