Cum vrea Poliția Română să-i oprească pe cei care au un ”comportament agresiv” în trafic: Amendă și carnet suspendat 120 de zile / Plus o reanalizare a examenului pentru obținerea permisului auto

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 4 august 2021, 20:34 Actualitate | Esenţial


Pe contrasens pe A4
Foto: Captura Facebook
Conform unui proiect al Poliției române menit să reducă accidentele din trafic, decesele rezultate în urma acestora, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, se prevede că un ”comportament agresiv” în tarfic se va sancționa cu amenda și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile. Vezi în articol ce intră în categoria ”comportament agresiv”.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:


a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

Astfel, executarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația în sens contrar direcției de mers pe calea unidirecțională, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

Pentru aceasta, Poliția cere ca mai mulți ,,actori” să-și aducă aportul, fiecare conform competențelor, iar participanții la trafic trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate.

Potrivit aceluiași proiect de act normativ, circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor va constitui contravenţie şi se va sancţiona cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, se are în vedere la nivelul MAI, reanalizarea cadrului legal ce reglementează procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, în scopul creșterii nivelului de pregătire a conducătorilor de autovehicule, soluție ce ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere.

În primele 7 luni ale acestui an, principalele 3 cauze generatoare de accidente rutiere grave, în urma cărora au decedat persoane, se prezintă astfel:

1. Viteza neadaptată la conduțiile de drum – 106 accidente, în urma cărora au decedat 119 persoane, iar alte 38 au fost grav rănite.
2. Traversare neregulamentară pietoni – 75 de accidente, în urma cărora au decedat 76 de persoane, iar alta a fost grav rănită.
3. Pietoni pe partea carosabilă – 58 de accidente, în urma cărora au decedat 58 de persoane.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26047 vizualizari

 • +2 (38 voturi)    
  N-am reusit... (Miercuri, 4 august 2021, 20:46)

  Andreas1256 [utilizator]

  ...niciodata sa ma ridic cu scuterul pe-o roata, insa azi doi ghiolbani au vrut sa ma dea jos pe motiv ca merg printre sirurile de masini oprite la un giratoriu.
  • +4 (22 voturi)    
   ! (Miercuri, 4 august 2021, 23:05)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

   Ai permis? Ai facut vreun curs de legislatie? Ai dat vreun examen?
   • +15 (19 voturi)    
    Am A-ul... (Joi, 5 august 2021, 7:31)

    Andreas1256 [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    ...de 20 de ani si niciun accident din vina mea. Reteta e simpla: respect si empatie fata de restul, indiferent cu ce circula fiecare.
    • +8 (8 voturi)    
     ce mijloace de transport sunt sigure (Joi, 5 august 2021, 9:03)

     Laurell [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

     În România este sigur să mergi cu trenul, sunt accidente cu decese odată la 10-15 ani.
     Permisele de conducere trebuie suspendate câțiva ani, nu doar 3 luni.
    • 0 (14 voturi)    
     respect si empatie (Joi, 5 august 2021, 9:43)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

     mi se pare normal sa depasesti cu scuterul printre masini, sa ajungi primul la sensul giratoriu sau la semafor, sa pleci primul si sa ocupi banda mergand cu 30-40 km astfel incat masinile sa mearga incet in spatele tau si sa nu se mai produca accidente
     daca respecti nu depasesti coloana oprita. sau macar nu mai cere respect
     • +6 (10 voturi)    
      durere mare (Joi, 5 august 2021, 10:35)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      Merge scuterul cu 40km/h si nu poti tu sa o "calci" cu viteza maxima legala de 50km/h pana la urmatorul semafor?.. ;)

      Realist vorbind, si ala cu scuterul poate sa mearga fara probleme cu 50km/h. Problema este ca unii confunda bulevardul cu 3 benzi cu autostrada..
     • +3 (5 voturi)    
      Are tot dreptul (Joi, 5 august 2021, 13:43)

      Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      sa parcurga coloana printre masini, citesto codul rutier! 99.99% din motociclisti au un bun simt mult superior soferilor pe 4 roti. Si zic asta fara sa am motor sau scuter
      • +1 (1 vot)    
       sunt si motociclisti agresivi, (Joi, 5 august 2021, 16:13)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Brutus2

       crezi ca mie imi place sa imi tureze unul motorul la 14000 rotatii/minut, ca sa il las sa treaca mai departe printre masini?
  • +4 (30 voturi)    
   ghiolbanul esti chiar tu (Miercuri, 4 august 2021, 23:19)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

   in trafic se sta la rand, nu zice nicaieri codul rutier ca au ce cauta 2 vehicule in paralel pe aceeasi banda de circulatie. se aplica tuturor, chiar si celor care aleg sa circule pe o drujba cu doua roti.
   • +15 (25 voturi)    
    :) (Joi, 5 august 2021, 3:40)

    rei [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    sa-ti aduci aminte data viitoare cand o sa intalnesti un scuter sau o bicicleta
    asadar sa nu-l mai depasesti trecand la juma` de metru pe langa el ci sa schimbi banda si sa nu folosesti aceeasi banda atata timp cat esti in dreptul lui

    ah stai ca luam codul rutier cum ne convine si cand ne convine
    • +5 (5 voturi)    
     Ai si nu ai dreptate (Joi, 5 august 2021, 9:14)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui rei

     Una este depasirea unui vehicul in mers sau stationat si alta este depasirea unei coloane care este interzisa de codul rutier.

