Persoanele vaccinate contra Covid-19 care fac totuși boala nu au plămânii afectați, așa cum se întâmplă la cei nevaccinați, sugerează noi date din India, citate de Reuters.

Tomografie computerizata la pacient CovidFoto: Gavriil Grigorov/ TASS/ Profimedia

Aici, doctorii au studiat 205 de adulți cu Covid-19 confirmat, peste jumătate dintre aceștia având sub 50 de ani. Printre persoanele urmărite, 14% erau vaccinate complet, 15% erau vaccinate parțial, iar restul nevaccinate.

Plămânii tuturor au fost studiați cu tomografii computerizate.

Cercetătorii au dat câte o notă fiecăruia dintre cei cinci lobi ai fiecărui plămân, de la 0 (niciun efect al coronavirusului asupra lobului) până la 5 (peste 75% din lob afectat).

Din scorul total maxim posibil de 25, ”nota” medie de afectare a plămânului a fost 0 la cei complet vaccinați, 4 la pacienții parțial vaccinați și 11 în grupul nevaccinaților, potrivit studiului postat pe platforma medRxiv, înainte de evaluarea experților independenți.

Dr. Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky, coautor al studiului, a spus că rezultatele subliniază ”faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19 chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”.