Actualizat acum

Articol susținut de Provident

Studiu: 54% dintre pensionarii din România se simt excluși din punct de vedere financiar și social

de     HotNews.ro
Joi, 29 iulie 2021, 10:17 Actualitate | Esenţial


Vârstnicii ar investi în primul rând în renovarea locuinței și în educația nepoților
Foto: Provident
​5 din 10 pensionari din România se simt excluși din punct de vedere financiar și social. Vârstnicii susțin că se simt marginalizați din cauza lipsei banilor, prietenilor sau din cauza problemelor de sănătate, arată un studiu realizat de compania de cercetare Novel, la inițiativa Provident Financial România. Cercetarea a fost realizată în luna iunie pe un eșantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu vârsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenți au peste 65 de ani.

 • Cei mai mulți dintre cei care aleg să muncească și după vârsta pensionării fac acest lucru pentru că vor să rămână activi și să se simtă în continuare utili
 • Dacă ar dispune de resurse financiare, vârstnicii ar investi în primul rând în renovarea locuinței și în educația nepoților

De altfel, cei care resimt o formă de excluziune financiară sunt mai nemulțumiți de viața lor. În cazul persoanelor fără un loc de muncă, indiferent de vârstă, sentimentul de excluziune este mai acut, iar oamenii simt că nu au la cine să apeleze pentru sprijin emoțional, dar nici nu au o persoană care să îi îngrijească temporar în caz de nevoie. Astfel, 6 din 10 români care nu desfășoară o activitate profesională au declarat că se simt excluși social. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, dar și al celor din mediul rural, sentimentul de excluziune apare, în principal, din cauza lipsei sprijinului financiar. În același timp, 32% dintre pensionari, dublu față de persoanele cu loc de muncă, nu utilizează niciun fel de produs financiar, precum card și cont bancar, credite, asigurări sau produse de economisire.„Anul trecut ne-a forțat să ne testăm limitele și capacitatea de adaptare, iar schimbările din societate s-au petrecut într-un ritm alert. După aproape un an și jumătate de pandemie, am vrut să vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societății, dar și să înțelegem cum am putea să îi ajutăm. Datele din studiu reconfirmă nevoia de a dezvolta inițiative prin care să susținem incluziunea financiară și socială, mai ales în rândul celor cu acces redus la infrastructură financiară, digitală sau de transport. De aceea, am lansat, alături de partenerul nostru Metropolitan Life, ProviSenior - produsul prin intermediul căruia le oferim pensionarilor pe limită de vârstă o reducere de 10 puncte procentuale din dobânda standard, dar și o asigurare de viață și sănătate gratuită,” a declarat Florin Bâlcan, director general Provident Financial România.

„Ne bucurăm că Metropolitan Life poate oferi, alături de Provident Financial România, un produs inovator și util pentru această categorie de vârstă. Rezultatele studiului au arătat că asigurările de viață îi pot ajută pe români să aibă mai multă liniște, siguranță și să își protejeze familia. 1 din 4 respondenți cu vârsta de peste 65 de ani, consideră că starea lor de sănătate ar putea fi mai bună dacă ar avea o asigurare de viață sau de sănătate. Rezultatele acestui studiu reconfirmă nevoia românilor de protecție financiară, adaptată în funcție de vârstă sau situație socială, angajament prioritar pentru Metropolitan Life,” a menționat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life.„Paza bună trece primejdia rea”

Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au declarat că se confruntă cu probleme de sănătate, comparativ cu doar 22% dintre cei care au între 25-64 de ani. 22% dintre persoanele de 65+ ani, comparativ cu 17% din rândul celor de 25-64 ani, au avut o problemă de sănătate în ultimii 2 ani care a necesitat un efort financiar neprevăzut, iar cei mai mulți au apelat la economii sau au împrumutat bani de la familie pentru a rezolva problema. 37% dintre vârstnici au declarat că, în caz de nevoie, nu ar avea de unde să împrumute bani, situație valabilă și pentru 30% dintre tineri și cei de vârstă medie. Respondenții studiului, mai ales cei de peste 65 de ani, au declarat că sunt sceptici în legătură cu faptul că o asigurărare de viață sau de sănătate i-ar ajuta să economisească, în vreme ce aproape jumătate (grupa de vârstă 25-64) și peste 35% (peste 65 de ani) sunt de părere că o asigurare de viață sau de sănătate le-ar proteja familia în caz de deces/ invaliditate.