     In plus, si la chestia cu doua vehicule pe aceeasi banda, parca exista benzi de biciclete unde daca stationeaza masinile eu le-as lua carnetul.
     • +2 (2 voturi)    
      :) (Joi, 5 august 2021, 10:05)

      rei [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

      exact....de asta e nevoie de obligativitatea unor cursuri din 5 in 5 ani si un mic examen de ex

      intre timp mai invata oamenii definitia depasirii si a devansarii....ca sa nu foloseasca termenii cum vor si cum este in avantajul lor
   • +8 (12 voturi)    
    In Italia de ex... (Joi, 5 august 2021, 7:28)

    Andreas1256 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    ...ar crapa fierea in tine cati motociclisti te-ar depasi in trafic. Pana la urma e o chestie de civilizatie si empatie, apoi de legalitate. Iar codul rutier nu 'zice' nicaieri de circulatia intre benzi a motocicletelor, asadar nu e interzis expres: intelegi ceva? Get a life...
    • 0 (10 voturi)    
     nu zice de circualtia intre benzi (Joi, 5 august 2021, 9:46)

     cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

     dar zice despre depasiri - ori asta este depasire incorecta si chiar ar trebui suspendat permisul.
     cum te asiguri tu mergand printre benzi la 30 cm de masina la fel m-as putea asigura si eu cand depasesc. asta este o "nerespectare a regulilor privind depasirea". si a doua "depasirea coloanei formate in asteptare"
     • +5 (5 voturi)    
      mai citim si noi legislatia?.. (Joi, 5 august 2021, 10:48)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

      "(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de AUTOVEHICUL SAU TRAMVAI a urmatoarelor fapte:
      a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
      ..."
      • +2 (2 voturi)    
       Asa (Joi, 5 august 2021, 12:55)

       cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       baga acum definitia "depasirii".
      • +1 (1 vot)    
       Mai si intelegem ce citim noi din legislatie? (Joi, 5 august 2021, 13:05)

       pinball [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       Motocicletele sunt autovehicule.
      • -3 (3 voturi)    
       cel cu scuterul nu a depasit! (Joi, 5 august 2021, 14:47)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui pehash

       A depasi inseamna a trece cu masina de axul central al drumului, adica a trece pe contrasens. Trecerea in fata altei masini, cand sunteti pe benzi diferite care au acelasi sens (ex pe autostrada) nu e depasire.
    • +9 (9 voturi)    
     Hai sa iti povestesc cum e cu circulatia (Joi, 5 august 2021, 10:45)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

     Intre benzi. Semafor, banda a doua. Masina cu socrul meu semnalizeaza de multa vreme ca face stanga. Se face verde pentru stanga (sageata stanga). Vine un motociclist care nu are de ce sa stea la semafor si se gandeste sa mearga inainte. Masina ii taie calea. Cade. Masina ii trece peste piciorul drept. Ambulanta, etc. Masina fara avarii, motocicleta - ma rog - cum arata o motocicleta dupa ce cade fara nimeni pe ea. Piciorul, la fel, ma rog, cum arata un picior dupa ce trece o masina peste el.

     La cateva luni distanta socrul meu primeste telefoane si scrisori ca ala cu motocicleta vrea nu stiu ce despagubiri ca sa nu mearga in instanta. Si au mers in instanta unde judecatorul i-a dat dreptate socrului meu (care s-a reprezentat singur).

     Asta se intampla cand nu respecti regulile. Iar cand mergi printre benzi, sa stii ca "drumul printre" nu este semnalizat si se presupune ca acolo nu se afla nimeni, mai ales cand soferul nu e obligat sa stie ce va fi in spatele lui.
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Vineri, 6 august 2021, 7:57)

      rei [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

      fabulezi.....motociclistul nu putea decat sa conteste in instanta decizia politiei....unde btw fiind cu victime, s-a deschis si un dosar penal

      nu avea vreo baza sau suport sa-l cheme pe socru in instanta,decat in cazul in care socrul a fost declarat vinovat....chiar si asa total gresit,pentru ca trebuia sa ceara despagubiri de la asigurator si nicidecum de la sofer
   • +3 (15 voturi)    
    alooo, omule, (Joi, 5 august 2021, 8:41)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    individul era pe scuter și se strecura printre mașini blocate în trafic. Ce ți se pare greșit? De ce și-ar mai lua unii scutere, motociclete, biciclete?
    • +5 (9 voturi)    
     Ca sa mearga cu ele (Joi, 5 august 2021, 10:47)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     Pe banda dedicata pentru astfel de vehicule si unde cozile sunt net mai mici. In absenta benzii, sunt vehicule ca oricare alt vehicul.
     • -2 (4 voturi)    
      Sau mai bine (Joi, 5 august 2021, 12:56)

      cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

      Sa renunte la scuter si sa-si ia masina. Uite-asa o sa fie mai multe locuri de parcare si strazi mai libere! Bravo, boss!
   • +6 (8 voturi)    
    Nu scrie nicaieri ca nu are voie sa o ia (Joi, 5 august 2021, 9:21)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    printre masini cu scuterul. Important este sa nu se suie cu scuterul pe trotuar....dar nici nu scrie ca soferii sunt oligati sa se dea la o parte ca sa lase scuterul sa treaca. Daca are loc, scuterul poate trece printre masini, daca nu are, sta la rand. Sa o ia intre masini si bordura nu e recomandat ptr ca multi soferi se apropie cu masina de bordura, si pot acrosa scuterul din neatentie.
   • +1 (9 voturi)    
    "in trafic se sta la rand"? (Joi, 5 august 2021, 10:42)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    Care articol din codul rutier spune asa ceva?

