Roșia Montană intră în patrimoniul UNESCO și în patrimoniul mondial în pericol

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 27 iulie 2021, 13:06 Actualitate | Esenţial


Roșia Montană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Institutul Național al Patrimoniulu anunță că Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”
Acest sit din Carpaţii Occidentali adăposteşte „un ansamblu excepţional” de galerii romane datând din secolul al II-lea, ”cel mai important şi mai vast cunoscut”, a subliniat Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU care a recomandat clasarea sa, conform News.ro.

„Valoarea universală excepțională a Peisajului cultural minier Roșia Montană – cel mai important, extins și divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichității romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) și (iv) definite de Convenția Patrimoniului Mondial”, anunță Institutul Național al Patrimoniului.

 • În același timp, situl a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție. În acest sens, este încurajată cooperarea internațională și este recomandată invitarea la Roșia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă și un program de măsuri pentru asigurarea ieșirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol, mai informează Institutul Național al Patrimoniului.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat pe Facebook: "În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegaţia pe care am condus-o) în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

De asemenea, istoricul a subliniat că ”înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.


Proiectul controversat de exploatare din zonă - locuitorii sunt divizaţi: o parte apără această comoară, în timp ce alţii cred că doar extracţia ar salva zona.

Sămânţa discordiei a fost plantată în anii 1990, atunci când compania canadiană Gabriel Resources s-a instalat în comună cu scopul de a extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de argint, distrugând patru munţi masivi, inclusiv cu majoritatea rămăşiţelor romane.

Prin intemediul filialei sale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), din care statul român deţine 20%, această societate prevedea folosirea a 12.000 de tone de cianuri pe an, un risc suplimentar pentru mediul înconjurător, potrivit experţilor.

Denunţând o ”expropriere”, Gabriel Resources a sesizat în 2015 instanţa internaţională a Băncii Mondiale (Cirdi) de la Washington şi a reclamat 4,4 miliarde de dolari compensaţie României, pe baza unei estimări datând din 2011, în contextul în care cota sa a era de 7,4 dolari canadieni, faţă de 0,3 astăzi.
---

Cumpărate cu sume importante care i-au făcut pe proprietari să părăsească comuna, casele cu porţi din lemn sculptate riscă să se prăbuşească în aşteptarea renovării.

Înainte de preluarea puterii în România de comunişti în 1946, străzile din Roşia Montană găzduiau un cazinou şi birouri de bancă unde căutătorii de aur încă îşi vindeau pepitele.

Ziua Roşiei Montane este „o aniversare neoficială a primei atestări documentare - la data de 6 februarie 131 - a aşezării romane care se afla în spaţiul ocupat acum de satul Roşia Montană”.

Una dintre tăbliţele romane cerate descoperite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea în galeriile miniere de la Roşia Montană demonstrează atestarea. Tăbliţele cerate consemnează contracte, inventare, acte juridice care constituie unul dintre izvoarele importante ale cunoaşterii dreptului roman. Tăbliţa nr. XVIII păstrează, alături de dată, denumirea aşezării: Alburnus Maior.

Roşia Montană - Cel mai longeviv sit minier tradiţional cunoscut în prezent

Roşia Montană a fost cel mai activ centru minier al Munţilor Apuseni, începând de la primele exploatări, din Epoca Bronzului, continuând în Antichitate şi perioada medievală, în Epoca Modernă şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional, bazat pe iniţiativa familiilor şi a micilor asociaţii de mineri, s-a încheiat odată cu naţionalizarea, în 1948, fiind urmat de o altă formă de minerit, industrial, la scară mare, încheiat în 2006.

