Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

UPDATE Clarificările lui Raed Arafat privind persoanele care se întorc în România din zona roșie: Doar cei vaccinați nu intră în carantină, regula rămâne neschimbată / Care sunt excepțiile

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 30 iulie 2021, 18:18 Actualitate | Esenţial


Raed Arafat
Foto: Captura
Doar persoanele vaccinate anti-COVID care se întorc în România din țări aflate în "zona roșie" nu intră în carantină, a declarat vineri pentru HotNews.ro șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Singurele excepții de la această regulă sunt copiii sub 6 ani, cei între 6 și 16 ani, care nu stau în carantină dacă au un test PCR negativ, precum și persoanele care petrec mai puțin de 72 de ore în România, care nu intră nici ele în carantină dacă au un test COVID negativ.

Clarificările au fost făcute de Arafat după ce Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) a transmis vineri că turiștii nevaccinați reveniți din țările roșii nu intră în carantină dacă prezintă test PCR negativ, invocând un răspuns transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență, document pe care îl și atașează: "ANAT așteaptă urgent o clarificare din partea DSU și CNSU privind declarațiile din mass-media care prezintă în mod eronat faptul că turiștii nevaccinați veniți din țările roșii intră în carantină".

Contactat de HotNews.ro, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că rămâne în continuare în vigoare regula că persoanele care sosesc sau care revin în țară dintr-un stat aflat pe lista roșie intră în carantină dacă nu sunt vaccinate complet.

Cine nu stă în carantină la intrarea în România:
 • Persoanele vaccinate împotriva COVID-19
 • Copiii mai mici de 6 ani - fără test
 • Copiii între 6 și 16 ani cu test PCR negativ
 • Persoanele care călătoresc în România pentru o ședere mai scurtă de 72 de ore - cu test negativ
Clarificările transmite de DSU

Ulterior, și Departamentul pentru Situații de Urgență a făcut mai multe precizări, "în vederea eliminării interpretărilor date aferente răspunsului transmis inițial ANAT":
 • "1. Regulile privind stabilirea măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat fac obiectul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021, cu modificările și completările ulterioare, care prevede, în detaliu, categoriile de persoane cărora urmează să le fie aplicată măsura carantinei precum și a categoriile de persoane care sunt exceptate de la măsurile menționate anterior, toate acestea, în funcție de nivelul de clasificare a ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic din care sosesc.
 • 2. Așadar, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) conduce la:
 • exceptarea totală de la carantină a persoanelor care sosesc din zonele galbene de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
 • exceptarea totală de la carantină a copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani și mai mică de 16 ani care sosesc din zonele galbene sau roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 4 lit. e) și art. 5 lit. e) din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare;
 • exceptarea parțială a persoanelor care rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și care sosesc din zonele roșii de risc epidemiologic conform prevederilor art. 5 lit. c din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.
 • exceptarea parțială a cetățenilor străini și apatrizilor, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc în România din țările terțe (altele decât statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană) și rămân pe teritoriul național, pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) conform prevederilor art. 3, alin. (2) lit. b din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 43 din 2021 cu modificările și completările ulterioare.
 • În concluzie, întrucât solicitarea inițială a avut ca obiect transmiterea unor propuneri de a lua în considerare introducerea testării rapide, ca metodă alternativă pentru îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezent prin HCNSU 43/2021, respectiv propunerea de a modifica limita de vârsta până la care minorii sunt exceptați de la obligativitatea prezentării unui teste negativ RT-PCR pentru exceptarea de la măsura carantinei DSU s-a rezumat la transmiterea unui răspuns care să conțină informații, la nivel general, cu privire la exceptările de care beneficiază persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, fără a se circumstanția pentru fiecare situație în parte.
 • Totodată, în scopul unei informări complete a cetățenilor precizăm faptul că toate informațiile legate de ultimele hotărâri adoptate de CNSU, datele la zi privind situația epidemiologică la nivel național, întrebări frecvente și multe altele pot fi regăsite pe canalul stirioficiale.ro, principală sursă de informare oficială privind pandemia de COVID-19 în România, încă de la debutul acesteia pe teritoriul național".


