Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben de disconfort termic ridicat pentru zilele de marţi, miercuri şi joi, în Capitală şi în 11 judeţe din sudul şi sud-estul ţării. De asemenea, până miercuri dimineaţă sunt sub avertizare cod galben de furtuni 17 judeţe din Moldova, nordul Munteniei şi al Dobrogei, dar şi din Transilvania şi din zona de munte.

Caldura mareFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Avertizare cod galben de caniculă

Avertizarea de disconfort termic ridicat vizează Capitala și judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Ilfov.

Potrivit meteorologilor, local în sudul şi sud-estul ţării, disconfortul termic se va menţine ridicat şi pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Ploi torențiale și furtuni în 17 județe

Cea de a doua avertizare cod galben este în vigoare de marți, de la ora 10:00 și până miercuri, la ora 10:00 și vizează județele Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui, unde vor fi perioade cu ploi torențiale și vijelii.

În intervalul menționat, local la munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată - averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25-45 l/mp, conform meteorologilor. Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse și în restul teritoriului.