Renovarea casei, printre prioritățile românilor atunci când vine vorba de investiții mici

Dacă ar avea la dispoziție 15.000 de lei, 32% dintre tineri ar alege să-i cheltuiască pentru educația copiilor/nepoților, un procent egal cu cel al vârstnicilor peste 65 de ani care s-ar orienta către această opțiune. În același timp, 35% dintre persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani ar alege să investească în renovarea locuinței, comparativ cu 27% dintre tineri. Locuințele românilor sunt construite, în acest moment, majoritar din cărămidă (59%) și beton (12%), iar cele mai multe au podea din parchet (82%). Românii declară și că zugrăvesc destul de frecvent - 30% dintre ei au făcut acest lucru anul în ultimul an, iar 32% în ultimii 2-3 ani. Printre principalele lucrări de renovare pe care și le doresc românii, pe primul loc se situează achiziționarea de noi piese de mobilier (27%), zugrăvitul (19%) sau schimbarea instalațiilor sanitare (13%).

Articol susținut de Provident


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4775 vizualizari

 • +6 (26 voturi)    
  Citesc aici (Joi, 29 iulie 2021, 15:44)

  Observatory [utilizator]

  Unii nu se opresc a înjura și scuipa pensionarii.
  Au uitat ca au părinți și bunici, căci înjurăturile sunt adresate și lor…
  • +11 (29 voturi)    
   hehe (Joi, 29 iulie 2021, 20:23)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   N-au iutat nimic si nu e adevarat ca cineva ar injura pensionarii. Asta e minciuna pesedista care vrea sa dezbine generatiile.

   Singurii injurati si scuipati sunt asistatii sociao, slugile pesedeului care fac clabuci de pofta la 2 mici si un pahar de bere.
 • +26 (28 voturi)    
  pfff! (Vineri, 30 iulie 2021, 3:09)

  miculescu-rucar [utilizator]

  ce au ajuns bietii pensionari din Romania! sa le planga de mila cel mai mare camatar de pe piata!
  auzi cine ii caineaza, provident care acorda imprumuturi cu dobanda DAE de 91,79% pe an. pe asta cica, din mila ptr pensionari, o reduce cu 10%.
  de pe site-ul lor:
  -imprumut 4400 lei
  -durata creditului 84 de saptamani
  -rata saptamanala 85,11 lei
  -rata dobanzii 63% pe an
  -DAE 91,79%
  -comision de analiza 120 lei
  un grand SICTIR, camatarilor!
  • -9 (13 voturi)    
   Raspuns (Vineri, 30 iulie 2021, 16:12)

   Provident Romania [hotnews.ro] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Realitatea este că 5 din 10 vârstnici spun că se simt excluși din punct de vedere financiar și social și că nu au la cine să apeleze pentru sprijin financiar în cazul unei urgențe.

   Noi credem că nimeni nu ar trebui exclus de la o formă de finanțare transparentă, indiferent de vârstă sau de venituri. Nu spunem că suntem cea mai bună opțiune, nici cea mai ieftină. Însă dăm toate detaliile, astfel încât clienții noștri să poată alege în cunoștință de cauză.

   Câteva clarificări: reducerea de 10 puncte procentuale se aplică la dobânda fixă a împrumutului, nu la DAE. Altfel, e adevărat, DAE maximă la noi e 130%, însă ea are în spate e o formulă matematică extrem de complexă, care uneori poate induce în eroare, mai ales pentru împrumuturile mici pe termen scurt. DAE este un instrument util când e folosită pentru a compara produse financiare similare, de sine stătătoare ea nu reprezintă eticheta costului unui credit. Bunăoară, dacă ne uităm la exemplul pe care l-ați dat, 4.400 de lei pe 84 de săptămâni prin transfer bancar, costul total fix este de 2.748 de lei. Ceea ce înseamnă un cost total raportat la suma împrumutată de 62,5% în aproximativ 19 luni și, extrapolând circa 39% pe an, deși DAE este 91%.

   Concret, pentru exemplul pe care l-ați dat, prin ProviSenior, pe lângă asigurarea de viață și de accidente gratuită, reducerea de 10 puncte procentuale se traduce într-o reducere de 465 de lei (cost total 2.283 lei versus 2.748 lei), adică o reducere cu aproape 17% din costul total standard.

   Am crezut întotdeauna în transparență și că este de datoria noastră să explicăm acolo unde lucrurile nu sunt atât de ușor de înțeles, chiar dacă nu ne-a ieșit de fiecare dată. De aceea, am creat Provident transparent, care include o serie de materiale video, în care încercăm să explicăm, într-un limbaj nepretentios, cum funcționăm, de ce avem costuri mai mari, ce este, de fapt, DAE și cum alegem să ne implicăm în societate. Mai multe pe www.provident.ro/transparent.
   • +11 (19 voturi)    
    da, (Vineri, 30 iulie 2021, 16:42)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Provident Romania

    gargara ieftina, din categoria haide sa-i prostim pe prosti!
    nu toata lumea s-a nascut ieri!
   • +7 (7 voturi)    
    Reclama la bani scumpi si foarte scumpi (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 23:05)

    mmagic [utilizator] i-a raspuns lui Provident Romania

    Tocmai la pensionari care sunt cei mai amarati sa duceti cu dobanzi din astea uriase. In acelasi timp alti dau bani si la dobanda negativa sau la dobanzi foarte mici.

