Autoritățile încearcă din nou să numere urșii. Tanczos Barna: ​Numărul va fi estimat cu cea mai mare precizie / Vor fi instalate garduri electrice acolo unde interacțiunile cu omul sunt frecvente

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2021, 10:58 Actualitate | Esenţial


Pui de urs
Foto: youtube.com
”​Vom avea cea mai bună estimare a populației de urs cu ajutorul ondurilor europene. De asemenea, vom avea informații foarte importante cu privire la zonarea urșilor. Suma alocată este de aproximativ 4 mil. euro. De asemenea, se vor achiziționa peste 1000 de garduri electrice care vor fi puse la dispoziția fermierilor”, a spus miercuri Ministrul Mediului Apelor și PădurilorTanczos Barna, într-o conferință de presă comună alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și Csilla Hegedüs, secretar de stat MIPE.

 • Al doilea obiectiv este construirea unui complex la Brașov în care vor fi găzduiți și monitorizați (inclusiv cu ajutorul dronelor) circa 100 de exemplare de urși.
 • Al doilea obiectiv este construirea unui complex de îngrijire a urşilor bruni în judeţul Braşov, cu un buget de aproximativ două milioane de euro pentru aproximativ 100 de exemplare, pe 60 de hectare se va construi un complex. Complexul va fi dotat cu drone, cu soluţii care elimină contactul direct între urs şi om în momentul în care se desfăşoară această activitate de hrănire şi aici vor fi relocate acele exemplare care nu mai pot în habitatul lor natural.
 • Va urma o campanie de informare a publicului: ce ai voie să faci și ce nu, cum acționezi dacă stâna va fi atacată de urs ș.a.md. Vom fi cu toții informați că nu e bine să le pui la dispoziție urșilor mâncare sau deșeuri alimentare, a mai spus ministrul Tanczos Barna.

 • Sunt și azi mii de fermieri care utilizează garduri electrice de protecție. E vorba de o unitate centrală bazată pe baterii solare care, la contactul omului sau al ursului cu sârma respectivă, este curentat, dând o senzație neplăcută.
“Vorbim despre un proiect cu fonduri europene pe care îl lansăm astăzi şi are o importanţă deosebită pentru o temă care ne preocupă de toţi în aceste zile, anume populaţia de urşi, interacţiunea cu oamenii. Încercăm să rezolvăm pe fonduri europene o problemă care trenează de mai mulţi ani. După cum ştiţi în 2016 s-a luat decizia de a se interzice vânătoarea la urşi şi prezumţia la acel moment era aceea că există un pericol de exces cu această vânătoare şi altă prezumţie era că evaluările privitoare la numărul populaţiei de urşi nu erau foarte bazate pe cifre foarte solide. Şi prezumţia la acel moment a fost că e o decizie temporară, urmând să se facă un recensământ pe baze ştiinţifice a câţi urşi avem exact în România şi apoi se va reveni. Nu s-a întâmplat nimic”, a explicat Cristian Ghinea.

El a menţionat că valoarea acestui proiect este de 11 milioane de euro.

“Este vorba despre proiectul numit Implementarea Planului Naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs din România, un proiect de 11 milioane de euro, care este finanţat din Programul Operaţional Infrastructură Mare, Axa 4”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, a explicat care sunt obiectivele acestui proiect.

“Primul obiectiv al acestui proiect este un studiu ştiinţific pe populaţia de urs din România, un studiu ştiinţitic care este în premieră chiar mondială la o asemenea populaţie de urs nu s-a făcut nicăieri în lume un studiu bazat pe probe genetice. Studiul cel mai amplu s-a făcut la o populaţie de aproximativ 3.000 de exemplare, cu siguranţă România este mult peste acest număr în ceea ce priveşte populaţia de urs. Ultima raportare din 2016 a însemnat o populaţie între 6.500 şi 7.000 de exemplare”, a explicat ministrul Mediului.

El a precizat că această metodă este cea mai exactă din punct de vedere ştiinţific prin care poate fi estimată populaţie de urs.

“Este cea mai exactă metodă ştiinţifică prin care se poate estima o populaţie de urs, vorbim în continuare de estimare, nu putem vorbi de un numărare bob cu bob, exemplar cu exemplar pentru că vorbim de un habitat natural unde sunt amplasate aceste populaţii în diverse zone, dar în niciun caz nu vom putea vorbi, indiferent de metodă, despre o numărare exemplar cu exemplare, estimarea în aceste condiţii cea mai bună este bazată pe o metodă ştiinţifică, va fi bazată pe o colaborare cu experţi internaţionali, se prevede chiar în proiect care experţi internaţionali din Norvegia, din Germania, din Marea Britanie, din Suedia, din Slovenia şi din Slovacia să facă parte din acest proiect”, a transmis ministrul.

Reamintim că recent Guvernul a aprobat un OUG care reglementează măsurile de protecție împotriva urșilor. "Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul.", a declarat atunci ministrul Mediului, Tanczos Barna.

"Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului.

