De la 1 august vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare, însă cu multe restricții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19. De exemplu, barurile, cluburile și discotecile vor fi deschise până la ora 02.00, dar vor avea acces doar perosnele vaccinate. Secretarul de stat Raed Arafat susține că limitarea accesului persoanelor nevaccinate ar fi și o soluţie "intermediară" închiderii unor spații precum restaurante, în cazul creşterii ratei de infectare, susţinând că nu este vorba de discriminare. Mai mult, el îi încurajează pe oameni să anunțe autoritățile dacă observă că nu sunt controale în locurile în care ar trebui să aibă acces doar cei vaccinați.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei
  • "Eu vă dau un exemplu: dacă avem creşterea incidenţei, de exemplu, peste 3 la mie şi măsura care era luată înainte era să închidem restaurantele în interior, ca să nu închizi restaurantele în interior poate vii cu o soluţie intermediară prin care să spui: da, le lăsăm în interior, dar cu o condiţie: cei care intră acolo sunt cei vaccinaţi. Poate asta este o soluţie, decât să spunem la restaurante: <<Închideţi-vă până scade incidenţa sub 3 la mie!>>.
  • Este o logică aici şi este o abordare reală şi este, de fapt, modul în care beneficiem de arma care o avem în mâna noastră acum şi care este vaccinarea şi care chiar dacă doi vaccinaţi, unul dintre ei e pozitiv şi transmite la celălalt, ştim că celălalt, cel mai probabil, va rămâne cu o formă foarte uşoară a bolii. Deci, cam asta este logica. Nu pot să vă spun cum, ce măsuri vom lua, dar v-am dat un exemplu logic cum poate să fie aplicat acest lucru", a explicat Arafat, întrebat, într-o conferinţă de presă la guvern, despre limitarea accesului pentru persoanele nevaccinate în anumite locuri.

"Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinaţi nu se controlează, orice persoană de acolo cu simţul civic poate să pună mâna pe telefon şi să anunţe"

Una dintre măsurile care vor intra în vigoare din 1 august este că barurile, cluburile și discotecile vor fi deschise până la ora 02.00, dar vor avea acces doar persoanele vaccinate.

Amenzi pentru discotecile şi barurile care nu verifică dovada vaccinării anti-COVID

Arafat a spus că dacă în aceste spații vor intra şi persoane nevaccinate, atunci organizatorii vor fi amendaţi.

Întrebat ce se întâmplă dacă nimeni nu verifică acest lucru, Arafat a răspuns: "Organizatorul trebuie să înţeleagă foarte clar, el sau cine organizează va fi amendat şi amenzile nu sunt mici în aceste condiţii. Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinaţi nu se controlează, orice persoană de acolo cu simţul civic poate să pună mâna pe telefon şi să anunţe. Şi acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă unde se ştie că trebuie să intre numai vaccinaţi şi vede că nu se controlează deloc şi nu se întreabă de hârtie, de orice dovadă dacă eşti vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile şi legea. Şi aici clar se pot sesiza organele de control, organele de control vin, verifică, dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea, prin sondaj, se poate ca persoana respectivă să fie amendată conform legii”.

El a făcut un apel la cei care deţin astfel de localuri să aplice regulile şi să verifice dacă cei care intră acolo sunt vaccinaţi.

  • "Aş apela, înainte de control şi înainte de orice, la responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Când au fost închise discotecile şi cluburile şi s-a zis că nu putem lăsa pe nimeni înauntru, eram organizatorii şi operatorii lor foarte supăraţi că le-am închis. Acum când spunem se deschid, dar atenţie, acolo e o zonă cu mare risc de răspândire, de transmitere, intraţi numai cu vaccinaţii.
  • Dacă ei nu au înţeles că asta e un lucru pozitiv, că am ajuns la o fază în care le deschidem, în alte ţări încă se discută, le deschidem, le închidem, cum fac cu ei, nu suntem singurii care aplică aceste reguli. Dacă ajungem şi spunem, da, doar vaccinaţi şi ei încalcă regulile şi lasă pe oricine să intre, riscul este să vedem că măsurile sunt ineficiente şi să reia alte măsuri mai stricte. Rugămintea din partea noastră este ca ei să aplice regulile şi să verifice şi să se asigure că cei care intră sunt persoane care deţin dovada vaccinării”, a mai susținut Arafat.

Și mai multe restricții pentru cei nevaccinați dacă rata de infectare crește peste 3

Raed Arafat a mai spus că în localitățile unde rata de infectare va crește peste 3 la mia de locuitori ar putea fi luate măsuri și mai restrictive pentru persoanele nevaccinate.

  • "Deci, unele locuri pot fi, să ajungă, da, e logic, unele locuri, în loc să le închizi total, să spui că în acest loc vor putea să intre vaccinaţii. Acum avem o astfel de măsură. Discotecile, barurile şi cluburile sunt rezervate doar vaccinaţilor, pentru că sunt zone în care n-ai mască, sunt zone în care se dansează, se sărbătoreşte, deci acolo clar că regula este bine-venită pentru a intra doar persoane vaccinate", a adăugat secretarul de stat.