Valul de caniculă din aceste zile vine și cu un nor de praf saharian, mai ales în zonele în care vor fi ploi, potrivit meteorologilor. Reamintim că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, miercuri, avertizările de caniculă, dar a emis și noi atenționări cod galben și portocaliu pentru ploi și vijelii în 26 de județe. Capitala și 7 județe vor fi în această săptămână sub avertizare cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi maxime între 38 și 40 de grade.

Praf saharianFoto: Hotnews
  • "Întotdeauna când e val de căldură tropicală, acesta vine și cu praf saharian. Vom vedea zone, cu siguranță acolo unde vor fi ploi, cu depuneri la nivelul solului și al suprafețelor, mașini sau alte obiecte”, a spus miercuri, la Digi 24, directorul ANM, Elena Mateescu.

Ea a precizat că aceasta este cea mai călduroasă perioadă din an, cu maxime până la 39-40 de grade și cu întindere pe aproape tot teritoriul țării. Meteorologul spune că vremea va rămâne caniculară și la începutul lunii august, cu temperaturi de 37-38 de grade Celsius.

Prima avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat va fi în vigoare în intervalul 28 - 31 iulie. Meteorologii spun că valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul țării va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, din 29 și până în 31 iulie vor fi sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat Capitala și 7 județe: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Caraș-Severin (sudul județului).

Conform meteorologilor, pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă în București și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în sudul județului Caraș-Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în zonele sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Valul de caniculă, dublat de vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis și o avertizare Cod portocaliu de vijelii puternice şi grindină valabilă pe parcursul zilei de miercuri în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

În zonele menţionate vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70 - 80 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Pe alocuri aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 - 30 litri/mp.

Totodată, a fost emisă şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până joi la ora 2:00, local în nordul, centrul şi estul ţării, în zonele montane şi în dealurile subcarpatice unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea şi caracter torenţial şi grindină.

Astfel de fenomene vor fi şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse, precizează meteorologii.

Judeţele vizate de Cod galben sunt: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Argeş, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Vrancea, Buzău Brăila şi Galaţi.