Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță eliminarea cerinței de prezentare a fotocopiilor documentelor necesare prestării serviciilor consulare la nivelul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României din străinătate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-un comunicat de presă remis vineri, MAE anunță o „nouă măsură decisă pentru debirocratizarea procedurilor de procesare a serviciilor consulare prin eliminarea obligativității prezentării, la ghișeu, a fotocopiilor documentelor justificative, în vederea prestării serviciului consular solicitat”.

Astfel, începând cu data de 20 iulie 2021, solicitanții de servicii consulare vor prezenta, la momentul depunerii cererii la ghișeu, doar documentele în original, precizează MAE.

„În cazul în care, pentru prestarea serviciului consular sau pentru asigurarea arhivei consulare, sunt necesare fotocopii ale documentelor justificative, personalul consular al misiunilor diplomatice/oficiilor consulare va asigura fotocopierea acestora la momentul prestării serviciului consular”, explică ministerul.

Totodată, în vederea limitării deplasărilor la ghișeele consulare și a reducerii timpilor de așteptare pentru procesarea serviciilor consulare, MAE recomandă tuturor cetățenilor români care solicită servicii consulare încărcarea documentelor justificative, în format electronic, pe portalul www.econsulat.ro.

Noua procedură vizează, totodată, reducerea arhivei consulare în format letric și păstrarea cât mai multor documente pe suport electronic, cu respectarea prevederilor legale în materie.

MAE mai precizează că demersul „se înscrie în linia proiectelor decise, asumate și derulate, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, în vederea eficientizării activității consulare prin măsuri de digitalizare și debirocratizare, având ca obiectiv facilitarea accesului cetățenilor români la serviciile consulare și îmbunătățirea calității și condițiilor de procesare a acestora”.