    "Art. 45 (1) Depășirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație SAU din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial."

    Deci este suficient sa iesi din sirul de vehicule in care te aflai initial pentru a efectua o depasire, nu este obligatoriu sa schimbi banda. Nu exista nici un articol in codul rutier care sa spuna ca 2 vehicule nu se pot afla paralel pe aceeasi banda. Altfel nu ai mai putea depasi niciodata un vehicul stationar pe un drum cu o singura banda. Sau un biciclist...
   • -3 (3 voturi)    
    CITESTE legea! (Joi, 5 august 2021, 13:44)

    Brutus2 [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    Nici eu nu stiam, dar chiar au voie!
  • -3 (5 voturi)    
   E inca o limitare a LIBERTATILOR cetatenilor (Joi, 5 august 2021, 9:45)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Andreas1256

   de unde stie politia de ce ambalezi tu motorul?
 • +16 (36 voturi)    
  Adica ... (Miercuri, 4 august 2021, 20:53)

  CezarN [utilizator]

  Atunci cand este clar un comportament incompatibil cu carnetul de conducere (omoara oameni, umbla drogati sau beti la volan, merg cu 200 Km/h, blocheaza linia de tramvai, depasesc in curbe, etc), iau carnetul pe spagi, politia nu face nimic, dar cand este o chestiune subiectiva (comportament agresiv, subiectiv evaluat de catre agent) este OK sa ne dam exigenti cu amenzi mari.
  Daca acest "comportament agresiv" va fi clar circumscris in lege, este OK, sa fie, insa daca se lasa la latitudinea politistului, nu este bine caci nu va face decat sa creasca coruptia in randul politistilor de la circulatie, coruptie care si asa este endemica, vezi cazurile in care sectii intregi au fost arestate.
  • +3 (7 voturi)    
   O cale mai usoara catre spagi mai mari (Joi, 5 august 2021, 8:33)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Campania electorala se face pe bani negrii, asa ca la infractiuni interpretabile si cu sanctiuni absurde se dau spagi mai mari, militienii de la rutier dau procentul la sefi, sefii la ministri, ministri la... Ghici unde?
 • +1 (17 voturi)    
  mda (Miercuri, 4 august 2021, 20:57)

  Nevermind [utilizator]

  Pe aia care merg prost, nu i-ati pedepsi.
  Macar se poate folosi punctul D (si) impotriva lor. Brusc, voi fi foooarte intimidat :D
 • +13 (13 voturi)    
  ”sa-si aduca aportul”, ne-am lamurit! (Miercuri, 4 august 2021, 20:59)

  Antenistontel [utilizator]

  .
  • +6 (6 voturi)    
   ... pentru atingerea implinirilor marete! (Miercuri, 4 august 2021, 22:58)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   :)
 • +26 (30 voturi)    
  O idee buna (Miercuri, 4 august 2021, 21:00)

  bobo2 [utilizator]

  Si pe cei care polueaza fonic
 • +21 (35 voturi)    
  Sa vedeti abuzuri (Miercuri, 4 august 2021, 21:07)

  Fanel01 [utilizator]

  Sunt de acord cu sanctionarea celor care gresesc clar (mers pe contrasens, mers pe banda de urgenta,drifturi) in rest cred ca este subiectiv.
  Propun o mai mare atentie in a verifica masinile si motocicletele la sistemele de evacuare modificate care deranjeaza un oras intreg.
 • +22 (24 voturi)    
  inca ceva (Miercuri, 4 august 2021, 21:10)

  aaxx [utilizator]

  Chiar ieri treceam o strada cu 4 benzi, si un individ cu o viteza cu mult peste limita a franat brusc si a ajuns la 1 m de mine.
  Pentru cazuri de genul chiar nu se poate face nimic... ?
  Ca sa nu zic ca in momentul ala credeam ca o sa mor.
  • -16 (22 voturi)    
   detaliaza (Miercuri, 4 august 2021, 21:41)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   Treceai agale?
  • +3 (11 voturi)    
   De curiozitate (Miercuri, 4 august 2021, 23:54)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   Pe ce bandă erai și de ce.

   Pe aceeași linie as vrea sa fie sancționați și cei care nu înțeleg că banda 2 este pentru depășire.
   • 0 (12 voturi)    
    Eu as sanctiona (Joi, 5 august 2021, 9:21)

    Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

    Soferul unui vehicul ce merge INCET pe banda a doua. De ce? Mareste categoric riscul de accident si ii forteaza pe ceilalti soferi sa efectueze o depasire prin dreapta, care e ilegala dintr-un motiv simplu: este periculoasa.

    Ai tot dreptul sa mergi incet daca nu esti sigur de conditiile de drum, dar fa-o pe banda 1 - atat.
    • +1 (3 voturi)    
     incet ce inseamna pt dvs? (Joi, 5 august 2021, 13:20)

     anonim_2017 [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

     Incet ce inseamna pt dvs? cu 80 in oras? asta e cea mai mare problema in contextul in care mor copii nevinovati pt ca unii circula cu viteza nepermis de mare, nu se asigura corespunzator, depasesc in zone nepermise si cu risc f mare pt ceilalti ?
  • +2 (4 voturi)    
   si l-ai vazut inainte sa ajungi pe banda lui? (Joi, 5 august 2021, 9:49)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui aaxx

   cine mai scria acum daca prostul celalalt nu putea sa opreasca???
   asigurati-va la fiecare banda, este viata voastra, aveti voi grija de ea.
   eu imi invat copiii sa se asigure la fiecare banda cand traverseaza pe trecere
 • +4 (20 voturi)    
  Se gandeste Politia romana (Miercuri, 4 august 2021, 21:19)

  Harald2 [utilizator]

  sa propuna si unele masuri occidentale, de genul radare private?