Grecia a intrat în zona roșie. Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat care intră în vigoare din 1 august în RomâniaNoua listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID, a fost adoptată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Grecia - una dintre principalele destinații de vacanță ale românilor - a intrat în zona roșie. De asemenea, a intrat în zona roșie și Irlanda, în timp ce Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda au intrat pe lista galbenă. Se mențin pe lista roșie și Marea Britanie, Spania, Portugalia și Olanda.

Lista aprobată joi intră în vigoare în 1 august 2021. Decizia ca lista să intre în vigoare la această dată a fost luată pentru a nu afecta cetățenii români care se întorc în țară în acest sfârșit de săptămână, precizează autoritățile.
Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat:
 • Grecia, Irlanda, Monaco,
 • Maldive, Bahamas, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite;
-în zona galbenă au intrat:
 • din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Suriname și Insulele Feroe;
 • din zona verde, în urma creșterii incidenței: Franța, Belgia, Israel, Statele Unite ale Americii, Islanda, Honduras, Aruba și Sint Marteen;
-în zona verde au intrat: Oman, Paraguay și Uruguay.
 • Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din statele aflate pe lista galbenă sau pe cea roșie.
 • Persoanele nevaccinate care intră în România din țările aflate pe lista galbenă stau în carantină 14 zile dacă nu prezintă un test PCR negativ.
 • Copiii de până la 6 ani nu vor mai intra in carantină la sosirea în țară din țări aflate pe lista de risc epidemiologic, potrivit unei noi decizii luate marți de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Până acum limita de vârstă era de 3 ani. Totodată, copiii între 6 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă prezintă un test PCR cu rezultat negativ.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17846 vizualizari

 • +10 (26 voturi)    
  Arafat e responsabilul cu COVID? (Vineri, 30 iulie 2021, 18:29)

  Gryphus [utilizator]

  cine face parte din 'grupul de comunicare strategica' si din CNSU ? 'presa' nu e curioasa sa stie
  • +11 (31 voturi)    
   E responsabilul (Vineri, 30 iulie 2021, 18:44)

   autan [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Cu raspandirea delta.
   • +11 (23 voturi)    
    Pe cine tragem la raspundere la final? (Vineri, 30 iulie 2021, 20:01)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui autan

    Ca nu stim cine e responsabilul in Romania

    Arafat in fiecare zi ne ameninta si ne spune cum sa ne stergem la nas, de cate ori sa facm plecaciuni si altele

    dupa aia vine Barna si ne spune sa ne vaccinam daca vrem la Mall

    mai tarziu iese si Cutzu sa ne spuna ca fara vaccinare NU SCAPAM! (!?!?!)

    Dupa aia apar gheo & co sa ne ingroape in cifre irelevante selectate de ei ca sa para ca e de bine
 • +16 (38 voturi)    
  O face intentionat sau ..... (Vineri, 30 iulie 2021, 18:38)

  FortApache [utilizator]

  De ce nu testeaza macar cu test antigen rapid toata populatia care intra in Romania la fel cum procedeaza USA, Turcia, Germania, Anglia, Israel etc.....!?!?!

  Numai babalaul de Barna zicea ca vaccinatii nu transmit virusul....dar de la Arafat avem pretentii mai mari.

  Chiar ne trebuie valul 4???? Sa ne zica pe fatza sa ne pregatim din timp....
  • +6 (18 voturi)    
   ... sau sufera de efectul Dunning-Kruger (Vineri, 30 iulie 2021, 19:41)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Prostii nu au dubii, sunt absolut convinsi de propria competenta si de incompetenta celorlalti. De aceea nu conteaza ce fac nemtii, americanii, etc.
  • +11 (23 voturi)    
   Arafat & co urmaresc CNN BBC, asa iau ei decizii (Vineri, 30 iulie 2021, 19:58)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   tu crezi ca astia stiu ceva?

