Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că ar putea fi impuse restricţii de circulaţie pe unele șosele, ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de meteorologi.

Drum din RomaniaFoto: AGERPRES

Conform sursei citate, măsura va fi luată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformărilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condiții de caniculă.

Sunt vizate autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Potrivit legislației în vigoare, circulația acestora poate fi interzisă temporar pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele aflate sub avertizări cod portocaliu de caniculă.

Fac excepție:

  • transporturile de persoane; transporturile de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
  • vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră; transporturi funerare;
  • transporturi poştale; transporturi de echipamente de prim ajutor;
  • transporturi pentru distribuire de carburanţi; transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
  • transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
  • transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale.

Meteorologii au emis luni o nouă atenționare cod galben de caniculă care este în vigoare de marți și până în 31 iulie, în cea mai mare parte a țării.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie valul de căldură se extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

La acest moment, niciun județ din România nu este vizat de cod portocaliu de caniculă.