  Poate politia / statul roman nu au suficiente fonduri pentru achizitionarea de radare, dar se pot inspira din ce pun in practica alte state pentru a realiza cadrul legal care sa permita initiativa privata in domeniu.
  Ar fi o solutie win-win-win (pentru cetateni - mai multa siguranta pe drumurile publice; pentru autoritati - mai putina bataie de cap; pentru privati - o potentiala noua sursa de venituri, chiar generoase la incepu, as indrazni sa spun).

  Da, ar fi si categorii care ar pierde (inconstientii, neamurile proaste de pe sosele, cei care sunt obisnuiti sa mai "treaca cu vederea" contra unor mici "atentii").
  • +4 (4 voturi)    
   au fost pe dn 1 (Joi, 5 august 2021, 9:53)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   si erau puse pe spatele panoului de intrare in localitate.
   nu 50 de m dupa intrare ci fix la intrare unde nu este niciun pieton.
   daca esti genul care ia piciorul de pe acceleratie si nu franeaza (eco, "gen") iti iei amenda pentru ca nu ai incetinit la panou ci abia unde efectiv era nevoie. unde mai este spiritul legii? de ce se pun panourile de intrare in localitate mai devreme si nu in dreptul primei case? tocmai ca sa ai timp sa reduci. eventual fara sa franezi inutil de la 90 la 50
   • +4 (4 voturi)    
    Sau cu limitele localitatii in camp... (Joi, 5 august 2021, 11:34)

    MTG [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    Am luat-o anul trecut de la militia racari, care cu primarul Cocani, au mutat limita administrativa in camp, cu 500m fata de locul initial, care era la prima casa, pe DN1A. Deci de la 90km/h, in camp, DN,drum drept, semn intrare localitate in boscheti, radarul fixat cu 200 m pana la prima casa, radar pistol cu militian pe bancheta din spate, geam inchis, folie neagra pe geam.

    Am depus contesatatie, cerut filmarea. A fost respinsa, fara a-mi primi filmarea. Urmatoarea etapa = CEDO, pt ca in Romanika, judecatorul e prieten cu seful militiei, cu primarul, si toti cu cei care castiga contracte cu statul, ca sunt in aceeasi loja masonica (mafie), si asa se plimba banii, si asa se fac abuzuri
  • +1 (1 vot)    
   Garzi patriotice (Vineri, 6 august 2021, 9:44)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Cu radare si pistol, ca sa-i execute pe loc pe cei care depasesc viteza, nu au carnet de vaccinare, sau poarta rosu, ca sigur sunt psdisti. Cam asa ar arata lumea ta perfecta
 • +18 (18 voturi)    
  dar (Miercuri, 4 august 2021, 21:29)

  codyrocco [utilizator]

  pai astea-s amenzi? nici macar nu au crescut conform salariului minim, ce vorbim aici? ghiolbanul ori le plateste durandu-l un cur, ori nu le plateste asijderea...
 • -4 (22 voturi)    
  Da și nu (Miercuri, 4 august 2021, 21:37)

  Furnicuta [utilizator]

  Cu cvasimajoritatea sunt total de acord. Cu una nu. O parte din faptele incriminate n-ar mai avea loc dacă nu ar fi niște încurcă-strada. De exemplu, în actualul regulament scrie clar că deplasarea se face pe prima bandă, iar trecerea pe a doua se face pentru a depăși un autovehicul. Când ai în fața ta pe unu care merge pe banda a doua paralel cu altul care merge pe banda 1 ce ar trebui să faci? Mai ales dacă merge poate cu viteză foarte redusă. E normal să rămâi fără permis dacă-i dai un flash?
  • +11 (23 voturi)    
   Da (Miercuri, 4 august 2021, 22:03)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Ar fi normal ca tu să rămâi fără carnet, iar respectivul sancționat. Cele două nu se exclud reciproc.

   Dar nu-ți fă griji. Discutăm ipotetic. Nu se va face nimic util, iar dacă se va face nu va fi bine aplicat. Poți da flashuri liniștit mulți ani de acum înainte.
  • +7 (9 voturi)    
   Cică flashuri repetate (Joi, 5 august 2021, 0:02)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Dar nu știm câte.
   Deci vreo două cred că ar merge. Oricum unul sigur.

   Dar sunt curios ce ar spune judecătorul in cazul unei contestații, treaba asta cu "repetate" este subiectivă.

   Și încă una mi se pare dubioasa, daca pleci cu scârțâit de pe loc. Deși la automata mea n am nicio șansă să scârțâi roțile dar sa ți iei 120 de zile pentru asta mi se pare excesiv. Adică sunt anumite scârțuri care merita, dar cum le diferențiezi...
  • +5 (5 voturi)    
   Uite un exemplu (Joi, 5 august 2021, 9:27)

   Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Eu am Aygo. Daca pe banda 1 merge pe autostrada un vehicul cu 110 km/h si eu am 120 km/h intru in depasire dupa ce m-am asigurat ca in spate pe banda a doua nu exista nici un risc. Am aerul conditionat pornit. Apas acceleratia si masina accelereasa incet: 120 - 125 - 130.