   ei doar copiaza ce fac altii prin Europa, sugestiile venite din SUA, Anglia, Franta si le pun in practica in Romania dupa ureche

   Exemplu: in Romania incidenta e de cateva saptaman ZERo !!! (0.5) la mie si ei vorbesc zilnic de restrictii si de DELTA ca sa panicheaza populatia

   daca s-ar lua dupa datele oficilae de incidenta 0.5 atunci nu ar mai spune nimic dar ei ne ameninta zilnic
 • +14 (40 voturi)    
  E clar (Vineri, 30 iulie 2021, 18:39)

  stani [utilizator]

  Puneti-va centurile de siguranta. Se intorc vaccinatii din zonele rosii, cu Delta cu tot. Pana la finalul lunii august Romania va fi rosie. Sa ne traiesti Arafate!
 • +16 (40 voturi)    
  tocmai citeam astazi... (Vineri, 30 iulie 2021, 18:48)

  minus [utilizator]

  ca cei vaccinati (ca mine) pot fi infestati de varianta Delta, fara consecinte grave (de obicei) dar raspandesc virusul la fel ca si cei nevaccinati. Masura anuntata arata cat ii doare'n talpa pantofului de principala misiune de care ar fi responsabili adica limitarea raspandirii bolii.
  • -25 (39 voturi)    
   hehe (Vineri, 30 iulie 2021, 19:15)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Matale esti vaccinat cu sputnic si lucrezi la sputnic, practic esti tot numai sputnic. Alta intrebare postake?
   • +12 (26 voturi)    
    Matele ai niste fixuri. Putine, dar fixuri. (Vineri, 30 iulie 2021, 19:46)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    In afara de sputnic si Putin, nu prea mai ai ce discuta. Ah, mai si asta cu "trol" si "postake".

    Si toate acestea pentru ca nu ai argumente si nici logica in tot ceea ce faci. In afara de jigniri si frustrari, nu exista nimic bun in tine. Si da, esti un penibilus.

    Conform Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Bolilor din Statele Unite (CDC), cum zice CNN:

    "persoanele vaccinate care contactează COVID-19 au o cantitate la fel de mare a coronavirusului în organismele lor precum cele nevaccinate. Asta înseamnă că probabilitatea de transmitere mai departe a SARS-CoV-2 este egală în rândul ambelor categorii. „Ideea principală este că, spre deosebire de celelalte variante, [în cazul variantei Delta] persoanele vaccinate, chiar dacă nu au prezentat simptome, s-au infectat şi au avut încărcături virale la niveluri similare cu persoanele nevaccinate care s-au infectat”, a afirmat pentru CNN dr. Walter Orenstein, directorul Centrului de Vaccinare Emory, după revizuirea documentului CDC. O veste bună este însă că persoanele vaccinate sunt mai în siguranţă. „Vaccinurile previn peste 90% din cazurile severe ale bolii dar ar putea fi mai puţin eficace în împiedicarea infectării şi transmiterii. Prin urmare au loc mai multe infecţii în rândul persoanelor vaccinate şi o transmitere comunitară mai mare în pofida vaccinării”, afirmă documentul CDC. "
    • -6 (10 voturi)    
     huh (Vineri, 30 iulie 2021, 21:01)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Alius

     Doar nu crezi ca mi-as pierde timpul argumentand si incercand sa conving un trol rus??
     Voi sunteti platiti pentru prostiile pe care le ventilati, trebuie sa fi dement sa te apuci sa convingi sute de conturi false de postaci.

     Va dau minus si va deconspir cand inaugurati un cont nou (ca postacul "minus") sau reactivati unul vechi.
   • +14 (26 voturi)    
    nimic nou (Vineri, 30 iulie 2021, 19:52)

    exis [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Transpenibilus tot penibilus a ramas...la el si vanzatoarea de la lidl, daca nu ii da restul corect, inseamna ca e mana in mana cu Putin.
   • +8 (20 voturi)    
    penibilule (Vineri, 30 iulie 2021, 19:53)

    DonPepe [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    penibilule
  • +10 (22 voturi)    
   Exact (Vineri, 30 iulie 2021, 19:20)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Nu suntem "imuni" chiar daca suntem vaccinati , avem doar sansa teoretic de 80-90% sa facem o forma mai usoara de boala.

