Reprezentanții comunității Declic au anunțat că vineri vor depune la DNA o plângere penală împotriva premierului Florin Cîțu și a fostei consiliere de stat Mioara Costin. Cei doi sunt acuzați că au folosit instrumente guvernamentale pentru a-i face campanie lui Cîțu în competiția pentru șefia PNL. Reamintim că printr-un document cu antetul Guvernului, de la cancelaria prim-ministrului, consultat de HotNews.ro, erau stabilite direcțiile de comunicare pentru campania internă din PNL.

Florin CituFoto: Agerpres

Reprezentanții Declic au anunțat joi că denunțul pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu va fi depus vineri la ora 11.30 la registratura Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Structura Centrală.

Reacția lui Cîțu: Nu trebuie să răspund

Întrebat de jurnaliști, joi, cum răspunde demersului Declic, Florin Cîțu a afirmat sec: "Nu trebuie să răspund"

Cum își argumentează Declic demersul

  • "Am militat dintotdeauna pentru justiție independentă. Vrem să fie aflat adevărul și el nu poate fi stabilit decât printr-o cercetare penală.
  • Avocații Declic au analizat speța și au concluzionat că sunt suspiciuni potrivit cărora premierul ar fi putut comite o faptă de instigare la abuz în serviciu. Ne dorim ca prim-miniștrii României, ca toți demnitarii, de fapt, să înțeleagă că funcțiile din stat nu sunt instrumente pentru câștigarea luptelor politice interne. Nimeni nu poate trata instituția publică pe care a ajuns să o conducă temporar ca pe propria moșie, nu poți folosi resursele publice în interes personal, indiferent ce funcție ai avea", menționa, într-un comunicat de presă, Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic.

Conform ONG-ului, faptele consilierului de stat Mioara Costin pot reprezenta o încălcare a atribuțiilor de serviciu, pentru că ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului ar fi prestat activități în interesul personal al lui Florin Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului.

Reamintim că printr-un un document cu antetul Guvernului, de la cancelaria prim-ministrului, consultat de HotNews.ro, erau stabilite direcțiile de comunicare pentru campania internă din PNL. De la Palatul Victoria s-a făcut lista comunicatorilor care trebuie să arate ”diferența de clasă” între cele două echipe aflate în competiție directă, președintele Klaus Iohannis fiind promovat ca partenerul lui Florin Cîțu. Potrivit documentului, consilierul Mioara Costin le cerea unor lideri PNL să transmită către ea și colega sa Dana Păcurar informații pe care le au despre tabăra Orban, pentru a le da in presă.

Florin Cîțu s-a contrat cu jurnaliștii două zile la rând pe tema documentului cu antetul Guvernului

Jurnaliștii au încercat să obțină răspunsuri de la premier, însă acesta nu a făcut altceva decât să se contrazică de la un minut la altul. Folosirea resurselor Guvernului, adică ale statului, într-o campanie politică nu este corectă. De altfel, chiar premierul a recunoscut că astfel de practici nu pot fi tolerate, chiar dacă o secundă mai târziu se delimita de existența documentului. "Eu nu tolerez așa ceva, dacă se dovedește veridic. (...) V-am spus că nu tolerez un asemena comportament, dar cine spune că e un document real trebuie să demonstreze", a afirmat premierul la insistențele jurnaliștilor.

"Dacă se dovedește veridic", spunea marțea trecută Florin Cîțu, cerând probe care să dovedească faptul că documentul este real. O dovadă este apariția numelui Mioarei Costin în proprietățile documentului.

De altfel, pe această temă, premierul a reușit să se contrazică de mai multe ori în câteva minte. La început a spus că oamenii săi elaborează multe documente "în exces de zel". Imediat după aceea, a spus că nu a văzut acel document. A mai afirmat că nu tolerează așa ceva, dacă se dovedește veridic, ca imediat după aceea să spună că a verificat și nu există documentul. Întrebat dacă a vorbit cu colegii care au primit documentul, Cîțu a spus "Nu", încheind astfel discuția în contradictoriu pe care a avut-o marți cu jurnaliștii.

A doua zi, Cîțu a continuat contrele cu jurnaliștii. Vizibil iritat de întrebări, Florin Cîțu a spus, la finalul ședinței de Guvern, că, din punctul său de vedere, nu este un document oficial deoarece nu a fost înregistrat, ci este o fițuică și de aceea nu dorește să comenteze. Discuția pe această temă a întrerupt-o brusc fără a permite unei jurnaliste să își încheie întrebarea.

La cinci zile de la izbucnirea scandalului, consilierul premierului Cîțu, jurnalista Mioara Costin, a demisionat.