   Tu vii cu o masina puternica cu 139 km/h si dai de mine in paralel cu celalalt vehicul. Ce faci? Imi dai flashuri? Eu sunt cu acceleratia blana. Ce sa fac? Mai repede masina nu merge. Cand m-am angajat in depasire tu nu erai acolo. Ce sa fac? Uite, eu sunt politicos: renunt la depasire, incetinesc, intru la loc in spatele celui in care eram si te las. Dar tu vei pierde mai mult timp asteptand ca eu sa intru la loc decat daca ai lasa acceleratia un pic, m-ai lasa sa trec si am fi ambii fericiti. Eu asa fac la flash-uri - renunt la depasire. Ca sa il las pe cel cu flash-urile sa treaca.
   • +2 (4 voturi)    
    aici sunt de acord (Joi, 5 august 2021, 11:15)

    vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

    cei care fac flashuri unuia care este in depasire pe 2, sau se vede clar ca nu are unde sa revina pe banda 1 si ii fac flashuri insistent, sunt de acord cu 120 zile si chiar si legea iraniana cu lovituri de bici.

    Dar trebuie specificata in lege situatia asta, si diferentiata de situatia cand unul care e pe 2 si pur si simplu nu vrea sa se dea de pe ea ca el acolo vrea sa mearga, Si sunt multi d astia. Romanul e lipit de banda 2.
 • +14 (26 voturi)    
  Pentru inceput.... (Miercuri, 4 august 2021, 22:19)

  FortApache [utilizator]

  ...mai istet ar fi sa dotati masinile de politie cu radar...toate nu ca acum sa se dea radarul pe spagi :)))

  Si scoateti politistii cu radarele pe drumuri la impartit amenzi de minim 1000 euro pentru depasirea vitezei legale cu mai mult de 25hm/h iar daca va fi depasita cu 35 km/h arest minim o zi cu posibilitate de cautiune si amenda minim 1500 euro. Cine nu are actele masinii la zi...impozit, inspectie tehnica si asigurare...amenda 500 euro.

  Montati camere de filmat cu inregistrare audio pe toate masinile de politie si dotati militienii cu tehnica de inregistrare audio video pentru verificate.

  Dublati salariile politistilor de circulatie iar care e prins cu spaga 20 de ani de puscarie ca la crima.

  Metoda asta functioneaza mai bine decat orice negociere intre militian si sofer teribilist pe baza de....ca a dat scartz cu masina sau ca a intors sau nu cu frana de mana....copilarii :)))
  • +2 (10 voturi)    
   evident (Miercuri, 4 august 2021, 23:21)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   in afara de asta, as da posibilitatea legala tuturor politistilor sa opreasca masini in trafic cand sunt comise abateri grave (gen trecere pe rosu, neacordare de prioritate de trecere pietonilor sau cum ai zis si tu depasirea vitezei, iar fara mijloace "probatorii" nu au nici cum). codul rutier nu permite decat politiei rutiere sa intervina ceea ce este o problema ca sunt prea putini, in schimb politia nationala are patrule prin mai toate localitatile si sunt oricum in trafic.
  • +5 (9 voturi)    
   Ce sa le dubleze,io zic sa le tripleze (Joi, 5 august 2021, 0:02)

   persuasiv [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   ba chiar sa le mareasca cu 4-500 %.Sa fie acolo,4-5000 de euro,cel putin,ca doar este de unde.Daca nici metoda asta nu functioneaza mai bine decat....
   • +2 (8 voturi)    
    Salariu de 1000 euro... (Joi, 5 august 2021, 7:39)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

    ....si ai pretentii de corectitudine :)))

    Fa-le 2000 minim sa inteleaga ceva si da-le pedepse mari pentru spaga, pune-i la munca si controleaza-i ...altfel cum vrei control in trafic daca militianul zace in birou la aer conditionat sub pretextul ca unicul aparat radar din judet este stricat !?!?

    Majoritatea accidentelor mortale se datoreaza vitezei excesive.

    Bani sunt in Romania....numai ca trebuiesc alocati in functie de interes :))) ori se vede ca guvernele au avut si au alte interese ...alta "viziune".
  • +9 (11 voturi)    
   Cum ne aparam impotriva abuzurilor? (Joi, 5 august 2021, 6:42)

   nickart [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Un proces verbal anulat in instanta este abuz sau incompetenra din partea politistului. El "politistul" cum va fi sanctionat?
   In rest numai de bine.
   • +2 (4 voturi)    
    Asa e (Joi, 5 august 2021, 9:28)

    Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui nickart

    Dar e timp pierdut din partea ta. Asta doar daca timpul tau costa mai putin ca amenda primita. In rest pe principii propune-le sa iti ridice statuie :)
   • +4 (8 voturi)    
    Asta nu intereseaza pe nimeni (Joi, 5 august 2021, 9:37)

    Victtor [utilizator] i-a raspuns lui nickart

    Cei care urla extaziati dupa amenzi nu se gandesc la abuzuri. De obicei sunt oameni care nu au prea multa minte.
    • +6 (6 voturi)    
     Mai exista o varianta (Joi, 5 august 2021, 10:49)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

     Sunt oameni care nu au primit niciodata o amenda si nu au suferit niciodata un abuz: oameni corecti care odata pusi in fata unui abuz vor plati / vor claca pentru ca nu stiu nici cum sa il apuce. Vor spune "dar eu am fost corect".
   • +4 (4 voturi)    
    Simplu... (Joi, 5 august 2021, 9:55)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui nickart

    Avand camere de filmat pe masina politiei, pe uniforma politistului si in masina proprie...toate astea merg in instanta in caz de litigiu/abuz....decide judecatorul ce si cum.