   In USA am intrat numai cu RT-PCR iar in Romania ....cu mainile in buzunare :)))

   Din cauza durerii asteia in pantofi a autoritatilor lumea nu se vaccineaza....nu-i mai crede, prea multe non sensuri represiv-comuniste se iau in calcul.

   Nu se ia in calcul minimizatea raspandirea bolii....
 • +12 (20 voturi)    
  Dragi concetateni (Vineri, 30 iulie 2021, 19:08)

  Luk [utilizator]

  Treaba noastra si a guvernului e sa punem punct pandemiei, nu sa “limitam raspandirea virusului”. Traiti normal, vaccinati-va daca asta va face sa va simtiti mai bine, convingeti rudele si prietenii in varsta sau bolnavi sa se vaccineze. Asta e tot ce avem de facut, restul vine de la sine.
  • +4 (22 voturi)    
   Poftim? (Vineri, 30 iulie 2021, 19:49)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Care este logica din spatele carantinarii? Si unii si altii transmit la fel de usor virusul. De ce unii intra in carantina si altiii nu?

   Cunosti definitia pandemiei?

   PANDEMÍE, pandemii, s. f. Epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, cuprinzând mai multe țări, continente. – Din fr. pandémie.

   Deci tu opresti pandemia, lasand virusul sa se raspandeasca.

   Curat murdar, nene Luk!
 • +9 (21 voturi)    
  Intrebare (Vineri, 30 iulie 2021, 19:21)

  intruderul [utilizator]

  Eu pot sa afirm ca sistemul medical pune presiune financiara pe mine lunar?
  De aprox 15 ani din fericire nu am avut nevoie de acest sistem, dar am cotizat.
  Intreb pentru ca imi place maxim deviza aia " se pune presiune pe sistemul sanitar..."

  Am facut si asa-zisul vaccin care este un ser.
  Vaccin era daca avea efect impotriva chinavirusului,ceea ce nu e cazul.
 • +9 (19 voturi)    
  Domnule Arafat, (Vineri, 30 iulie 2021, 19:37)

  dincannes [utilizator]

  ... enumerati va rog, 3 masuri pe care le-ati luat pentru marirea imunitatii N A T U R A L E a romanilor.
  • -4 (10 voturi)    
   1,2 si 3: sa ieftineasca trascaul! (Vineri, 30 iulie 2021, 20:23)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   .
  • +4 (8 voturi)    
   Domnul ZERO-Arafat (Vineri, 30 iulie 2021, 23:17)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   a impus ZERO masuri pentru cresterea imunitatii naturale. Parerea mea.
   Alta parere, cineva?
 • +5 (7 voturi)    
  Ca esti vaccinat sau nu cam acelasi lucru (Vineri, 30 iulie 2021, 22:45)

  Zummm [utilizator]

  Dar hei cine mai asculta de logica nu ? :)))
 • +9 (11 voturi)    
  incredibil! (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 0:22)

  srpc [utilizator]

  deci daca vin vaccinat dar si infectat din UK, unde se distreaza Delta, intru in tara fara carantina si pot infecta alte zeci de fraieri, vaccinati sau nu! exact figura din martie 2020, cand au primit sute de mii de capsunari fara carantina, urmand circul lockdown si toate cele! "specialistii" astia sunt inamicii tarii!
 • +9 (13 voturi)    
  nebunie (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 0:26)

  gnd [utilizator]

  E demonstrat deja ca persoanele vaccinate nu doar ca se infecteaza ci si transmit virusul, poate cu si mai mult spor fiindca au simptome reduse.
  Avand asta in vedere, cat timp ne mai tineti cu sarada asta de pasapoarte covid si carantine si exceptarea vaccinatilor de la carantina/izolare, care mai e logica sa lasi o persoana vaccinata (care transmite), dar una vaccinata nu ?
  Nu mai e nici una.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by