În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 12.00, a intrat în vigoare noua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, condițiile de intrare în România din mai multe țări - printre care Grecia, Franța, SUA, Belgia sau irlanda - fiind modificate.

In aeroportul OtopeniFoto: Hotnews

Pe lista roșie au intrat Grecia (una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor), Irlanda, Monaco, Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite.

În zona galbenă au intrat din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen, iar din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Surinam și Insulele Feroe.

Lista cu clasificarea țărilor/teritoriilor (verde, galbenă sau roșie) în funcție de rata de incidență poate fi consultată aici.

Ce se întâmplă cu cei care vin din fiecare zonă

Persoanele vaccinate contra Covid-19 cu schema completă de cel puțin 10 zile sunt scutite de carantină, indiferent dacă vin de pe lista galbenă sau roșie.

Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă scapă de carantina de 14 zile dacă prezintă un test PCR negativ.

Cei nevaccinați care vin din țările aflate în zona roșie sunt nevoiți să stea în carantină indiferent dacă prezintă sau nu un test PCR negativ.

Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani.

Totodată, copiii între 6 și 16 ani veniți din zona roșie nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ. ​

Doar persoanele vaccinate anti-COVID care se întorc în România din țări aflate în "zona roșie" nu intră în carantină, a explicat vineri pentru HotNews.ro Raed Arafat.

Singurele excepții de la această regulă sunt copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ, a precizat șeful DSU.