Totodată, actul normativ aprobat astăzi asigură o bază legală pentru ca primarii să își poată apăra comunitatea de pericol în condițiile legii, fără frică.", a anunțat pe Facebook, Tanczos Barna.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1503 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  Buna dimineata, (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:39)

  Zero_Kelvin [utilizator]

  Domnule ministru... Ma bucur ca cititi comentariile mele de pe HN! Hai si cu colarele cu gps, macar la aia de vin la marginea satului. Dupa, puteti sa-i numarati si sa faceti ce doriti. Intelegeti ca impuscatul nu e o solutie ! Impuscati jumatate, doua treimi... ce faceti cu restul? Sunteti convins ca nu vin sa caute hrana in sat ? O sa-i impuscati si p-aia ? Am mai spus-o: padurile taiate (UDMR-ul stie mai multe, toata Romania stie cat de mult iubiti padurile, padon lemnul) si lipsa bazei de hrana. Astea sunt cauzele.
 • +5 (5 voturi)    
  estimat !? (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:49)

  Ilidia [utilizator]

  Tov. ziarist mai invata ceva l. romana... Va fi estimat cu precizie !? Cele doua cuvinte folosite "estimat" si "precizie" ne permit nu sa estimam ci sa precizam ca ai grave lacune la l. romana...
 • -1 (9 voturi)    
  ATV-urile si motoare pe munte - adevarata cauza (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:54)

  Ilie_Cafan [utilizator]

  Dragilor,

  Daca mergeti in Germania, Austria, Italia, Norvegia, nu se merge fratilor cu motoarele pe munte.

  Muntele e pentru liniste, tot ecosistemul acolo are un anumit nivel de zgmot.

  La noi oricine are bani sa isi ia un motor, poate merge oriunde.

  Au distrus si invadat habitatul ursilor si i-au obisnuit cu zgomotul si acum nu le mai este teama de oameni.

  Garduri electrice ar trebui puse pentru bizonii care intra cu motoarele in natura, nu pentru ursi.

  Si dupa ce ii numaram si stim unde locuieste fiecare urs, ce facem, le trimitem somatie cu confirmare de primire ?
  • +1 (3 voturi)    
   Nemtii nu mai au ursi ... (Miercuri, 28 iulie 2021, 17:34)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Ilie_Cafan

   Si nici nu-i vor pe ai nostrii din ratiuni turistice....nu merge nimeni la munte sa fie mancat de ursi deoarece niste dobitoci pentru voturi nu reiau vanatoarea la urs ....o pastreaza doar pentru printi si alti shmecheri pe bani multi.

   Coruptia si ignoranta au pus stapanire pe Romania!!!
 • -5 (7 voturi)    
  întrebare: (Miercuri, 28 iulie 2021, 12:05)

  samuraijack [utilizator]

  Cum se identifică ursu care a fost agresiv și pe care autoritățile locale hotărăsc că trebuie eliminat?
  Un urs poate parcurge și până la 50 km într-o zi. Probabil se va ajunge în situația în care se elimină un urs oarecare din zonă și cel agresiv rămâne liber.
  • -1 (3 voturi)    
   După semnalmente (Miercuri, 28 iulie 2021, 13:19)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Apoi se dă la adoptat.
 • -2 (2 voturi)    
  o scrisoare pierduta (Miercuri, 28 iulie 2021, 13:53)

  vodatepes [utilizator]

  O scrisoare pierduta sau o numarare pierduta? Doua la prefectura, doua la scoala de fete., doua in centru....... leafa mica. Pe ce bani se vor numara ursi? Miroase a asa un pic de ciupeala? Sa ii vezi pe ursi cum vor iesi la raport in line si se vor numara singuri. de la stanga la dreapta numara...1 .. 2 ... 3 ....
 • +2 (6 voturi)    
  sunteti nebuni ! (Miercuri, 28 iulie 2021, 14:29)

  danton68 [utilizator]

  2 milioane de euro si 60 de hectare pt 100 de ursi!!!
  Pentru batrani nu se dau 2 mil si 60 de hectare....
  Daca nu stiti cum sa salvati 200 de romani va rog sa dati acesti bani doamnelor de la Asociatia Daruieste viata!!!
  • -4 (4 voturi)    
   ... (Miercuri, 28 iulie 2021, 16:30)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   Pai se plătesc miliarde de euro pe an pe bătrâni, se numesc pensii și asigurări medicale.
   Mare parte din bugetul țarii merge pe pensii/asigurări medicale, mai mult sau mai puțin speciale.
 • +1 (3 voturi)    
  Si viziunea? Care e viziunea nationala? (Miercuri, 28 iulie 2021, 18:54)

  Taras_Bulba [utilizator]

  Viziune inseamna sa dai un raspuns clar, transant si neechivoc la urmatoarele intrebari:

  Ce facem in viitor cu ursii?

  1. Ii lasam sa se inmulteasca nestingheriti, ca si pina acum?

  2. Sau ii mai IMPUTINAM? In caz ca da, pina la ce numar si prin ce metode?

  Degeaba numeri ursii prin cele mai sofisticate metode daca n-ai clara in cap o viziune nationala.

  Cunoscind in ce tara traim si cum este ea guvernata, as putea paria fara frica pe 749 de lazi cu bere ca NICIODATA, dar niciodata, guvernantii nu vor avea curajul sa-si asume o viziune nationala in problema ursilor. Si ce vor face atunci , vor intreba unii?

  O VOR DA COTITA LA NESFIRSIT!
 • 0 (0 voturi)    
  Barna (Miercuri, 4 august 2021, 13:38)

  pleosc [utilizator]

  Stie exact cati ursi sint. In fiecare primavara fondurile de vanatoare raporteaza efectivele de fauna, raportari care sint controlate si verificate de agentiile judetene de mediu si garda forestiera. Prelevarea de ADN din excremente are un grad de precizie incomparabil mai mic decat observatiile paznicilor de vanatoare care stiu exact cate exemplare de urs au pe fond. De fapt, pe ce dau banii?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by