    Pe partea de radar trebuie sa inceteze "verificarea metrologica" cu care scapa toti smecherii si imbecilitatea de lege care zice ca fimarile fara mandat sunt nule in instanta.....astea sunt portite de scapare ale infractorilor special lasate in legislatie :)))

    Daca nu mai vrem coruptie si accidente mortale....trebuie sa reformam legislatia si justitia...altfel nu exista decat HAOS.
    • +3 (3 voturi)    
     Radarul (Joi, 5 august 2021, 10:55)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     TREBUIE verificat metrologic si TREBUIE folosit EXACT conform cu manualul de utilizare.

     Daca ai o masina STATIONATA, si in timp ce eu scanez cu radarul il misc din stanga in dreapta, vieza masinii va aparea nenula, ceea ce e ABSURD dpdv al unei dovezi.

     Da, evident, pe filmare se va vedea ca radarul e miscat, dar nu aceasta e ideea: ideea e ca ai o masuratoare gresita. La fel o masuratoare gresita se poate face cu un echipament care nu a fost verificat.

     Si asa cum nu ai voie sa pui in functiune echipamente de radiocomunicatii pe frecvente licentiate fara ca tu sa ai certificare si echipamentul sa aiba certificare (cu exceptia terminalelor in care producatorul garanteaza faptul ca nu poti aduce modificari la modul de functionare - telefoanele mobile de exemplu), la fel un radar poate fi operat numai daca e conform si de catre cineva care a fost pregatit ca sa il foloseasca, mai ales daca de acea proba depinde rezultatul unui proces in justitie.

     Chiar daca iti place sau nu, asa e.
     • 0 (0 voturi)    
      De acord cu tine 100% (Joi, 5 august 2021, 15:13)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Gelu Balsam

      Cunosc problemele astea, exista echipamente radar mult mai performante decat rahaturile din dotatea politiei romane...echipamente care nu trebuie sa stea fixe in timp ce inregistreaza, echipamente care se pot monta inclusiv pe motociclete si pot inregistra cu precizie viteza din mers.

      Daca un ministru vrea sa faca ceva in sensul asta sa sti ca se poate.
    • +1 (5 voturi)    
     Hai sa iti mai spun ceva (Joi, 5 august 2021, 10:58)

     Gelu Balsam [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     La mine pe strada exista un semafor declansat daca un vehicul merge cu mai mult de 50 km/h. Sunt absolut de acord.

     Am facut un experiment: am mers cu 35 km/h si sotia cu masina in sens invers cu 50 km/h. Mie mi s-a pus rosu pentru ca radarul crede ca masina sotiei e parte din decor si deci fata de decor eu am 85 km/h.

     Rezultatul: la noi pe strada este montat un semafor neconform cu specificatia scrisa pe stalp (max 50 km/h), necalibrat si care se declansaza arbitrar. Pana la solutionarea sa (eu oricum mergand in localitate cu mai putin de 50) indiferent de culoarea sa il voi ignora. Nu e trecere de pietoni, nu e intersectie - este pus in mijlocul unui drum drept. Daca voi lua o amenda voi face dovada ca acel semafor este ilegal amplasat, adica este nefunctional. Iar un semafor nefunctional este ignorat.
 • 0 (10 voturi)    
  Solutie discutabila. Loc de dat spaga! (Miercuri, 4 august 2021, 22:57)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Suspendat 2 ani.
  Si examen de la zero.
  Punct.
  Orice discutie duce la spaga!
  Ati vazut vreun infractor ca s-a cumintit?
 • +4 (14 voturi)    
  Masuri fara nicio logica (Miercuri, 4 august 2021, 22:58)

  independentu [utilizator]

  Sunt 10 propuneri care n-au absolut nicio legatura cu cele mai frecvente cauze ale accidentelor mortale, enumerate in articol. In loc sa ia masuri impotriva depasirii vitezei si a indisciplinei pietonilor, ei propun sanctionarea celor care intorc cu frana de mana, merg pe-o roata sau fac derapaje controlate. Pai astia sunt deobicei soferii cei mai indemanatici. Trebuie masuri targetate pe cauzele accidentelor, nu fantezii fara legatura cu realitatea.
  • +4 (6 voturi)    
   indemanatici (Joi, 5 august 2021, 3:15)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   Eh... se prefera promovarea turmei sub-mediocre. Daca ar baga poligonul din nou, ar fi decimata...
  • +3 (9 voturi)    
   . (Joi, 5 august 2021, 8:11)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   nu iti doresc sa locuiesti in zonele unde cei "indemanatici" isi fac scoala ... ma refer la cei care exerseaza intoarceri cu frana de mana , derapaje controlate sau accelerari repetate ale motorului. Noaptea e cumplit mai ales ca de multe ori politia lipseste din aceste zone ( probabil pentru asi proteja urechile si plamanii)
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt cimitirele pline de îndemânatici (Joi, 5 august 2021, 16:36)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui independentu

   și de victimele lor.
 • 0 (8 voturi)    
  o lista buna. (Miercuri, 4 august 2021, 23:13)

