O cruce din secolul XIII, sustrasă încă din 2016 din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost recuperată de poliţişti. Crucea este considerată cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania și a fost găsită la un bărbat din Cisnădie.

O cruce din secolul XIII, recuperata la 5 ani de la furtFoto: IPJ Sibiu

Potrivit Poliției Județene Sibiu, furtul a fost reclamat în 1 iulie 2016, după ce crucea de procesiune - folosită ocazional şi în cadrul ceremoniilor religioase - fusese furată cu o zi înainte din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie. Atunci, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.

După mai bine de 5 ani, în 26 iulie, s-a reuşit identificarea persoanei suspectate de furt - un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie. De asemenea, a fost recuperată crucea, care marți a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Crucea recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepţională prin compoziţia sa iconografică şi decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia. (Sursa: News.ro)