Duminică, 1 august, platforma de programare va permite înscrierea adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani pentru vaccinarea împotriva COVID cu serul produs de compania Moderna. Vaccinarea va începe de luni, 2 august.

Vaccinuri ModernaFoto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia

Campania de vaccinare în rândul adolescenților vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, luni, 23 iulie, acordarea extinderii indicației vaccinului Spikevax/ Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile, conform RCP.

Care este procedura

Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea face prin conturile părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali, precizează Comitetul de coordonare a vaccinării.

De asemenea, din 2 august, vaccinarea copiilor se poate face fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel național.

Conform sursei citate, pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani).

Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna în cazul copiilor între 12 și 17 ani, iar eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați, adaugă Comitetul de coordonare a vaccinării.