  Adr1@n [utilizator]

  nu stiu daca definitia depasirilor agresive este suficient de clar definita.

  si cred ca le lipseste posibilitatea de a supraveghea activ traficul circuland cu masini neinscriptionate, deci punctul a) si cel legat de folosirea mijloacelor sonore/luminoase nu pot fi puse in aplicare pana nu au loc accidente fara o astfel de prevedere sau eventual camere de supraveghere a traficului.

  dar altfel, lista contine o gramada de tipuri de comportament care nu au ce cauta in trafic, pe drumuri publice (exceptand eventual evenimente cu circuit inchis).
  • 0 (4 voturi)    
   Si tu esti incadrat intr-o lista (Joi, 5 august 2021, 9:38)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Adr1@n

   Asteapta pana cand va fi publicata de minister. Dupa aceea vei incepe sa plangi.
 • +7 (9 voturi)    
  Să ne lase poliția română cu sfaturile (Miercuri, 4 august 2021, 23:49)

  jorj_bv [utilizator]

  Că sunt incompetenți și indolenți.
  In fiecare zi se blochează tot traficul pe câteva zeci de km înainte de podul de la Fetești dinspre București , dar nu ar pune niște mașini de politie sa limiteze coloana în valuri la 100km/h ca să ajungă in ritmul suportat de limitarea de viteza la 60-80 cât e pe pod.
  Dar nu, ei prefera sa stea pe margine sa constate accidentele datorate frânarii bruște de la 130-150 la 0 când se ajunge blocajul.
  • +1 (1 vot)    
   alt istet (Joi, 5 august 2021, 12:38)

   vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

   pai si care ar fi sensul? evitarea carmbolurilor? eu n am auzit sa se fi intamplat in zona taxarii. Stii ca se face si o curba in zona aia, deci vrei nu vrei incetinesti.

   Carambolurile au loc unde se franeaza in mod neasteptat, sau vizibilitatea e mai redusa (praf de pe camp) iar unii mai slabi de inger franeaza pana la 60 si raman pe banda 2 ca nici minte nu prea au.
 • +5 (5 voturi)    
  Camere video (Joi, 5 august 2021, 7:10)

  kralizec [utilizator]

  Pai si cum demonstrezi ca ala a avut un comportament agresiv?
  Daca se pune in Lege ca sunt admise si probele video atunci da, legea are valoare. Altfel este apa de ploaie.
  • -1 (5 voturi)    
   Vinzi camere ?? (Joi, 5 august 2021, 9:39)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui kralizec

   Daca esti comerciant de camere ai tot dreptul sa faci lobby pentru acceptarea lor ca probe.
 • +5 (5 voturi)    
  . (Joi, 5 august 2021, 8:06)

  Elfu [utilizator]

  pietoni pe partea carosabila : aici e discutabil - uneori acestia nu au pe unde circula in localitati pentru ca nu exista trotuar . Ar trebui sanctionate si autoritatile locale care nu asigura trotuarul aferent circulatiei pietonilor.
 • +12 (14 voturi)    
  Trotinete si biciclete (Joi, 5 august 2021, 8:16)

  reficuL [utilizator]

  Poate le aduceti aminte astora cu trotinete electrice si biciclete ca nu au ce cauta pe trotuar si poate ii invatati pe biciclisti cum se traverseaza la trecere, pe langa bicicleta nu calare.
  • +4 (4 voturi)    
   nu iti mai pune mintea cu toti biciclistii, (Joi, 5 august 2021, 9:29)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   o sa ajungi sa innebunesti daca pui la suflet. Eu ii depasesc si ii las in pace, indiferent cum circula.
   Da, la trecere ar trebui sa se dea jos de pe bicicleta si sa mearga pe langa ea (doar asa sunt considerati pietoni), dar nu stau eu sa fac politie cu ei. Opresc, ii las sa treaca si imi vad de treaba mea.
   O sa innebunesti daca pui orice fleac la inima..
  • -1 (3 voturi)    
   sau alternativa.. (Joi, 5 august 2021, 10:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui reficuL

   In tarile civilizate exista si trecere cu prioritate pentru biciclisti. Dar in Romania abia convingi soferii sa fie atenti la pietoni, cu atat mai putin la biciclisti.
   • 0 (2 voturi)    
    pentru bosumflatii care dau minus (Joi, 5 august 2021, 11:50)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    cam asa arata: https://www.youtube.com/watch?v=qWNPwUjWgWQ
 • -3 (7 voturi)    
  Creste subiectivitatea, creste spaga (Joi, 5 august 2021, 8:46)

  MTG [utilizator]

  Militienii au vazut ca daca a inceput vanatoarea de vrajitoare covid, acum sa mai bage si ei niste masuri de nazisti. Sunt pertinente tipurile de abateri, impertinente si disproportionate sunt pedepsele.

  As vrea sa stiu cate amenzi da pe an militia administratorilor de drumuri pentru gropi, semnalizare incorecta, etc. Acelea sunt cauza celor mai multe accidente.