    In ziua de azi pe pietele internationale banii sunt foarte ieftini !
    Lasati-i in pace pe bietii pensionari nu ii mai pacaliti !
 • +6 (10 voturi)    
  Cum iti asterni ... (Vineri, 30 iulie 2021, 7:05)

  __Constantin__ [utilizator]

  V3 sunt o categorie vulnerabila pe care politicieni, interlopi, smecheri, hoti, banci, companii de asigurare gaze electricitate, cablu, medici etc., incearca sa le fure si "zaharul din ceai". Insa dupa o perioada vor fi multi care nu vor avea pensii intregi / venituri datorita parcursului economic al tarii de 30 de ani in care salariatii au fost bataia de joc a statului si a mediului privat. Atunci va fi greu si sa te tii.
 • +9 (13 voturi)    
  Down and out... (Vineri, 30 iulie 2021, 10:49)

  John M. [utilizator]

  cam asta e situatia tuturor pensionarilor din lume dupa cativa ani de pensie cand statul nu tine pasul cu rata inflatiei.
 • +1 (13 voturi)    
  Pensionar (Vineri, 30 iulie 2021, 11:59)

  zahioan [utilizator]

  Daca studiul s-ar fi facut pe un esantion de cate 1200 de persoane,toate cu varsta de peste 65 de ani in fiecare judet al Romaniei,cei care au facut studiul ar fi constatat ca 100% din oamenii in varsta se considera batjocoriti, si eliminati din viata publica. Singurul moment cand li se da importanta,dar numai cu vorbe, este la alegerile locale, parlamentare si prezidentiale.
 • +7 (13 voturi)    
  Când nu te pricepi. (Vineri, 30 iulie 2021, 12:11)

  asavreau [utilizator]

  Bagi pensionarii la înaintare. Vai ce fac săracii ! Dacă am fi noi am face și am drege ! Nesimțiți. Habar nu au ce vor pensionarii și le trasează ei directive. Pensionarii nu vor să renoveze casa, vor să nu stea cu instalațiile defecte și nu găsești firme specializate în astfel de reparații. Atunci pun mâna și își fac singuri treaba. Dacă am o locuință funcțională de ce m-aș împrumuta la Provident să fac ceva în plus?
 • +2 (6 voturi)    
  Pensia.......schema Ponzi/Piramidala? (Vineri, 30 iulie 2021, 15:52)

  mike123 [utilizator]

  Oamenii care muncesc si contribuie la planul/schema de pensii (unde se deruleaza planuri de pensii in legislatie) ei spera ca sa-si primeasca pensiile!
  Statul respectiv este reponsabil sa platesca pensiile ...
  sau nu?
 • +2 (4 voturi)    
  deja mi mila de politicienii cu pensii speciale (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 11:09)

  eucomentez [utilizator]

  dar intr-adevar, pensiile speciale ar trebui sa dispara si sistemul de pensii ar trebui sa fie unul echilibrat si just, momentan majoritatea pensionarii au bani doar pentru mancare.
  • +1 (3 voturi)    
   Ca in povestea cu greierele si furnica (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 23:14)

   mmagic [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Omul chibzuit, econom, municitor si strangator care nu se distreaza si o tine numai in petreceri va ajunge si la batranete fara probleme financiare.

   Omul zapacit, prost, cheltuitor, lenez si risipitor care a tinut-o toata viata numai in desfruri financiare, are o batranete grea.

   Exceptie angajatul la stat in anumite sectoare care primeste o protectie financiara nemeritata desi reprezinta tot ce e mai rau intr-un angajat.
 • +2 (6 voturi)    
  Hmm (Duminică, 1 august 2021, 9:32)

  Landser [utilizator]

  Daca pensionarii n ar mai vota pesede si nu s ar mai uita la antena 3 si ghiță tv poate n ar mai fi exclusi!
  Pana atunci...
  • 0 (0 voturi)    
   pana atunci (Luni, 2 august 2021, 7:46)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   pana atunci ar trebui sa ne mai frece grija si de generatiile mai tinere...

   nu d-alta, dar daca mai pleaca multi nu mai ramane nici dracu' p-aici sa tina pravalia deschisa. si indirect este si in interesul pensionarilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by