Roşia Montană este unul dintre cele mai longevive situri miniere tradiţionale cunoscute în ziua de azi. Anduranţa sa particulară se reflectă într-o interconectare sistematică şi profundă între fundalul natural şi fenomenele culturale - din adâncul munţilor şi până la suprafaţă, de la morfologia peisajului şi până la flora şi fauna locului şi la comunităţile umane locale, totul poartă amprenta interacţiunii semnificative dintre om şi mediul natural, care a generat unul dintre cele mai bogate şi spectaculoase peisaje culturale ale României, semnificativ în context global.80 de km de galerii săpate în munte ce datează din Antichitate

Atributele definitorii ale sitului sunt galeriile miniere - de exploatare, de asistenţă, de aerisire şi de evacuare a apei - excavate începând din perioada romană şi continuate în perioada medievală şi modernă, peisajul roman de suprafaţă, peisajul industrial istoric, şi târgul minier Roşia Montană. Galeriile săpate în masivele muntoase din jurul localităţii însumează mai mult de 80 km din care 7 km datează din Antichitate, alcătuind cel mai vast şi mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.

Situri înscrise marţi în Lista Patrimoniului Mondial:
 • Dholavira, sit arheologic de la Khadirbet din Bhachau Taluka din districtul Kutch, India.
 • Avroman sau Hawraman, regiune muntoasă situată în provinciile Kurdistanului şi Kermanshah, în vestul Iranului şi în nord-estul Kurdistanului, în Irak.
 • Siturile preistorice Jomon din nordul JaponieiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16696 vizualizari

 • +39 (49 voturi)    
  Ma bucur... (Marţi, 27 iulie 2021, 13:37)

  Nonidem [utilizator]

  Ma bucur foarte mult!Pastrarea, intretinerea mostenirii istorice ale Daciei Romane, trebuie sa fie o dartorie sfanta a noastra si a urmasilor!Este unica mina romana din Europa ramasa aproape intacta !Iar posibilitatea exploatarii cu cianuri-o crima la adresa Romaniei!E simplu de prevazut-un desert selenar ,un lac de cianuri-nu trebuie admise pentru tot aurul din lume-dar mi-te pentru 20% din ipoteticul aur fluturat de firma canadiana!
 • +12 (26 voturi)    
  Basescu si Ponta Trasi in Tzeapa (Marţi, 27 iulie 2021, 13:37)

  un domn [utilizator]

  Sau pe Roata ?
 • +8 (28 voturi)    
  Foarte bine! Sa inceapa turismul la Rosia Montana! (Marţi, 27 iulie 2021, 13:41)

  Miky60 [utilizator]

  Daca tot s-a salvat Rosia Montana, d-abia astept sa spuna turistii: "Vara asta nu mai mergem in Grecia sau Turcia, mergem la Rosia Montana!"
  • +6 (22 voturi)    
   Ce turism poti face acolo cand totul e ruina? (Marţi, 27 iulie 2021, 14:12)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   o mare parte din zona e plina de constructii miniere in ruina, fara bani pt curaterea si renovarea zonei nu poti face turism de succe pt ca nimeni nu plateste sa stea acolo

   aaaa ca faci turism in sensul ca vor trece oamenii pe acolo in drumul lor spre alte zone turistice...trebuie sa ai si drumuri pt asta si sa fii dispus la efort
   • -1 (3 voturi)    
    ei, lasa... (Marţi, 27 iulie 2021, 20:47)

    Divergent [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ...ca vine romanul si printre ruine, daca-s chioscuri, bodegi cu bere ieftina si multe gratare...
 • -5 (25 voturi)    
  si (Marţi, 27 iulie 2021, 13:42)

  victor L [utilizator]

  ce cistiga Romania ca lasa un peisaj selenar sa fie admirat de straini?
  • +5 (19 voturi)    
   Mda (Marţi, 27 iulie 2021, 14:09)

   TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   Sa inteleg ca pentru tine era mai bine sa fie exploatat de catre straini? :) Bravo boss, spor la crapat samanta
 • -4 (30 voturi)    
  Cine pierde si cine castiga (Marţi, 27 iulie 2021, 13:48)

  animatron [utilizator]

  Pentru curentul numit "conservationism" e clar o victorie, a fost impiedicata modificarea ireversibila a unor locatii mostenite ca atare din epoca Daciei romane (sec.1-3 dHr.).