  As vrea sa stiu de ce foloseste militia pistoalele radar din bancheta din spate, prin geam cu folie desi in manualul pistolului se spune ca trebuie sa fie tinut catre autovehicul fara nici un obstacol fizic? Asa procedeaza militia Racari , DB

  Unde sunt sanctiunile pentru cei care blocheaza banda 1, circuland la viteze sub 90km/h pe autostrada? Cate amenzi a dat militia lor?
  • 0 (2 voturi)    
   Sa aduca bani la buget, pentru salarii (Joi, 5 august 2021, 10:01)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui MTG

   Ei te amendeaza pe tine pentru a avea fond de salarii. Bine ti-au facut ca te-au amendat pentru covid.
   • +2 (2 voturi)    
    De unde ai inteles ca am luat pt covid? (Joi, 5 august 2021, 11:27)

    MTG [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

    De unde ai inteles ca am luat pt covid? Stiu foarte bine regulile, asa ca... nu mi-am luat-o. Ma mai uit si in jos la simpletoni ca tine
 • +1 (3 voturi)    
  treburile s-ar regla dramatic (Joi, 5 august 2021, 10:20)

  qwerasdf [utilizator]

  daca politia ar accepta ca probe filmarile din trafic ale utilizatorilor obisnuiti si ar da amenzi in baza lor

  si vrem conceptul de condus nesabuit si punerea in pericol a vietilor celorlalti participanti la trafic!
 • 0 (2 voturi)    
  trebuie legi mult mai aspre si anulare permis daca (Joi, 5 august 2021, 11:47)

  anonim_2017 [utilizator]

  Trebuie legi mult mai aspre si anulare permis daca se repeta aceleasi inclacari ale legii, si mai ales pentru viteza mare. Si ce e cel mai important, sa se si respecte aceste legi, nu poliitistii sa stea cu spatele sau in birouri.
  Impresia generala este foarte proasta depsre politisti , par indulgenti si corupti, asta cel putin in ce apare in media;

  eu eram la fereastra casei, in Bucuresti, anul trecut cand era carantina si totul inchis dupa ora 23, si o masina cu persoane de nat araba au fost oprite si 2 masini de politie i-au interogat; credeti-ma, stateau foarte aproape, fara masti majoritatea, parca arau la o sueta, si ei explicau ca nu au stiut ca nu pot iesi din casa. Au plecat bine mersi, fara alte probleme...
  • 0 (0 voturi)    
   In Romania problema nu mai este legea, (Joi, 5 august 2021, 14:53)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui anonim_2017

   cam toate legile au fost implementate cu sprijin comunitar si sunt in conformitate cu legislatia europeana....marea problema este cum se aplica legea, sau mai grav ca nu se aplica deloc.
   Degeaba ai lege daca nu o aplica nimeni.
   • 0 (2 voturi)    
    Te contrazic .... (Joi, 5 august 2021, 15:24)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ....tocmai asta este problema in Romania...legea si mplicit proasta aplicare.

    Infractorii scapa pe motive imbecile si virgule mutate de colo colo in functie de interes.

    Romania NU a adaptat legile si justitia la nivelul UE aceasta fiind cauza neintegrarii in Schengen si mentinerii mecanismului de cooperate si verificare MCV.

    Atentie mare!!!
    • 0 (2 voturi)    
     Infractorii au scapat nu datorita legilor, (Joi, 5 august 2021, 16:17)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     ci mai ales datorita procedurilor de aplicare...mule vicii.
     • +1 (1 vot)    
      Vicii....de procedura (Joi, 5 august 2021, 17:47)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      ...este vorba despre niste virgule in legile respective care lasa loc de interpretare :)))

      Legislatia Romaniei ca si constitutia este praf la capitolul interpretare si aplicabilitate...

      Tu chiar crezi ca exista in Romania atatia procurori imbecili care nu stiu procedurile legale de scapa mii de infractori anual?!?!
 • +1 (1 vot)    
  clanul rutieristilor spagari contraataca! (Joi, 5 august 2021, 12:56)

  Antenistontel [utilizator]

  s-a intalnit clanul rutieristilor spagari la un sprit pe litoral si au slobozit cateva idei, unele cu ceva credibilitate, dar, pe ansamblu, cu scopul vadit de a genera spagi pe banda rulanta.
 • -1 (3 voturi)    
  Inca ceva (Joi, 5 august 2021, 13:14)

  reficuL [utilizator]

  Ba baieti, sunteti cu capu'? Ce vina am eu ca ala imi sta in fund sa ma intimideze? Cica esti vinovat si daca ala din spatele tau sta prea aproape de tine."d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;"
 • -1 (1 vot)    
  Masini fara sofer (Joi, 5 august 2021, 13:38)

  provest_1 [utilizator]

  La ce discutii savante vad aicea pe forum, eu as permite in ROmania pentru urmatorii 20 de ani numai vehicule fara sofer, conduse de computer cu toate limitarile legale implementate pe veci.
  Respectati legislatia si partenerii de trafic!
 • 0 (2 voturi)    
  Exista o solutie! (Joi, 5 august 2021, 17:08)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Implementata in Coreea de Sud.

  Toate autovehiculele, inclusiv motoarele dotate cu camere video. Nu ai voie sa scoti cardul de memorie, la care are acces doar politia.

  La ei este penal sa circuli cu o camera nefunctionala sau cu obiectivul obturat sau sa umbli la ea.

  Cea mai mare parte a ghiolbaniilor din trafic vor dispare repejor.

  E adevarat, aceasta masura ar fi cam ... contraproductiva pentru o parte din domnii agenti sau pentru soferii mai egali decat ceilalti...
  • +1 (1 vot)    
   Ce mi-e coreea de N sau de S (Joi, 5 august 2021, 19:01)

   MTG [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

   Se pare ca au aceleasi apucaturi totalitare. In derriere cand va pune statul camera?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by