Cosmin Mladin, considerat liderul afacerilor ilegale cu ţigări de contrabandă din vestul țării, a fost prins de către poliţişti la trei zile după ce instanța a emis pe numele său mandat de arestare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale-IGPR au pus în aplicare un mandat de arestare preventivă, emis la data de 26 iulie a.c., de magistrații Tribunalului București, pe numele unui bărbat, de 35 de ani, cercetat pentru mai multe infracțiuni.
  • Acesta a fost depistat în județul Arad, urmând a fi depus într-un centru de reținere și arestare preventivă", a anunțat joi Poliția Română.

Conform unor surse judiciare, este vorba despre Cosmin Mladin, liderul contrabandiştilor de ţigări din Arad. El fusese dat în urmărire naţională luni, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, a fost emis de mandat și pe numele unui complice al liderului grupării, Daniel Copil. Poliţiştii arădeni i-au căutat pe cei doi, însă l-au găsit doar pe Daniel Copil.

Cosmin Mladin este considerat liderul afacerilor ilegale cu ţigări de contrabandă din vestul țării.

Cum funcționa gruparea de contrabandă de țigări din vestul României

În acest caz, în 13 iulie au fost făcute 157 de percheziţii în municipiul Arad şi în alte opt judeţe, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat format din circa 100 de persoane și specializat în contrabandă cu ţigarete şi spălare de bani.

  • "În cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracţional organizat format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferenţa semnificativă a preţului de piaţă a ţigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, faţă de preţul celor din spaţiul Uniunii Europene, ar fi achiziţionat cantităţi importante de ţigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal şi comercializarea lor în România şi alte ţări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului şi obţinând sume impresionante de bani", a transmis atunci Poliția Română.

Ţigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport, controlate de segmentul extern al grupării - cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind ascunse în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare, unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte era ascunsă în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) şi, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franţa sau Italia, autorităţile britanice reuşind să captureze, până în prezent, ţigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline, conform Poliției.

În urma percheziţiilor, 23 de persoane au fost reţinute, iar anchetatorii au instituit sechestru pe 622 de autoturisme, capete de tractor şi semiremorci, 357 de suprafeţe de teren intravilane şi extravilane, 50 de imobile (apartamente şi case de locuit), dar şi asupra acţiunilor sau părţilor sociale deţinute la 18 societăţi comerciale. Au fost ridicate 27.200 de ţigarete, trei arme de vânătoare, precum şi sumele de 301.950 de lei, 101.015 euro şi 35.880 de dolari.