  La fel si pentru doua organizatii politice, una de stanga (USR-PLUS) si una autonomista etnica (UDMR).

  De remarcat ca UDMR s-a opus din prima zi oricaror exploatari aurifere in Transilvania, si chiar ieri presa maghiara pro-guvernamentala din Ungaria sublinia ca "aurul de la Rosia Montana trebuie sa ramana in pamantul natal pana cand roata de aur a istoriei se va intoarce" (in speranta ca Romania se va destrama si Ungaria va "recupera" bucati din Transilvania).

  Pentru autoritati e o infrangere, pt ca decizia deschide calea de pierderi financiare masive pe doua fronturi: procesul cu firma canadiana care a fost lasata ilegal fara licenta de exploatare; lipsa apetitului investitorilor de a mai crea locuri de munca in industria miniera din zona.

  Australia de ex., a reusit ieri sa se opuna cu succes ca Marea Bariera de Corali sa fie inclusa pe lista patrimoniului UNESCO, pt ca e vorba de miliarde de dolari si de zeci de mii de locuri de munca in industria de agrement si de exploatari maritime.

  Evident, tara de la antipozi a luat deja masuri la nivel de legislatie nationala pt a proteja bariera de corali, asa cum ar putea sa faca si Romania in orice zona pe care o controleaza.

  In astfel de situatii e mult mai eficient si inteligent un mix de "conservare-exploatare" decat o atitudine extremista de blocaj total conservationist sau de libertate totala de exploatare.

  Vom vedea cate miliarde vom plati despagubiri firmei din Canada si cate miliarde va mai pierde in plus bugetul Romaniei pt ca lasa in pamant 300 de tone aur, peste 1.000 tone argint, milioane de tone de cupru (la fel cum lasa si gazele din M.Neagra, "poluante").

  Pretul aurului e in crestere, se apreciaza ca oferta e in scadere (mai putine mine), multe banci nationale cauta sa cumpere pt rezervele lor.
  • -4 (20 voturi)    
   hehe (Marţi, 27 iulie 2021, 14:24)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Logoree. Nici macar 5 litere nu merita citit.
   • -2 (8 voturi)    
    hehe (Marţi, 27 iulie 2021, 15:52)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    nici măcar cinci litere...uitași să-i spui că-i trol rusz, jo napot kivanok, dasvidania
  • -4 (8 voturi)    
   animatrollul nu se dezminte nici astazi! (Marţi, 27 iulie 2021, 15:14)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ai luat-o serios pe aratura, trollache!
   • -3 (3 voturi)    
    era cit pe ce sa postez ceva similar (Marţi, 27 iulie 2021, 19:13)

    ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui ember

    dar e mai bine ca ai fost concis. animlotronul asta e anti-roman pur-singe.
 • +11 (27 voturi)    
  FELICITARI! (Marţi, 27 iulie 2021, 13:49)

  NOTORIOUS [utilizator]

  rar avem parte de astfel de victorii, dar iata ca se poate! Felicitari tuturor celor care au luptat!
 • -4 (30 voturi)    
  Cine va plăti? (Marţi, 27 iulie 2021, 13:54)

  Bota [utilizator]

  Cine va plăti cele peste 4 miliarde de euro societății GR care ne-a dat în judecată la tribunalul internațional. Societatea a respectat toate prevederile din contractul încheiat deci are toate șansele să câștige!
  • +5 (15 voturi)    
   Cine a Luat Shpaga (Marţi, 27 iulie 2021, 14:16)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Bota

   Pentru asa ceva ? Base sau Ponta ? Sau Amandoi ?
 • -6 (28 voturi)    
  Asta e o prostie fara seaman (Marţi, 27 iulie 2021, 13:57)

  salvatore [utilizator]

