Ministerul Justiţiei declanșează procedura de selecție pentru opt posturi vacante de conducere din Parchetul General, DIICOT și DNA. Unul dintre posturi este cel de procuror-șef al DIICOT, vacant din septembrie 2020, când Giorgiana Hosu a demisionat după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Posturile vacante pentru care este declanșată selecția sunt:

Parchetul General:

 • procuror-șef secție - Secția de resurse umane și documentare

DIICOT

 • procuror-șef
 • procuror-șef adjunct
 • procuror-șef secție - Secția de combatere a infracțiunilor de terorism și criminalității informatice

DNA

 • procuror-șef adjunct
 • procuror-șef secție - Secția de combatere a corupției
 • procuror-șef secție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție
 • procuror-șef secție - Secția judiciară penală

Procedura are loc în perioada 28 iulie - 15 septembrie. Dosarele de înscriere pot fi depuse până la 1 septembrie, ora 17.00. În 2 septembrie, va fi afişată lista cu procurorii care îndeplinesc condiţiile de participare la selecţie, urmând ca aceştia să susţină interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, în perioada 6 - 9 septembrie. Ulterior, propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, pentru obținerea avizului.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de următoarele documente:

 • adeverinţă eliberată de angajator care să ateste îndeplinirea condiţiilor de vechime prevăzute de lege;
 • declaraţiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10) şi alin. (11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
 • un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic, pe suport specific (memory stick sau CD); proiectul va fi încadrat într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăşi 10 pagini;
 • un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern nr. 1021 /2004;
 • minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea, în ultimii 5 ani;
 • ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie;
 • orice alte înscrisuri relevante.

Calendarul, criteriile de organizare și desfășurare a selecției pot fi consultate pe pagina web a Ministerului Justiției: http://www.just.ro/anunt-selectie-procurori/.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, îi îndeamnă pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs, spunând că sunt funcții care pot da o direcție importantă în lupta anticorupție și împotriva criminalității.

 • "Este o etapă importantă pentru justiție. DNA și DIICOT sunt corpuri de elită în lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate și au nevoie de o conducere stabilă și cu atribuții complete. Este momentul să consolidăm DNA și DIICOT, să întărim lupta anticorupție și împotriva criminalității organizate printr-o conducere cu autoritate și puteri depline.
 • Îi îndemn pe toți procurorii care îndeplinesc cerințele să se înscrie la concurs. Este ocazia să se implice la nivel de funcție de decizie și să impună acele schimbări pe care le așteaptă procurorii pentru a lucra în anchete penale profesioniste, imparțiale și independente", afirmă Stelian Ion.

El le "garantează" procurorilor că sunt "pe deplin independenți", că va "respinge public orice formă de presiune asupra lor" și le va sprijini solicitările pentru buna funcționare a instituțiilor.

"Știu că reforma sistemului judiciar este un proces greu și că vor fi piedici. Tocmai de aceea avem nevoie de procurori șefi integri, puternici, independenți", adaugă ministrul Justiției.

Postul de procuror-șef al DIICOT a rămas vacant în septembrie 2020, când Giorgiana Hosu a demisionat de la șefia DIICOT după ce soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Carpatica Asig", pentru infracţiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. După demisia de la conducerea DIICOT, Giorgiana Hosu s-a transferat la Parchetul General, iar în luna iunie s-a pensionat, la 48 de ani.