  Cei ce se opun exploatarii sunt niste tradatori de tara si niste secaturi vandute. Chiar zilele trecute Magyar Nemzet a publicat un articol in care punea la indoiala dreptul Statului roman la a exploata zacamintele de la RM, tragand nadejdea ca "roata de aur a istoriei se va intoarce", adica sa le revina din nou Transilvania astfel incat sa exploateze ei acolo. Cautati emisiunea de ieri a lui Prelipceanu de la Digi24.
 • +2 (26 voturi)    
  In primul rand, este... (Marţi, 27 iulie 2021, 14:09)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  ...meritul societatii civile. Si apoi al USRPLUS....
  PSD care a sustinut exploatarea miniera cu cianura, sa isi bage unghia in gat...
  Iar PNL ar trebui sa sustina mai mult reformele in Romania...Pe moment, nu prea o fac...

  Iar cei de la AUR...ar fi bine sa nu mai fie...Nu au facut aboslut nimic pana acum, decat circ si galagie. Sunt platiti degeaba in parlament, niste jeguri ordinare!!!
 • -3 (31 voturi)    
  Lol (Marţi, 27 iulie 2021, 14:17)

  HP [utilizator]

  Tocmai i-au condamnat la saracie lucie si lipsuri pe toti locuitorii zonei.

  Propun sa transformam toata Romania in patrimoniu Unesco, iar locuitorii sa plece in Spania sau Italia sa munceasca pentru altii.

  Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta in poarta !
 • +3 (11 voturi)    
  paradoxul Catsu (Marţi, 27 iulie 2021, 14:31)

  Tritonul [utilizator]

  Ce chestie! Singurul lucru bun din mandatul lui Catsu s-a intamplat impotriva vointei lui.
 • +5 (13 voturi)    
  Mă bucur (Marţi, 27 iulie 2021, 14:45)

  SKBjull [utilizator]

  Locuitorii Roșiei Montane să vină și ei în secolul XXI.

  Pierderea unui patrimoniu unic, lacurile alea de cianuri poate nu îi deranjează pe ei, dar ne deranjează pe toți cei care stăm în aval de ei. Și suntem mulți.

  Dacă nu au locuri de muncă, să-și caute în altă parte, cum facem noi toți ceilalți. Nu moare nimeni dacă aurul stă acolo și zona devine pustie zeci de ani. Nu mă interesează că ungurii speră să-l extragă ei cândva. Dacă o nație de zeci de milioane se teme de alta de sub zece, poate nu merită să existe.

  Lăsați ceva și la nepoți.
  • -4 (12 voturi)    
   Lol (Marţi, 27 iulie 2021, 16:15)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Nu sunteti multi, sunteti aproape inexistenti.

   Sunteti aceiasi care ieseau in piata sa urlati anti-coruptie.

   Aceiasi care va doriti integrarea homalailor si punerea pe acelasi picior de egalitate cu persoanele normale.

   Aceiasi care va accinati ca oile in timp ce guvernul va rapeste toate drepturile fundamentale.

   Si, din fericire, sunteti masa neglijabila atunci cand vine ora votului.
  • -1 (5 voturi)    
   lasam ceva! (Marţi, 27 iulie 2021, 18:59)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   " Lăsați ceva și la nepoți." Pai, lasam: inca 4- 5 mld. USD de plata . Acu' la cat s-a mprumutat Citu, e deja un mizilic!
 • -3 (15 voturi)    
  ne permitem (Marţi, 27 iulie 2021, 14:53)

  jescu [utilizator]

  Portughezii nu vor sa-si exploateze litiumul, romanii nu vor sa-si exploateze aurul. Nemtii nu vor sa faca o fabrica Tesla ca sa nu taie 2000 de copaci. Mari boieri europenii astia. Bine ca pot sa exploateze in US si Australia orice. Noi fatza de aia mai suntem si saraci. Protectia mediului consta in a proteja acel munte de aur ? Hai sa vad organizatiile de mediu ca isi propun un target de plantat 1 miliard de copaci in 5 ani. Intradevar se polueaza, dar o suprafata infima raportat la suprafata totala a Romaniei, si nu langa vreun oras mare sa ajunga poluarea pe acolo. Si ce protejeaza Unesco ? o bucata de stanca la care nu s-a facut turism niciodata, avem destule bucati din astea de stanca. E acelasi potential de turism acolo ca oriunde in alte 10000 de locuri din Romania.
 • +2 (14 voturi)    
  rosia montana (Marţi, 27 iulie 2021, 14:58)

  dorin ivan [anonim]

  Felicitări ONG-urilor. Dacia Felix redivivus
 • +1 (9 voturi)    
  Very Good Choice ! (Marţi, 27 iulie 2021, 15:58)

  Constantin [anonim]

  https://www.theguardian.com/world/video/2019/feb/01/terrifying-dam-collapsed-in-brazil-caught-on-camera-video
 • -4 (10 voturi)    
  Locul este în ruină (Marţi, 27 iulie 2021, 16:33)

  IoneI [utilizator]

  nu este nimic la vedere, tot ce se vede este un peisaj de sat românesc lăsat în paragină. Există resurse îngropate adânc în pământ, departe de ochii lumii. Decizia de a include zona în unesco este GRESITA.

  Locul respectiv nu are nici o treabă cu UNESCO. Mai mult, în epoca covid, turismul e pe cale de dispariție. Dosarul cu Gabriel Resorces. Americanii. Interese politice. Probabil le era frică la bucureșteni că o să beneficieze cumva ungurii dacă ar fi început exploatarea. Cum să beneficieze cei din vestul țării de autostrăzi, de exploatări miniere, etc. deja era prea mult, au zis de la București. Ia să mai sugrumăm nițel potențialul economic al zonei.

  Un film de groază, care se toarnă într-un loc cu multă sărăcie și în care de generații s-a munict cu greu (chiar și cu sclavi). O să fie așa fericiți acum cei din Roșia. Cred că dau deja petreceri în toată comuna!
 • +2 (4 voturi)    
  Cine e conservator? (Marţi, 27 iulie 2021, 17:14)

  Setalcott [utilizator]

  Acum se departajează conservatorii adevărați de neoconi.
  • -1 (1 vot)    
   tu nu esti conservator (Marţi, 27 iulie 2021, 19:18)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   esti numai un bigot penibil, daca ai trai in china i-ai face matanii presedintelui in timp ce ai promova 24/7 religia de stat.
 • +1 (5 voturi)    
  O.K. (Marţi, 27 iulie 2021, 19:05)

  atc [utilizator]

  Slava Domnului, scaparam si de grija exploatarii aurului de la R..M. Si 4-5 mld USD de plata, e-o nimica -toata pentru o tara bogata ca Ro. Sigur vor pune mana de la mana #rezistii si-i vor plati ei! Eventual, cu banii de la biletele de intrare in zona.
 • 0 (0 voturi)    
  varianta prezentata investitorilor: (Marţi, 27 iulie 2021, 22:45)

  Antenistontel [utilizator]

  https://finance.yahoo.com/news/euro-sun-receives-key-approval-143700902.html

  https://finance.yahoo.com/news/euro-sun-files-zoning-plan-203000989.html
 • 0 (0 voturi)    
  Eroare grava a dlui Cioroianu (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:13)

  M. Focsa [anonim]

  ATENTIE, dl Cioroianu a gresit grav lansand in spatiul public informatii inexacte despre perimetrul inclus in patrimoniul UNESCO. Dansul zice ca n-ar fi fost inclusa intreaga localitate Rosia Montana, ceea ce este fals. Documentatia oficiala cu perimetrul inclus in Patrimoniul Mondial o puteti consulta aici: https://rosiamontana.world/wp-content/uploads/2016/12/Rosia-Montana-Executive-Summary.pdf
  Se vede foarte clar ca nu doar localitatea Rosia Montana e inclusa, ci chiar si alte 4 sate din preajma ei !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by